אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
למרות שמתחה נגדה ביקורת, החשכ"לית שוב פטרה את שראל ממכרז צילום: עומר מסינגר

למרות שמתחה נגדה ביקורת, החשכ"לית שוב פטרה את שראל ממכרז

אף שדרישת החשכ"לית להגברת השקיפות בפעילות החברה שרוכשת תרופות וציוד למערכת הבריאות טרם נענו, היא נעתרה לבקשת משרד הבריאות להאריך לה פטור ממכרז בשלושה חודשים. בתמורה שראל תידרש להציג מתווה להוצאת חלק מפעילותה למכרזים

29.08.2016, 13:36 | ספי קרופסקי

החשבת הכללית באוצר מיכל עבאדי־בויאנג'ו אישרה השבוע פטור נוסף ממכרז לשראל, חברה פרטית שרוכשת תרופות וציוד רפואי עבור מרבית בתי החולים בישראל, אך התנתה זאת בכמה תנאים. החשכ"לית מנהלת זה זמן רב מאבק נגד החברה, שלדבריה מתנהלת בחוסר שקיפות. הפטור הנוכחי ניתן לתקופה של שלושה חודשים ובעלות של 429 מיליון שקל.

קראו עוד בכלכליסט

במסמך שהוציאה ועדת הפטור שאישרה את בקשת משרד הבריאות להאריך את ההתקשרות עם החברה כדי למנוע מצב שבתי החולים יהיו ללא מלאי תרופות, נמנו שלושה תנאים שצריכים להתבצע עד תאריך יעד: הראשון, על החברה להעביר נתוני רכש ומכר בהתאם לפורמט מסוכם בין משרדי הבריאות והאוצר עד סוף ספטמבר, כשהאחריות על הדבר תוטל על משרד הבריאות. השני, על משרד החשבת הכללית לגבש מתווה להוצאת מכרזים לחלק מפעילות החברה עד 15 בדצמבר. התנאי השלישי הוא שעל החש"כלית לפרסם לוחות זמנים ותוכנית עבודה להוצאת המכרזים עד 24 בדצמבר.

ב־25 בדצמבר תתכנס הוועדה ותבחן שוב אם לאשר פטור נוסף ממכרז לחברה שפועלת במסגרת פטור מ־1998, עד לאוגוסט 2017 וזאת בהתאם לביצוע המשימות. בחודש שעבר הועברו לחשבת הכללית נתונים על החברה, אך לפי מכתב הסיכום של הוועדה הם היו "חלקיים, מעובדים ואינם מספקים".

בבקשתה לגבש מתווה ולהוציא מכרזים לחלק מפעילות החברה, נשענת החשכ"לית על תקדים שנרשם ביוני, אז הוחלט להוציא לראשונה זה שנים מכרז לרכש חיסונים שלא דרך שראל, שעד כה היתה זו שרכשה חיסונים עבור בתי החולים דרך פטור ממכרז.

מיכל עבאדי בויאנג מיכל עבאדי בויאנג'ו החשבת הכללית במשרד האוצר | צילום: עמית שאבי מיכל עבאדי בויאנג

במסגרת המכרז רכש משרד הבריאות 80 מיליון חיסונים מארבעה סוגים, כמחצית החיסונים הנרכשים כל שנה על ידי שראל בעבור בתי החולים.

שראל ניצבת במוקד סכסוך ארוך בין משרד הבריאות והחשכ"לית שנוהגת לבקר את התנהלותה. שניהם פרסמו במקביל דו"חות ביקורת על החברה בתחילת השנה, שהצביעו על אותם כשלים, ובהם היעדר שקיפות החברה כלפי לקוחותיה וכלפי המדינה, תלות של חלקים ניכרים ממערכת הבריאות בה, חשש לניגוד עניינים בפעילותה ופיקוח ירוד.

אך השורות התחתונות שונות - הדו"ח שהזמינה החשכ"לית הציע למסד גוף מתחרה ולאפשר לבתי החולים הגדולים לרכוש תרופות בעצמם. לעומת זאת, הדו"ח שהזמין מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב לא עודד תחרות והציע להקים מנגנון פיקוח על החברה מצד המדינה.

ממשרד הבריאות נמסר כי "המשרד פועל לייעל ולטייב את עבודת שראל באמצעות בקרה, שקיפות נתונים וסטנדרטיזציה של מוצרים. הודעת הפטור הנוכחית של אגף החשב הכללי פוגעת בפוטנציאל הרכש המרכזי, אינה מאפשרת מיצוי פעולות הטיוב של משרד הבריאות ומסכנת את האספקה השוטפת של ציוד ותרופות". בשראל סירבו לפניית "כלכליסט" למתן תגובה.

תגיות