אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הוחמר הפיקוח על בדיקות זיהום במזון צילום: צביקה טישלר

בלעדי לכלכליסט

הוחמר הפיקוח על בדיקות זיהום במזון

משרד הבריאות שלח מכתב למעבדות הפרטיות המוכרות על ידו, ובו דרישה לדווח על גילויי סלמונלה וליסטריה, גם במקרה שהמוצר אינו מיועד ישירות לצרכן. עוד נמסר כי תישלל ההכרה ממעבדות שלא יפעלו כך

05.09.2016, 06:48 | נורית קדוש

תוכנית שיקום יוניליוור עומלת על החזרת אמון הצרכנים החברה החלה לפרסם מודעות הקוראות לצרכנים לשוב ולרכוש את מוצריה. "דגני תלמה נבדקים והם בטוחים לאכילה", נמסר בכותרת המודעה. נורית קדוש, 2 תגובותלכתבה המלאה

בעקבות שיווק מוצרי מזון נגועים בסלמונלה וליסטריה במהלך החודש האחרון הוחמרו הדרישות מהמעבדות הפרטיות הבודקות את המוצרים עבור יצרניות המזון. ל"כלכליסט" נודע כי משרד הבריאות שלח למעבדות הפרטיות המוכרות על ידו מכתב ובו דרישה להעביר למשרד כל תוצאה חיובית של בדיקות לגילוי סלמונלה וליסטריה, גם במקרה שהמוצר אינו מיועד ישירות לצרכנים. כמו כן צוין שאם המעבדות לא יפעלו על פי הדרישות, המשרד עלול לשלול מהן את ההכרה בהן: "בכל מקרה שיימצא כי מעבדה מוכרת לא פעלה לפי ההנחיות הנ"ל, תישקל הסרת ההכרה ממנה בכפוף לשימוע". ד"ר רותי ישי, מנהלת המחלקה למעבדות במשרד הבריאות, ציינה במכתב למעבדות את חשיבות הדיווח המיידי לאנשי הקשר במשרד במקרה של תוצאות בדיקות מעבדה חריגות "לגבי כל דגימות מוצרי המזון ומוצרי הגלם המתקבלות במעבדה וללא תלות בצורת האריזה, סימון הדגימה ומטרת הבדיקה של הלקוח".

קראו עוד בכלכליסט

החמרת הדרישות מגיעה לאחר שמעבדה שבדקה את קורנפלקס תלמה עבור יוניליוור גילתה נוכחות של סלמונלה, אך לא דיווחה על כך למשרד הבריאות. לשאלת המשרד מדוע לא דיווחה על כך, השיבה המעבדה כי לא ידעה אם המוצר נועד להיות חומר גלם או מוצר לצרכן הסופי. תשובה זו חשפה שהדרישות של משרד הבריאות מהמעבדות הן לעדכנו רק במקרה שמדובר במוצר לצרכן הסופי. "יודגש כי לגבי כל תוצאה חיובית של בדיקות לגילוי נוכחות חיידקי סלמונלה וליסטריה במוצרי מזון וחומרי גלם של מזון חלה חובה על המעבדה לבודד את החיידקים ולהעבירם במלואם למרכזים הארציים של סלמונלה וליסטריה במעבדות המרכזיות בירושלים של משרד הבריאות", נמסר למעבדות.

מדפי קורנפלקס, צילום: צביקה טישלר מדפי קורנפלקס | צילום: צביקה טישלר מדפי קורנפלקס, צילום: צביקה טישלר

משרד הבריאות מבקש גם לזרז את מסירת המידע לציבור, ולתמרץ את המעבדות לדווח בתוך פרק זמן סביר על הימצאות חיידקים במזון. בפרשת הסלמונלה בטחינה הגולמית של מפעל הנסיך, ששווקה כחומר גלם לשטראוס, לאסם ולסלטי שמיר, חל עיכוב של כשבועיים בהעברת המידע מהמעבדות שבדקו את הטחינה עבור שטראוס ואסם למשרד הבריאות, שבעטיו הסלטים הנגועים בסלמונלה הגיעו למדפי רשתות השיווק.

"משרד הבריאות רואה בחומרה היעדר היענות של מעבדות מוכרות לדרישות המחלקה למעבדות בנושא בדיקות מזון, לרבות ביצוע בדיקות שלא על פי שיטות מוכרות ומאושרות, ביצוע בדיקות מהירות ללא אימות ואי העברה של תבדידי סלמונלה וליסטריה ממוצרי מזון או מידע נלווה להם אלה למרכזים הארציים של המשרד בתוך פרק זמן סביר", כתבה ד"ר ישי. "יש להעביר את התבדידים בליווי טופס משלוח מסודר בו יצוינו שם המוצר, מספר דגימה, תאריך הדיגום ותאריך הקליטה במעבדה, האצווה, היצרן או הלקוח ותוך שבוע ימים מתאריך זיהוי הבידוד במעבדה".

תגיות