אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פחד ותיעוב בעמק הסיליקון בעקבות הפסיקה נגד אפל צילום: ויקימדיה

דו"ח טכנולוגי

פחד ותיעוב בעמק הסיליקון בעקבות הפסיקה נגד אפל

חברות הטכנולוגיה מזועזעות מההתקפה של האיחוד האירופי על אפל, דוגמה קיצונית במיוחד לשוד באמצעות סטארט-אפ, ומה עושים עם קורבנות הבריונות הבלתי נראים

31.08.2016, 14:40 | יוסי גורביץ

בום

האיחוד האירופי פסק אתמול (ג') שעל אפל לשלם 14.5 מיליארד דולר בשל תרגיל העלמת המס שלה באירלנד, וקבע שהתרגיל הזה הוא סיוע בלתי חוקי מצד מדינה לתאגיד. האיחוד ציין שאף שרשמית אפל אמורה היתה לשלם אחוז אחד של מס, בפועל בשנת 2014 היא שילמה 0.005% מס; מס החברות הרגיל באירלנד הוא 12%. עוד לא ברור איזה דיל נרקם בין סטיב ג'ובס ובין פקיד מס אירי בכיר, אבל באיחוד האירופי לא קונים את זה יותר. הסיבה: אפל מעמידה פנים שכל העסקים שלה באירופה מתרחשים באירלנד, ועל כן מתחמקת מתשלום מס לאיחוד כולו.

חברות הטכנולוגיה חוששות שיהיו הבאות בתור חברות הטכנולוגיה חוששות שיהיו הבאות בתור חברות הטכנולוגיה חוששות שיהיו הבאות בתור

עכשיו מרימים ברוני עמק הסיליקון קול זעקה. אחרי הכל, התרגיל האירי (יחד עם "הסנדוויץ ' ההולנדי") הוא התרגיל החביב על כל חברות ההייטק הגדולות. הן בוכות מרה על כך שאם הן תיאלצנה לשלם מס אמת, לא יהיה שווה להן להשקיע באירופה.

באיחוד לא מתרגשים. אל תשקיעו, הם אומרים. קודם כל, תשלמו את המסים שלכם. כשנשאלו תושבי בריטניה במשאל לא מחייב מה הם חושבים, הם דווקא ענו ברובם שזה רעיון טוב שתאגידים ישלמו מסים. הם הביעו ספק, עם זאת, האם האיחוד אשכרה יוכל להוציא מים מהסלע שנקרא אפל.

סטיב ווז'ניאק, המייסד שאפל משתדלת להדחיק, צץ שוב – כהרגלו במצבים כאלה – והודיע שהוא היה רוצה שאפל תהיה חברה הוגנת ותשלם את חלקה במסים, אבל ציין שבגלל כל הנושא המעיק של בעלי המניות, החברה נאלצת לעשות כל תרגיל כדי להגיע לרווחיות מקסימלית. אפל, מצידה, הודיעה לבעלי המניות שלה שהיא עומדת לערער על ההחלטה ושאין לה ספק שההחלטה תתהפך. ובינתיים, נרשם לחץ במחלקה המשפטית של אמזון: היא הבאה בתור.

כשסטארט-אפ הוא הונאה

התרגיל פשוט: יש המון משקיעים נואשים למדי ולא ממש חכמים שם בחוץ, שיש להם הרבה כסף של מישהו אחר, והם התחייבו לשים אותו על הסטארט-אפ החם הבא. אין להם מושג מה הם רוצים מבחינה טכנולוגית, אבל הם יודעים שהם מחפשים גבר אמריקאי, לבן, רצוי כזה שנראה כמו מארק צוקרברג, שמסוגל לשפוך 235 מילות ז'רגון בדקה. אם אתה עומד בתנאים, כנראה שתצליח לקבל הרבה כסף.

הונאה באמצעות הקמת סטארט-אפ הונאה באמצעות הקמת סטארט-אפ הונאה באמצעות הקמת סטארט-אפ

מה תעשה איתו אם אין לך באמת מוצר? ובכן, זה היופי: פשוט תעמיד פנים שאתה בונה צוות, קח את הכסף כדי לאפשר להם חיים יוצאי דופן – ואל תעביר אותו אליהם. זה מה שקרה לאנשים שבאו לעבוד אצל אחד איזאק צ'וי.

