אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ליצמן נגד האוצר: ההחלטה בעניין שראל  - סיכון חיי אדם צילום: אלכס קולומויסקי

ליצמן נגד האוצר: ההחלטה בעניין שראל - סיכון חיי אדם

שר הבריאות תקף את החשבת הכללית, מיכל עבאדי בויאנג'ו, שאישרה את הארכת הפטור לחברת רכש התרופות בכפוף לשורת תנאים: "מתעלמת לחלוטין מתהליכי העבודה הארוכים בנושא בין משרדי הבריאות והאוצר"

31.08.2016, 21:39 | ספי קרופסקי
שר הבריאות יעקב ליצמן יצא היום (רביעי) במתקפה חריפה נגד החשבת הכללית באוצר, מיכל עבאדי בויאנג'ו, והורה לאנשי משרדו לנתק עמה מגע בשל הקשיים שהיא מערימה לדבריו על עבודתה של חברת רכש התרופות שראל.

קראו עוד בכלכליסט

במכתב חריף ששיגר היום לשר האוצר משה כחלון, כותב ליצמן כי החלטתה של עבאדי בויאנג'ו לאשר את הפטור האחרון שקיבלה החברה בכפוף לשורת תנאים, "מתעלמת לחלוטין מתהליכי העבודה הארוכים בנושא בין משרדי הבריאות והאוצר, אשר בדיעבד מתברר שנוהלו בחוסר תום לב מוחלט מצד החשבת הכללית". הוא קורא לשר "להפסיק את טירוף המערכות ולעצור מהלכים אלה באופן מיידי"; לדבריו, מדובר במהלכים "חד צדדיים" שאינם נעשים "ממקום ענייני ומקצועי". ליצמן קורא לשר כחלון להמשיך בהארכת הפטור באופן מיידי מבלי שהדבר יהיה כפוף לתנאים שהחשבת הכללית הציבה.

שר הבריאות הוסיף במכתבו כי החשבת מתעלמת מהחלטות הממשלה בעניין, וכי פעולותיה "אינן נותנות מענה לצרכי מערכת הבריאות, נעדרות התייחסות למורכבות הליכי הרכש לבתי החולים ולצורך להבטיח את איתנות ההספקה. כלל גורמי המקצוע במערכת הבריאות ואני בראשם סבורים כי פעולות אלה יביאו לפגיעה ממשית בבריאות הציבור ולסיכון לחיי אדם תוך פגיעה בתפקודה התקין של מערכת הבריאות. אני מתקשה לאתר יסוד רציונלי בפעולות אלה".

ליצמן ועבאדי בויאנג ליצמן ועבאדי בויאנג'ו | צילום: עומר מסינגר ליצמן ועבאדי בויאנג

בהמשך המכתב מונה ליצמן את החלטות הממשלה בנוגע לחברת הרכש המספקת תרופות וציוד לבתי החולים הממשלתיים. בין השאר כותב השר כי הוחלט להקים מערך פיקוח על הרכש, בה יהיו חברים גם נציגים של החשבת הכללית תוך הגברת השקיפות והבקרה וכן ציין כי נתוני הרכש משראל הועברו למשרד האוצר.

"על אף פעולות אלו, החלטת ועדת הפטור והבקשה לקבלת מידע אינם מאפשרים הלכה למעשה ליישם את החלטת הממשלה ומכניסים את מערך הרכש לסחרור תוך פגיעה ביתרונות של שראל כגוף רכש מרכזי. התנהלות זו תפגע במחירי הרכש ובעלויות אשר יושתו על בתי החולים עצמם וחמור מכך – מטילה חשש אמיתי לפגיעה ברציפות האספקה עצמה בשל הצורך לפצל את העבודה למול מספר ספקים ופגיעה בתיאום ביניהם, דבר אשר קריטי ליציבות האספקה".

השר מציין בהמשך המכתב כי "אין ספק כי יש לבצע שינויים באופן פעולת החברה, ועל כן אנו פועלים במתווה שנקבע. אנו מחויבים לכך ופעלנו כאמור בנדון", אך עם זאת כותב כי "היכולת לעבוד באופן מקצועי עם משרד האוצר ואגף החשב הכללי בפרט נפגעים קשות, כאשר מתבצעות פעולות חד צדדיות מעין אלו, אשר ברור כי הוכנו במשך תקופה, כל זאת בזמן שאנשי המקצוע מנהלים שיח שוטף עם אנשי משרדי".

לדבריו, "האחריות על בריאות הציבור והאספקה השוטפת של ציוד רפואי ותרופות נמצאים בסמכותי ואחריותי. התקלות הצפויות באספקה יתקבלו בחוסר סלחנות על ידי הציבור, ובצדק. לא יתכן כי החלטות הרות גודל ויסודיות כאלו יתקבלו חד צדדית על ידי החשבת הכללית. איני יכול לקבל את החלטת ועדת הפטור לצד הבקשה לקבלת מידע, המטילה חשש אמיתי לרציפות אספקת הציוד הרפואי והתרופות לבתי החולים".

החשכ"לית מנהלת זה זמן רב מאבק נגד החברה, שלדבריה מתנהלת בחוסר שקיפות. הפטור הנוכחי שעליו פורסם מוקדם יותר השבוע ב"כלכליסט" ניתן לתקופה של שלושה חודשים ובעלות של 429 מיליון שקל. במסמך שהוציאה ועדת הפטור שאישרה את בקשת משרד הבריאות להאריך את ההתקשרות עם החברה כדי למנוע מצב שבתי החולים יהיו ללא מלאי תרופות, נמנו שלושה תנאים שצריכים להתבצע עד תאריך יעד: הראשון, על החברה להעביר נתוני רכש ומכר בהתאם לפורמט מסוכם בין משרדי הבריאות והאוצר עד סוף ספטמבר, כשהאחריות על הדבר תוטל על משרד הבריאות. השני, על משרד החשבת הכללית לגבש מתווה להוצאת מכרזים לחלק מפעילות החברה עד 15 בדצמבר. התנאי השלישי הוא שעל החש"כלית לפרסם לוחות זמנים ותוכנית עבודה להוצאת המכרזים עד 24 בדצמבר. 

מהאוצר נמסר בתגובה: "משרד האוצר פועל לשמירה על בריאות הציבור כמו גם על מנהל תקין. משרד האוצר מאפשר לשראל להמשיך לספק תרופות לבתי החולים עד סוף 2016. עם זאת, המשרד פועל להגברת התחרות ולהוזלת התרופות והציוד הרפואי. המשרד נחוש לצמצם המונופול שיצרה שראל".

תגיות