אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הבנקים סוגרים את תפעול קופות הגמל צילום: אלכס קולומויסקי

בלעדי לכלכליסט

הבנקים סוגרים את תפעול קופות הגמל

דרישת המפקחת מהבנקים לתוכנית התייעלות מקיפה דרבנה אותם לוותר על פעילות תפעול קופות הגמל, שהרווחים ממנה אפסיים. כלל ביטוח כבר הודיעה להפועלים כי היא מוותרת על שירותי התפעול, גם בנקים אחרים בדרכם לעזוב

04.09.2016, 06:58 | רעות שפיגלמן

דרישתה של המפקחת על הבנקים חדוה בר להתגייסותם לתוכנית התייעלות רב־שנתית מביאה לכך שהם סוגרים בהדרגה את פעילות תפעול קופות הגמל לגופים המוסדיים. גורם בכיר המעורה בשוק מציין כי "רצונו של בנק הפועלים לסגירת פעילותו בתחום תפעול קופות הגמל מביאה את כלל ביטוח למהלך של מעבר לקבלת שירותי תפעול מגורם אחר בחודשים הקרובים וכך גם בתי השקעות נוספים".

 

קראו עוד בכלכליסט

לצד בנק הפועלים לסגירת פעילות התפעול, גם בנקים נוספים ביצעו או יבצעו מהלך דומה. כך למשל, הבנק הבינלאומי המספק שירותי תפעול בעיקר לקופות הגמל המפעליות יחל ב-2017 במהלך דומה למצמום פעילות זו, ובבנק דיסקונט הופסקה הפעילות עוד בשנה שעברה.

השחקניות העיקריות שייוותרו בענף הן חברות המחשוב החוץ־בנקאיות דוגמת אמן ומלם־תים, שמבצעות את פעילות התפעול. קבוצת אמן מנהלת כ־19 מיליארד שקל עבור קופות מפעליות, ואילו מלם־תים מספקת שירותי תפעול בבית הלקוח.

בצד הבנקים יישאר לאומישחקן עיקרי. גורם בשוק ההון ציין כי לאומי מספק שירותי תפעול במחירים גבוהים לעומת יתר הבנקים, בין היתר ללקוחות כמו אלטשולר שחם וילין לפידות. בלאומי מסרבים להתפשר על המחירים ומקווים כי לאור נסיגת הבנקים האחרים, יצליחו להמשיך לספק שירות זה תוך שמירה על רמת רווחיות המצדיקה זאת.

בפעילות התפעול למוסדיים בבנק הפועלים (לא רק גמל) מועסקים כ־70 עובדים. בדו"ח הבנק לרבעון השני של 2016 נכתב כי עיקר העמלות שגובה הבנק עבור ניהול ותפעול למוסדיים הן לקופות הגמל. לפיכך סביר כי נתח משמעותי מתוך אותם 70 עובדים עוסק בפעילות הגמל. לאחר סגירת פעילות תפעול הגמל צפויים אותם עובדים לעבור לתפקידים אחרים בבנק או שתוצע להם פרישה מוקדמת מרצון. גם בבינלאומי יתייתרו כמה עשרות עובדים, שיקבלו הצעה דומה אך בכל מקרה לא יפוטרו באופן חד־צדדי.

סלינגר הרפתה אך הסוסים כבר ברחו מהאורוות

סגירת פעילות התפעול מגיעה על רקע פניית הפרסה של דורית סלינגר, הממונה על שוק ההון. עד עתה הבנקים הורשו לספק במקביל שירותי תפעול ושירותי ברוקראז' לאותו גוף מוסדי. סלינגר ביקשה לבטל את האפשרות הזו, ובשוק ציפו שהבנקים יוותרו על פעילות התפעול, שהיא פחות רווחית עבורם ותכליתה לחזר אחר לקוחות שיבצעו אצלם את פעילות הברוקראז' הרווחית. אולם, סלינגר נמלכה בדעתה והכוונה להפריד בין שתי הפעילויות של הבנקים ירדה מהשולחן.

דורית סלינגר. פניית פרסה, צילום: ישראל הדרי דורית סלינגר. פניית פרסה | צילום: ישראל הדרי דורית סלינגר. פניית פרסה, צילום: ישראל הדרי

אלא שאף על פי שהבנקים רשאים לספק את שני השירותים במקביל - רובם נסוגים מהתפעול בכל זאת. זאת משום שהבנקים נדרשים להציג תוכנית התייעלות מסודרת שיאשר הפיקוח על הבנקים עד סוף 2016. בנק לאומי כבר הגיש תוכנית וקיבל את אישור המפקחת, ודיסקונט צפוי להיות הבא בתור. הדרישה להתייעל היא שדחפה את פעילות התפעול מחוץ לבנקים, משום שלראשונה עליהם להציג תוכנית רב־שנתית סדורה להתייעלות, שתקנה להם הקלות בדרישות ההון.

הבנקים לא מוצאים סיבה מוצדקת להחזיק בפעילות

מלבד הצורך להתייעל, פעילות תפעול הגמל דורשת מהבנקים הקצאת משאבים וכוח אדם שאינה פרופורציונליית לרווח שהיא מניבה. הבנקים גם נדרשים לרתק בצד הון כנגדה, שכן התשלום עבור השירות מגיע מהגופים המוסדיים זמן רב לאחר שניתן השירות. לכן מרבית הבנקים לא מוצאים סיבה מוצדקת להחזיק בפעילות לטווח רחוק, ומעדיפים לוותר עליה.

מדו"חות הבנקים עולה כי נתח ההכנסות מעמלות התפעול מהווה אחוזים בודדים מכלל ההכנסות מעמלות, אולם הרווחיות מפעילות זו היא אפסית. גורם פעיל בתחום ציין כי היא אפילו הפסדית.

במחצית הראשונה של שנת 2016 עמדו הכנסות הבנק הבינלאומי מפעילות התפעול על 49 מיליון שקל. מדובר ב־7.4% מתוך ההכנסות הכוללות מעמלות של הבנק, שהסתכמו ב־656 מיליון שקל.

בבנק הפועלים עמדו הכנסות התפעול על 19 מיליון שקל מתוך הכנסות מעמלות של יותר מ־2.5 מיליארד שקל - פחות מ־1%. בדו"חות לאומי ומזרחי טפחות לא פורטו עמלות אלה, ואילו הבינלאומי ציין בדו"חות הרבעון השני כי יספוג הפרשה חד־פעמית עבור סגירה הדרגתית של פעילות תפעול הגמל. דיסקונט כבר ציין זאת בדו"חות 2015.

מבנק הפועלים נמסר בתגובה: "אנו בוחנים חלופות לאור ההנחיות הרגולטוריות החדשות, אבל לא התקבלה שום החלטה ובוודאי שלא הגענו להסכם כלשהו".

תגיות