אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אי.די.בי: "נשלם למחזיקי החוב במועד למרות הערת עסק חי" צילום: אוראל כהן

אי.די.בי: "נשלם למחזיקי החוב במועד למרות הערת עסק חי"

חברת האחזקות סיימה את הרבעון השני עם הפסד של 239 מיליון שקל וללא מזומן בקופתה, אך הדירקטוריון מתעקש שהחברה תצליח לעמוד בפירעון קרן של 90 מיליון שקל בעוד שבועיים. החברה־הבת דסק"ש עברה להפסד של 98 מיליון שקל ברבעון

01.09.2016, 07:05 | גולן חזני

בעוד רואי החשבון של אי.די.בי פתוח מצרפים לדו"חותיה הערת עסק חי, דירקטוריון החברה קובע כי "יש ביכולתה לפרוע את חובותיה במועד וכי בכוונתה לעשות כך". כך עולה מדו"חות אי.די.בי לרבעון השני של השנה.  

קראו עוד בכלכליסט

אי.די.בי, שבשליטת אדוארדו אלשטיין, נמצאת במצב מסובך. מצד אחד הצליחה החברה־הבת דסק"ש למכור את אחזקותיה באדמה תמורת 230 מיליון דולר, מהלך שמשפר משמעותית את מצבה של החברה־האם. אך מצד שני הקופה שלה ריקה, והיא לא יכולה להשתמש ב־325 מיליון שקל שהצליחה לגייס בהנפקת אג"ח לפני שלושה שבועות. זאת משום שתנאי השימוש בכספי הגיוס הוא שעבוד של מניות החברה־הבת כלל ביטוח (54%) לטובת רוכשי האג"ח. שעבוד כזה זקוק להיתר מהמפקחת על הביטוח דורית סלינגר שמסרבת להעניק אותו, דבר שגרם לאי.די.בי להגיש נגדה בג"ץ. כעת האתגר המרכזי של אי.די.בי הוא פירעון של קרן לבנק הפועלים בהיקף של 90 מיליון שקל בעוד שבועיים.

אתגר נוסף שהחברה ניצבת בפניו זו השורה התחתונה שלה. בעוד שנראה שהחברה התחילה לחזור לפסי רווחיות, את הרבעון השני של השנה אי.די.בי סיכמה עם הפסד כבד של 239 מיליון שקל. הונה העצמי של אי.די.בי נשחק ל־198 מיליון שקל. את הרבעון המקביל סיימה ברווח של 51 מיליון שקל ואת 2015 כולה בהפסד של 360 מיליון שקל.

הוצאות מימון כבדות של 186 מיליון שקל הביאו להפסד הכולל של אי.די.בי ברבעון, כש־165 מיליון שקל מתוכם מיוחסים לחברה־הבת דסק"ש (74%). בנוסף, כלל ביטוח המשיכה להסב לחברה הפסדים. חברת הביטוח "תרמה" הפסד של 132 מיליון שקל לתוצאות אי.די.בי. מתחילת השנה מופסדת אי.די.בי 205 מיליון שקל על אחזקותיה בכלל ביטוח במונחי שווי שוק. 20% ממניות כלל מסווגות כנכס שוטף למכירה ו־34% כנכסים בלתי שוטפים. החברה־הבת אי.די.בי תיירות סיימה את הרבעון ברווח של 6 מיליון שקל.

בתוך כך, החברה־הבת דסק"ש חזרה להפסד. החברה סיימה את הרבעון השני בהפסד של 98 מיליון שקל, לעומת רווח של 91 מיליון שקל ברבעון המקביל. הסיבה למעבר להפסד היא בעיקר חשבונאית. חמש החברות־הבנות של דסק"ש (אדמה, סלקום, נכסים ובנין, שופרסל ואלרון) תרמו 125 מיליון שקל לרווח של החברה־אם, אך הוצאות מימון גבוהות וחריגות ברבעון, שעמדו על 223 מיליון שקל, העיבו על השורה התחתונה. ברבעון המקביל התמונה היתה הפוכה: החברות־הבנות "תרמו" הפסד של 63 מיליון שקל ואילו הכנסות מימון של 154 מיליון שקל הביאו לרווח.

138 מיליון שקל מהוצאות המימון נרשמו בגין הלוואת נון ריקורס של 1.1 מיליארד דולר, שנטלה החברה מבנק סיני בעסקת מכירת 60% מהחברה־הבת אדמה לכמצ'יינה. הביטחונות היחידים בהלוואה מסוג זה הנם מניות הנכס הנרכש. בעבר שיערכה דסק"ש את שווי אדמה כלפי מטה וכך הורידה גם את שווי ההלוואה שנטלה. אולם באחרונה חתמה החברה על מכירת יתרת המניות באדמה לכמצ'יינה, וגם החוב השתערך כלפי מעלה, בנוסף לריבית שאמורה החברה לשלם. כך, אדמה, שדסק"ש כאמור מחזיקה 40% ממנה, אמנם הוסיפה 48 מיליון שקל לרווח של החברה־האם, אך הוצאות הריבית וההלוואות בגינה תרמו בסיכום ל־98% (96 מיליון שקל) מההפסד של דסק"ש.

 , צילום: נמרוד גליקמן צילום: נמרוד גליקמן  , צילום: נמרוד גליקמן

תגיות