אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בנק ישראל: "בתוך 8 שנים - מחירי הדיור עלו ב-80%" צילום: אוהד צויגנברג

בנק ישראל: "בתוך 8 שנים - מחירי הדיור עלו ב-80%"

בסקירה חצי שנתית של מערכת הבנקאות מביא בנק ישראל שורה של גורמים שהביאו להתייקרות הריבית. "מאז 2008, החשיפה של בנקים לדיור עלתה מ-35% ל-45% מסך תיק האשראי הבנקאי"

31.08.2016, 14:14 | רעות שפיגלמן
בנק ישראל התייחס היום בקטע מתוך סקירה חצי שנתית של מערכת הבנקאות להתייקרות הריבית על המשכנתאות כאשר השורה התחתונה של עיקרי הדברים היא, כי "סביר להניח שעליית הריביות בשוק המשכנתאות אינה משקפת ירידה בתחרות". בניתוח מציין בנק ישראל שורה של גורמים שהביאו להתייקרות הריבית. כך למשל מוסבר כי עלות גיוס מקורות המימון של הבנקים התייקרה מאז מרץ 2015, הסיכון הגלום בהחזר ההלוואות עלה אף הוא, וגם דרישות הפיקוח לעמידה ביעדי הלימות ההון נותנים את אותותיהם.

קראו עוד בכלכליסט

שני גורמים נוספים שהביאו להתייקרות הריבית - עלייה ברמת הסיכון של נוטלי האשראי והדרישות הרגולטוריות.

תוך שמונה שנים המחירים עלו ב-80% , צילום: שאטרסטוק תוך שמונה שנים המחירים עלו ב-80% | צילום: שאטרסטוק תוך שמונה שנים המחירים עלו ב-80% , צילום: שאטרסטוק

על פי הסקירה, עליית הסיכונים בשוק האשראי באה לידי ביטוי בכך שהחשיפה הבנקאית מאז 2008 לענף הדיור והבנייה עלתה מכ-35% לכ-45% מתיק האשראי הבנקאי שהסתכמו ב-300 מיליארד שקל.. על פי הסקירה, מראשית 2008 עלו מחירי הדיור הריאליים בכ-80%, ואלו גררו את הציבור להגדיל את היקף המשכנתאות הכולל.

למרות ירידת ריבית בנק ישראל לשפל במרץ 2015, עלות המימון במערכת הבנקאית עלו. מכיוון שהבנקים נדרשים לשלם יותר ריבית על גיוס חוב באמצעות אג"ח הרי שהם מגלגלים את עלויות הגיוס העודפות על הציבור בצורה של ריביות גבוהות יותר.

עוד מציין הניתוח כי צעדי בנק ישראל שננקטו כדי להקטין את הסיכון כמו למשל הגבלת שיעור ההחזר החודשי למשכנתא מההכנסה של הלקוח, הגבלת שיעור המימון להלוואת משכנתא משווי הנכס, והדרישה מהבנקים להגדיל את כריות ההון וההפרשה כנגד הסיכונים שבמשכנתאות הביאו להתייקרות רק בחודשים האחרונים. זאת מכיוון שתיק המשכנתאות כולל הלוואות "ותיקות" שלא הושפעו בחלקן מהדרישות הרגולטוריות, ולכן הפנמת השינוי בדרישות הפיקוח על הסיכון והריביות ארכה זמן ארוך יותר.

בנק ישראל מסכם ומציין כי " לאורך זמן, ייתכן שעליית הריבית תתרום למיתון הביקושים בשוק הדיור, ובמקביל למאמצים שעושה הממשלה להגדיל את ההיצע, גם לעצירת עליית המחירים ואף לירידתם".

תגיות

23 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

23.
אפשר להוריד את מחירי הדירות בתוך חודש גם
אפשר להוריד את מחירי הדירות בתוך חודש גם בלי להעלות ריבית. האוצר יחוקק חוק (שיחייב את בנק ישמעאל והבנקים הארורים למשכנתאות), שלא לתת משכנתאות למי שיש דירה אחת על שמו. בבת אחת אנחנו מסלקים מהשוק את כל המשקיעים.  אבל מה? המדינה החזירה הזו לא רוצה לאבד הכנסות עצומות ממיסים ולכן זה לא יעבור...  אממה, הראש היהודי החזירי ימציא פתרון - קניה על שם הילדים שלו.  כחלק מהחוק הרוכש (הבן של המשקיע) יצטרך לעבור ברשות המיסים ולהצהיר מהיכן יש לו כסף לרכוש דירה. נראה אם השוק לא מתקן למטה  ב- 50%תוך חודש...
Popsicle  |  22.09.16
לכל התגובות