אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הלילה עוד צעיר צילום: אלעד שריג

הלילה עוד צעיר

הערב יועלו במוזיאון תל אביב הופעות חיות, הרצאות ומיצגים ברוח הדאדא. המטרה: למשוך קהל צעיר

01.09.2016, 08:28 | אלעד בילו

הלילה ייערך במוזיאון תל אביב לאמנות אירוע דאדאלנד לציון 100 שנה לתנועת הדאדא. ברחבי המוזיאון יתקיימו מיצגים רבים, ובהם הופעות, הרצאות, הקרנות ותערוכות - כולם סביב הדאדא, הזרם האמנותי החתרני ומעורר ההשראה ששבר את החוקים ועד היום נותן אותותיו בעולם האמנות ובתרבות בכלל. כל האירועים יוצגו עד השעות הקטנות של הלילה, וגם גלריות המוזיאון יהיו פתוחות.

דאדאלנד נערך במסגרת הניסיון של המוזיאון בשנים האחרונות להביא את הקהל הצעיר לפתחו. מנכ"לית המוזיאון סוזן לנדאו מגדירה אירועים מסוג זה כ"פנים החדשות של המוזיאון". היא מסבירה: "אנחנו רוצים שהצעירים יחזרו לכאן אחרי האירוע. זו גם דרך להגיד שאנחנו מוזיאון דינמי ורב־תרבותי שיש בו הרבה פעילויות ולא רק תערוכות. אנחנו יושבים בלב תל אביב ורואים את עצמנו כחלק ממה שקורה בעיר, זו עיר בלי הפסקה. אז אמנם אנחנו לא ממש 'בלי הפסקה', אבל אנחנו מנסים להשתלב".

גם רז סמירה, אוצרת האמנות המודרנית של המוזיאון ויזמת אירועים מסוג זה, מסכימה כי הקהל שמגיע למוזיאון הוא "משפחות עם ילדים וגמלאים שמגיעים להשתלמויות. רצינו לשבור את זה". לנדאו רואה במוזיאון גם יעד לצאת אליו בערב: "אנחנו רוצים לשים את המוזיאון על מפת הבילויים, אנחנו רוצים גם את הצעירים". לקידוש המטרה, המוזיאון משתף פעולה עם פאב התדר. 

התערוכה "מנועי צמיחה" של אלי גור אריה שתוצג הערב, צילום: אלעד שריג התערוכה "מנועי צמיחה" של אלי גור אריה שתוצג הערב | צילום: אלעד שריג התערוכה "מנועי צמיחה" של אלי גור אריה שתוצג הערב, צילום: אלעד שריג

לפני קצת יותר משנה קיבל המוזיאון תרומה שהותנתה בקיום ערב בנושא סוריאליזם. לדברי סמירה, האירוע היה להצלחה ופתח להם את התיאבון, וכך נולדו ערב פוטוריסטי וערב אוטופי. הלילה יחול האירוע הרביעי, שיהלל את זרם הדאדא.

תנועת הדאדא נוסדה ב־1916 בציריך, שוויץ, בעקבות מלחמת העולם הראשונה. חבריה עסקו בז'אנרים אמנותיים שונים, ומטרתם היתה לזעזע את הצופים מרצון אוטופי לשינוי המצב החברתי והפוליטי. תבליטים מחומרים שונים המונחים באקראי הם חלק מטכניקות האמנות של הזרם.

מטרת הערב היא לבדוק איך הדאדא שורד את הזמן. "אנחנו מביאים אמנים ישראלים — מהאמנות הפלסטית, כותבים, מוזיקאים — ברוח הדאדא, הניהיליזם ושבירת המוסכמות", אומרת סמירה. "את הרוח הניהיליסטית הזאת ניתן לראות בהופעה של להקת ויקטוריה חנה, שמפרקת את המילים ומשתמשת בגמגום כמנוף, בהרצאות של רוני סומק על פירוק המילה, בסדנאות וידיאו וכדומה".

המנכ"לית סוזן לנדאו: "זו עיר ללא הפסקה, אנחנו מנסים להשתלב" המנכ"לית סוזן לנדאו: "זו עיר ללא הפסקה, אנחנו מנסים להשתלב" המנכ"לית סוזן לנדאו: "זו עיר ללא הפסקה, אנחנו מנסים להשתלב"

ואם מטרת המוזיאון היא להנגישו לקהל הצעיר, סמירה סבורה שזה פועל גם לכיוון ההפוך. "לערבים האלה מגיעים המון מבוגרים. הם עוזבים לקראת חצות והצעירים נשארים אל תוך הלילה".

בין המציגים הערב: להקת מונטיפיורי ששרה נונסנס איטלקי רומנטי; שרי ורנה, מייסדי להקת איזבו, בחיזוק ויולה חשמלית; תמיר מוסקט המוזיקאי המחונן; האמנים שחר מרקוס, זאב אנגלמאיר, ניר עברון, שעיה פלדמן, אלי פטל, יוחאי מטוס, אלי גור אריה, יאיר גרבוז וד"ר בת שבע גולדמן־אידה. יצירותיו של חוני המעגל, שנפטר אתמול, יוצגו גם הן, והאירוע יוקדש לזכרו.

מוזיאון תל אביב לאמנות, 20:00–3:00, 90 שקל.

תגיות