אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
תבלע שתי סוללות ורובוט ותהיה לי בריא צילום: שאטרסטוק

פורצי הדרך

תבלע שתי סוללות ורובוט ותהיה לי בריא

מדענים מאוניברסיטת קרנגי מלון פיתחו סוללה עשויה מלאנין שניתנת לעיכול. הפיתוח יאפשר לרופאים להרחיב את השימוש בנאנו רובוטים ורכיבים אלקטרוניים ואף לספק באמצעותם טיפול ממוקד בתאים סרטניים

30.08.2016, 14:48 | רפאל קאהאן

חוקרים מאוניברסיטת קרנגי מלון האמריקאית דיווחו שהצליחו לפתח סוללה שעשויה מחומרים שניתנים לעיכול. הפיתוח יאפשר לקדם את הטיפול בנאנו רובוטים שעד כה הוגבל בגלל הבעייתיות שבאספקת מקור כוח בתוך הגוף. סוללה מחומרים ניתנים לעיכול תוכל לספק את מקור הכוח שיפעיל את הרובוטים מבלי להזיק לגוף החולה.

קראו עוד בכלכליסט

החידוש העיקרי הוא החומר שמרכיב את הסוללות שמתבסס על מלאנין, אותו חומר שמרכיב בין השאר את הפיגמנטים של העור, השערות והעיניים. החוקרים מקווים שהפיתוח שלהם יאפשר לייצר נאנו רובוטים שישמשו למאבק בסרטן, אלה יוכלו להינעל על תאים סרטניים ולהשמיד אותם מתוך הגוף ללא צורך בכימותרפיה.

עד כה טיפול באמצעות נאנו רובוטים מוגבל בשל הקושי לספק מקור אנרגיה עד כה טיפול באמצעות נאנו רובוטים מוגבל בשל הקושי לספק מקור אנרגיה עד כה טיפול באמצעות נאנו רובוטים מוגבל בשל הקושי לספק מקור אנרגיה

"אחת הבעיות העיקריות שהאטו את הרעיון של בליעת רכיבים אלקטרוניים היה נושא הרעילות של הרכיבים", מסביר מחבר המחקר, כריסטופר בטינגר, "צריך לחשוב טוב מאוד על הנושאים האלה אם אנחנו מתכננים לתת לחולים לבלוע חלקים אלקטרוניים מהסוג שאפשר לרכוש בחנות".

חוקרים כבר פיתחו מצלמה שניתנת לבליעה לפני 20 שנה, אבל מדובר במצלמה שיוצאת מהגוף ולא מתעכלת בו. סוללות, לעומת זאת, מכילות חומרים מסוכנים ולא ניתן להשתמש בהן על בסיס קבוע ללא חשש. בעלי קוצבי לב שמופעלים על ידי סוללות, למשל, זוכים למארז אטום ומיוחד שמפריד את הסוללות מהסביבה הפיזיולוגית.

בהמשך מתכננים החוקרים לבדוק חומרים נוספים כגון פקטין שנמצא באופן טבעי בפירות. במקביל למחקר על הסוללות, צוות חוקרים קנדי מהאוניברסיטאות מקגיל, מונטריאול ופוליטכניק מונטריאול הצליחו לייצר נאנו רובוטים שמסוגלים לספק תרופות וכימותרפיה באופן ממוקד לכל תא סרטני. הרובוטים מוזרקים למטרה ונעים דרך מחזור הדם.

היתרון העיקרי של השיטה הזו היא שכך ניתן למנוע פגיעה באיברים ורקמות בריאות בזמן טיפול כימותרפי. יתרון נוסף הוא שכמות החומרים הרעילים שמשמשים להריגת התאים הסרטניים קטנה מאוד ביחס לטיפולים מסורתיים. עד כה הצליחו המדענים לטפל בעכברים בהצלחה רבה.

הנאנו רובוטים מורכבים ממיליוני בקטריות שמתבייתות על איזורים בגוף הסובלים מהיפוקסיה, סימן להימצאותם של תאים סרטניים שנוטים לחסל את החמצן בסביבתם. במקרה הנוכחי הבקטריות ניתנות לשליטה מבחוץ על ידי הפעלת שדה מגנטי שמוכוון על ידי מחשב. הנאנו רובוטים האלה יוכלו בעתיד לשמש לאספקה של שלל סוגים שונים של תרופות ומולקולות. 

תגיות