אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
תכירו את Monero: המטבע שעשוי להחליף את הביטקוין צילום: youtube

תכירו את Monero: המטבע שעשוי להחליף את הביטקוין

מתחרה לא מוכר לביטקוין רשם זינוק של 200% לאחר ששניים מהאתרים הגדולים ביותר ב"רשת האפלה" הודיעו כי יקבלו תשלום דרכו. יוצרי מונרו טוענים שהשימוש בו מאובטח אפילו יותר מהשימוש בביטקוין

29.08.2016, 11:50 | הראל עילם

יותר ויותר סוחרי סמים מתחילים להעדיף לעבוד עם מטבע וירטואלי חדש יחסית בשם מונרו (Monero), שאמור להיות יותר מאובטח ואנונימי מהמתחרה המוכר והוותיק שלו, ביטקוין. בשבוע האחרון אלפאביי ואואזיס הודיעו כי הם יתחילו לתמוך בביצוע תשלומים דרך מונרו.

קראו עוד בכלכליסט

שני האתרים האלו אמנם אינם מוכרים לקהל הרחב, אבל הם נחשבים לשניים מהאתרים הגדולים ביותר ב"רשת העמוקה" (שמכילה את הרשת האפלה) – הכינוי לאתרים שאינם חלק מהרשת הנראית לעין המקוטלגת על ידי מנועי חיפוש וניתנת לגלישה על ידי כל גולש בעולם. אואזיס ואלפאביי הם ממשיכי הדרך הרוחניים של "דרך המשי", אתר הסחר בסמים קשים (ולעיתים אף בשירותים ומוצרים מסוכנים אף יותר) שנסגר לאחר שמייסדו רוס אולבריכט נתפס על ידי ה-FBI.

מונרו. זינוק של 200%, צילום: youtube מונרו. זינוק של 200% | צילום: youtube מונרו. זינוק של 200%, צילום: youtube

עד לאחרונה מונרו היה פיתוח לא מוכר – אבל ההכרזות של שני האתרים הקפיצו את השווי שלו ב-200% במהלך השבוע האחרון. נכון לרגע זה כל מטבעות מונרו הזמינים בשטח מוערכים ב-60 מיליון דולר בלבד, לעומת למעלה מ-9 מיליארד דולר עבור שוק הביטקוין העולמי, אבל עדיין מדובר בזינוק משמעותי. האתרים היו מודעים להשפעה של ההכרזה שלהם – בפוסט ברדיט כתבו מנהלי אלפאביי: "אם אתם משקיעים במטבעות וירטואליים, אנחנו מצפים לקפיצה במחיר. עכשיו הזמן להשקיע במונרו".

בלוקצ'יין, הטכנולוגיה מאחורי ביטקוין, שומרת על אנונימיות המשתמשים שאמצעות שימוש ברשת שבה מאגר המידע של כל הפעולות הפיננסיות מבוזר ומפוזר בין מיליוני משתמשים ברחבי העולם. כל מטבע אינו משויך לאדם או מחשב מסוימים אלא ל"ארנק דיגיטלי" בלבד – קובץ מוצפן שאין לו שום סימנים מזהים.

היוצרים מאחורי מונרו טוענים שאפילו האמצעים הללו – שלדעת מומחי אבטחה הופכים את ביטקוין למאובטח לחלוטין – אינם מספקים. רוב המשתמשים בסופו של דבר עושים שימוש בקובץ ארנק אחד (אם כי רק משיקולי נוחות), מה שמאפשר בתיאוריה לזהות את המשתמש על ידי מציאת תבניות התנהגות במאגר המידע הפיננסי – שהוא פתוח לכולם. מונרו מצפין את המידע של כל פעולה פיננסית (כך שהיא אינה ניתנת לצפיה על ידי אחרים, רק אם יש להם את המפתח המתאים), משייך כל פעולה פיננסית לקובץ ארנק חדש ולסיום, משתמש בטכניקה של Mixed Coins שאותה ניתן להשוות להלבנת כספים – האלגוריתם שלו מערבב את המידע של פעולות פיננסיות דומות.

ככל שהשימוש בביטקוין הופך למקובל, לגיטימי וחוקי ביותר ויותר מדינות – עשרות בנקים וממשלות מאמצים טכנולוגיות מבוססות בלוקציין, והטכנולוגיה עצמה מקבלת לגיטימציה משמעותית. בתגובה, ברשת האפלה מחפשים פתרונות אלטרנטיביים. ביטקוין אמנם מאובטח לחלוטין, אבל מונרו מעניק לסוחרים בסמים רמת אבטחה, הצפנה ואנונימיות גבוהה אפילו יותר. בו זמנית, פיתוחים כמו מונרו הופכים את כל קטגוריית המטבעות הווירטואליים למסוכנת אפילו יותר, ומסירים כל סיכוי לניטור, פיקוח או אכיפה ממשלתית – ויאלצו כנראה את הממשלות לנקוט בעמדה רגולטורית נוקשה הרבה יותר.

תגיות