הלז הצליח לגייס ממשקיעים 700 אלף דולר, שרף אותם בעשרה חודשים, ואז לא שילם לעובדים שלו. כשהעובדים התחילו להתלונן, צ'וי שלח לכולם מסמך שנראה כמו העברה בנקאית, שלכאורה אמורה היתה לכסות את החובות. אבל הכסף לא הגיע – וכשהעובדים בחנו את המסמך לעומק, התברר שמדובר בזיוף גס. צ'וי אפילו לא טרח לשנות את התאריך מ-2014.

צ'וי נעלם, כל האתרים של החברה נסגרו, ולא ברור איך העובדים יקבלו את המשכורת שלהם. ובסופו של דבר, זה הרבה יותר קל מאשר לפתח עוד מוצר שלא יצליח ולנסות לשווק אותו.

קורבנות הבריונות האילמים

לפייסבוק אפשר להירשם רק אם אתה בן 13 ומעלה. פייסבוק ניסתה לשחק עם הכללים האלה לפני כמה שנים והעלתה הצעה למחוקקים להוריד את הגיל. המחוקקים הורידו לה את הראש, אז פייסבוק חזרה למצב העבודה הרגיל שלה: פשוט להעלים עין כשצעירים בני שמונה עד 12 מזייפים את הגיל ובונים חשבון. אם תפתח חשבון בשם מזויף, פייסבוק תצוד אותך. אבל היא תסתכל הצידה אם תעלה תמונות שמעידות שאתה בן תשע.

פייסבוק. גיל הוא רק מספר, צילום: pixabay.com פייסבוק. גיל הוא רק מספר | צילום: pixabay.com פייסבוק. גיל הוא רק מספר, צילום: pixabay.com

כל זה לא בריא במיוחד לצעירים, בין השאר משום שמספר האנשים שהמוח שלנו ערוך להכיר הוא 150 פלוס מינוס. יותר מזה הוא לא יודע לעבד. הבעיה היא שככל שהגיל שלך כמשתמש פייסבוק צעיר יותר, מספר אנשי הקשר שלך שם גבוה יותר. מספר החברים הממוצע למשתמשים בני 65 ומעלה הוא 102; לבני 45 עד 54, 220. לבני 18-24, 649. כמה המספר לבני 13 ומטה? אין נתונים.

רוב האנשים האלה הם לא חברים שלך. הם אפילו לא מכרים שלך. וככל שאתה מצרף יותר מהאנשים שאתה לא מכיר, כך אתה מגדיל את הסיכוי שתתקל בבריון רשת. טכנית, לא מסובך במיוחד לטפל בבריון רשת. כשבריון מאיים עליך בהפסקה, לעתים קרובות זו מילה שלך מול מילה שלו. כשהבריון מאיים עליך ברשת, יש ראיות. הכל כתוב.

רק שלפייסבוק אין כוח להתעסק עם בריונות מקוונת, כי זה פוגע ברווחים וממילא המשתמשים לא עוזבים, אז היא לא מטפלת. התוצאה היא קטינים שבכלל לא אמורים להיות שם ושיודעים שאם הם יתלוננו, החברה שעד כה העלימה עין מכך שהם קטינים יכולה באותה המידה פשוט לסגור להם את החשבון, כי זו הדרך המהירה ביותר לפתור את הבעיה מבחינתה. אז הבריונות נמשכת, וככל הנראה היא נמשכת כנגד אלה שחשופים אליה במיוחד.

קצרצרים

1. דיווחנו לפני מספר ימים על קבוצת האקרים שמצאה, לטענתה, פרצות אבטחה במוצרים הרפואיים של חברת סנט ג'וד. ההאקרים מיהרו לחבור לקבוצת השקעות מפוקפקת כדי להוציא אופציית שורט על המניות של סנט ג'וד. החברה טענה כל העת כי הפרצות המתוארות לא קיימות. כעת אומרים חוקרים מאוניברסיטת מישיגן כי הם לא מצאו את הפרצות המתוארות. הם מצאו את הודעות השגיאה שציינו ההאקרים – אבל אלה לדבריהם ההודעות שמקבל המשתמש כאשר המכשיר לא מחובר. המניה של סנט ג'וד נפלה ביום חמישי ב-5% בשל התרגיל שעשו לה, והמסחר בה הופסק. נעדכן.

