אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אורמת תשלם 11 מיליון דולר כדי להשתיק תביעה של שתי עובדות

אורמת תשלם 11 מיליון דולר כדי להשתיק תביעה של שתי עובדות

ביהמ"ש בארה"ב פסק פיצויים לעובדות בהסכם פשרה; זאת במסגרת הליך מיוחד בו טענו כי החברה קיבלה מענקים מהממשל שלא כדין

03.09.2016, 19:05 | אורן פרוינד

חברת אורמת הישראלית תשלם 11 מיליון דולר בהסכם פשרה - זאת בעקבות תביעה על סך 375 מיליון דולר שהגישו נגדה שתי עובדות אמריקאיות לשעבר בארה"ב.

קראו עוד בכלכליסט

טינה קלילונג, מנהלת רכש בכירה לשעבר בסניף האמריקאי של אורמת ועובדת הכפופה לה ג'יימי קל, הגישו בינואר 2014 תביעת ענק כנגד אורמת בטענה כי קיבלה מענקים שלא כדין מהממשל האמריקאי לפיתוח תחנות הכוח הגיאותרמיות שלה. כעת בחרו באורמת לסגור את התביעה הזו. בהסכם הפשרה נכתב כי אורמת "אינה מודה באשמה כי פעלה בצורה שאינה לפי החוק".

התביעה של שתי העובדות, שפוטרו מאורמת בשנת 2012 בעקבות סכסוך עם ההנהלה, הוגשה במסגרת הליך הליך QUI TAM (בלטינית: אפשרות לתבוע מטעם המלך) שמעוגן בחוק FCA האמריקאי (False Claim Act) ושנועד לתמרץ עובדים או אזרחים אמריקאים לחשוף שחיתויות במקום העבודה שלהם - על ידי כך שהוא מעניק להם עד 30% מסכום הפיצוי באם יתקבל. החוק למעשה מאפשר לאזרחים להיכנס בנעלי הממשלה ולהגיש את התביעה מטעמה במקרה שהם מזהים שחיתות שקשורה לממשלה.

במקרה של אורמת, הטענות של שתי העובדות האמריקאיות נגעו למענקים בהיקף של כ-130 מיליון דולר שקיבלה החברה מהממשלה האמריקאית בשנים 2014-2010 לטובת הקמת תחנות הכוח הגיאותרמיות שלה בארה"ב. המענקים הוענקו במסגרת הליך של הממשל האמריקאי שנועד לתמרץ פעילות בתחום האנרגיה. הטענות של העובדות לשעבר הן שאורמת סיפקה מידע כוזב לממשל האמריקאי בכדי לקבל את המענקים האלו. כך למשל, התובעות טענו כי במסגרת מענק של 108 מיליון דולר שקיבלה אורמת על תחנת הכוח Brawley בקליפורניה, היא טענה כי התחנה החלה לפעול רק בשנת 2010 בעוד שלטענת התובעות היא החלה לפעול עוד בשנת 2008. טענות דומות הופנו ביחס לתחנות נוספות של החברה.

העובדות יקבלו מיליון דולר

שתי העובדות האמריקאיות צפויות לקבל על פי ההערכות מיליון דולר (ביחד) מתוך סכום הפיצוי. ראשית, מסכום הפיצוי מנכים הוצאות משפט לעורכי הדין, לאחר מכן המדינה מקבלת 70% מסכום הפיצוי הנותר ומ-30% הנותרים מתחלקים מגישי התביעה עם עורכי הדין.

מתקן של אורמת מתקן של אורמת מתקן של אורמת

מי שניהל את הליך הגישור והפשרה הוא יצחק אנג'ל, מנכ"ל אורמת שנכנס לתפקידו בשנת 2014 לאחר קבלת המענקים ופיטורי העובדות. ככל הנראה באורמת הגיעו למסקנה שהתעסקות של שעות עבודה מרובות וחיפוש אחר מסמכים אבודים (בתביעה נדרש מאורמת לספק מאות מסמכים) הייתה יכולה לעלות יותר מסכום הפיצוי.

עבור אורמת, שנסחרת בבורסות תל אביב וניו יורק בשווי של למעלה מ-9 מיליארד שקל, מדובר בצ'ק זניח. אלא שמעבר לסכום הכספי, מדובר בכתם על החברה ופתח לתביעות נוספות. ההתקפלות של אורמת במקרה הנוכחי עשויה לאותת לעובדים נוספים להגיש תביעות דומות. בנוסף, הדבר עשוי להשפיע על אורמת גם בגיוס של 250 מיליון דולר שהיא מתכננת בימים הקרובים בבורסת תל אביב.

אורמת היא חברה שעוסקת בהקמה ותפעול של תחנות כוח גיאותרמיות, כלומר כאלו שמפיקות חשמל באמצעות החום הטמון בתוך ליבת כדור הארץ. החברה נוסדה על ידי הזוג יהודה ודיתה ברוניצקי שעזבו את ניהול החברה בשנים האחרונות לטובת פעילות פילנטרופית. אלו עדיין מחזיקים ב-7% מהמניות של החברה אולם השליטה עברה לידי קרן פימי בניהולו של ישי דוידי בשנת 2011. שמה של קרן פימי הופיעה תחילה בכתב התביעה אולם נמחק בשלב מאוחר יותר מתוך הבנה כי אין לה כל מעורבות בעניין.

תגיות