איזה פרצות אבטחה?, באדיבות: ויקיפדיה איזה פרצות אבטחה? | באדיבות: ויקיפדיה איזה פרצות אבטחה?, באדיבות: ויקיפדיה

 

2. בצעד יהיר למדי, מחקה אתמול (ג') סנאפצ'ט את עמוד הפייסבוק שלה, שהיו לו כ-6.5 מיליוני עוקבים. למה? החברה נמנעה מתגובה רשמית, אבל אמרה באופן בלתי רשמי שהיא לא רואה בו עוד צורך. ואכן, היא לא השתמשה בו יותר מדי. יש מחלוקת אם הפוסט הציבורי האחרון שהעלתה שם היה בנובמבר או באוגוסט 2013. מקורות בסנאפצ'ט טענו שהם בכלל שכחו שיש להם עמוד פייסבוק, עד שמישהו מהצוות נתקל בו בטעות לאחרונה, ומיד לאחר מכן הוא נמחק.

3. שחקן הפוטבול האמריקאי קולין קייפרניק נקט בצעד חריג בסוף השבוע, כשסירב לעמוד לשירת ההמנון במשחק. קייפרניק נימק את סירובו בגל ההרג של שחורים על ידי המשטרה: "אני לא מתכוון לעמוד ולהפגין גאווה בדגל של מדינה שמדכאת שחורים ומיעוטים אחרים. מבחינתי הנושא גדול יותר מפוטבול ויהיה אנוכי מצדי לעמוד מן הצד. יש גופות ברחוב ואנשים שמקבלים חופשה בתשלום ואנשים שחומקים מהעמדה לדין על רצח." המטח הארטילרי הימני לא איחר להגיע, בין השאר בטענה שקייפרניק מבזה את החיילים; אלפי חיילים הגיבו בטוויטר, תחת ההאשתג veteransforKaepernick, שהוא דווקא מייצג אותם ושאם הם נלחמו עבור משהו, זה עבור הזכות של אנשים להחליט האם הם רוצים לעמוד בהמנון או לא.

4. מבוכה במיקרוסופט: מנוע החיפוש שלה בינג, שלא מספק יותר מדי גאווה גם בימים כתיקונם, תרגם לאחרונה את המושג "דאעש" כ"ערב הסעודית". עכשיו, אפשר להבין את בינג: ערב הסעודית סיפקה את התחמושת האידיאולוגית, את המגויסים הראשוניים ועל פי דיווחים שמעולם לא אושרו, גם חלק ניכר מהמימון של דאעש. היו זמנים שסעודיה ודאעש היו די בסדר, עד שבריאד קלטו שהמפלצת יצאה משליטה. מאז, הממלכה מזועזעת מכל השוואה. גולשים סעודים שמו לב לטעות, ואיום בחרם על בינג בסעודיה גרר את התנצלות מצד בינג.

 , צילום מסך: Bing צילום מסך: Bing  , צילום מסך: Bing

 

5. מנהיג מפלגת הלייבור בבריטניה, ג'רמי קורבין, פרסם אמש (ג') את מניפסט הדמוקרטיה הדיגיטלית שלו, שבבסיסה הדרישה להכיר בחיבור מהיר לרשת כזכות יסוד – ולממש אותה. קורבין רוצה לחבר את כל התושבים לרשת באיכות גבוהה, מהלך שהוא מעריך שיעלה כ-25 מיליארדי ליש"ט עד 2020. יש לציין שקורבין נאלץ כעת להגן על מעמדו כמנהיג המפלגה כנגד יריב, והוא נשען עמוקות על צעירי המפלגה לתמיכה בו. נצחונו הקודם הפתיע את כל שדרות ההנהגה.

תגיות