אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הצצה למוח של עבריין צווארון לבן: "זה התחיל בקטן, זרמתי ונכנסתי לתוך מערבולת" צילום: אוראל כהן

הצצה למוח של עבריין צווארון לבן: "זה התחיל בקטן, זרמתי ונכנסתי לתוך מערבולת"

גיא ממן, לשעבר מנהל תיק מניות במגדל, חושף בעדות בביהמ"ש איך גרף עם שותפו יובל פלג 5 מיליון שקל תוך שימוש במידע מוקדם: החשבונות הסודיים, המסרונים לפני רכישת המניות, מעטפות המזומנים והג'יפ החדש

06.09.2016, 13:17 | תומר גנון

זאת הייתה תרמית ניירות ערך כמעט מושלמת. במשך כ־6 שנים הצליחו גיא ממן, מנהל תיק מניות במגדל, בסיוע שכנו יובל פלג, בכיר בחברת היירוט האלקטרוני גיטה, לפעול מתחת לרדאר הפיקוח של מגדל, גוף הפנסיה וקופות הגמל מהגדולים בישראל. השניים גרפו לכיסם רווחים של כ־5 מיליון שקל כמעט ללא סיכון, הכל תוך שימוש במידע מוקדם על פעולות מסחר בהיקף של כ־580 מיליון שקל בכספי עמיתי מגדל שבוצעו ב־59 מניות של חברות בורסאיות, בעיקר ממדד ת"א־100 (חלק מבורסת ת"א), שממן הופקד על הטיפול בהן.

ממן הודה באשמה במסגרת עסקת טיעון, נדון ל־44 חודשי מאסר ובנוסף הוטל עליו קנס כספי של חצי מיליון שקל. פלג מתעקש על חפותו, משפטו מתנהל בפני שופט המחלקה הכלכלית בבית המשפט המחוזי בתל אביב, חאלד כבוב וממן נקרא על ידי הפרקליטות להעיד כדי לסייע לה להרשיע את פלג.

לממן (42), שעבד במגדל בין השנים 2006 ל־2011, היה אסור לסחור במניות באופן אישי בשל המידע שאליו היה חשוף מתוקף תפקידו במגדל. אבל הכסף הקל סנוור אותו.

גיא ממן. "קשה לי, כי זו עבירה והבעתי חרטה עליה", צילום: אוראל כהן גיא ממן. "קשה לי, כי זו עבירה והבעתי חרטה עליה" | צילום: אוראל כהן גיא ממן. "קשה לי, כי זו עבירה והבעתי חרטה עליה", צילום: אוראל כהן

השכן בתפקיד איש קש

ממן גייס כאיש קש את את פלג (41), שכנו לבניין בראש העין שאיתו חלק מנוי משותף למשחקי מכבי תל אביב בכדורסל ובילה איתו בבריכה. פלג העמיד לצורך תוכנית ההונאה את חשבונותיו הפרטיים בבנקים דיסקונט ויהב ולאחר מכן פתח חשבון נוסף בבית ההשקעות מיטב, כדי להסוות כל קשר ישיר לממן. ממן מצדו רכש טלפון מסלקום ששימש אותו לשלוח הודעות SMS למכשיר הבלאקברי של פלג, כשעתיים לפני שהחל בפעולות מסחר עבור מגדל, רכישת או מכירת מניות, לרוב בתוספת השער שבו יש לבצע את הפעולה. ההודעות נועדו לכך שפלג יקדים ויבצע פעולות מסחר, במה שנקרא בשפת השוק הטרמה (front running). לאחר שפלג עדכן כי סיים לבצע את חלקו בתרמית, ממן היה משגר לבורסה את פקודות המסחר של מגדל שהשפיעו על שערי המניות.

המידע המוקדם שעל בסיסו סחר פלג במניות הוביל לכך שב־80% מהמקרים חשבונותיו רשמו רווחים. מה שנותר לשניים היה למצוא דרך לחלק את השלל מבלי לעורר חשד. פלג ניהל טבלת אקסל שבה רשם את הרווחים שנוצרו, שאותה שלח לממן. ההסדר היה פשוט: חצי לממן, חצי לפלג. כדי לטשטש את העברת הרווחים, הנפיק פלג כרטיס אשראי על שמו שאותו נתן לממן, שמצדו משך כספים מהחשבונות. בנוסף הוא העביר לממן מעטפות עם מזומנים, כיסה חובות לאביו ואחיו של ממן, רכש לו ג'יפ מסוג יונדאי ומימן לו מהחשבון חופשות משפחתיות, טיסות לאירועי ספורט בחו"ל ורכישות בדיוטי פרי. הכל כחלק מההתחשבנות ביניהם.

העדות שמסר ממן בבית המשפט במרץ ונמשכה יומיים, בצירוף חומרי החקירה הרבים, מאפשרים מסע למוחו של עבריין צווארון לבן, איש משפחה, בעל תואר ראשון בכלכלה וניהול, שאחרי תפקיד זניח בבנק לאומי כיועץ השקעות, קפץ לליגה של הגדולים, וקיבל את המפתחות למסחר במניות בהיקפים אדירים בכספי חסכונותיהם של עמיתי הפנסיה והגמל של מגדל.

"מנהל מניות זה התפקיד, ככה קראו לי", פתח ממן את עדותו. "הייתי דומיננטי במסחר. בהתחלה, בשנה הראשונה מן הסתם פחות. אבל ככל שהתקדם הזמן הייתי יותר. בשנתיים שלוש האחרונות הייתי הכי דומיננטי, אפשר להגיד. שיקול הדעת שלי היה די גדול, אם להגדיל או להקטין רכיב מסוים בתיק.

אני ויובל פלג גרנו באותה שכונה, אפשר להגיד. הכרנו מהאזור שגרתי בו, בניין ליד בניין גרנו. שם נוצר הקשר. היינו חברים. לא חברים ברמה של מפגשי משפחות וכאלה, אבל היינו מדברים הרבה, היינו נפגשים. הרוב זה היה סביב כל הפעילות הזו. היינו נפגשים באזור או שמדברים בטלפון. היינו במשחקי כדורסל, וגם בבריכה. התרשמתי מפלג שהוא בן אדם חכם, עבד בהייטק. מפולפל זה בטוח. זה התחיל בדיבורים של מה אני עובד ואיך אני עובד ומה אני עושה ובמה אני עוסק", סיפר ממן על לידתה של התוכנית התרמיתית. "בהתחלה הוא ידע בגדול מה אני עושה, ובשלב מסוים דיברנו אז אמרתי 'תשמע, אולי נקנה ונמכור מניות במחיר הזה?'. זה התחיל מגרושים ממש וזה הלך וגדל".

"נפלתי לתוך מלכודת"

השופט כבוב: "מתי היתה הפעם הראשונה שקיבלת כסף מהפעילות הזו?"

ממן: "אמרתי לו בוא אני אגיד לך מה לעשות. תקנה בחשבון שלך, ומה שיתחלק נעשה חצי חצי".

השופט כבוב: "אתה זוכר באיזה נסיבות הייתה שיחה כזו, סכום כזה?"

ממן: "אמנם זה קשה לי כי זו עבירה והבעתי חרטה עליה, אבל זו האמת: לפני שהתחלנו לעשות את הכול הוא ידע טוב מאוד מה אני עושה ואיפה אני עובד. ושאם אני קונה ומוכר, ואנחנו מרוויחים מזה, אנחנו עושים משהו שהוא לא תקין.זה התחיל בקטן ולא חשבתי. זרמתי ונכנסתי לתוך מערבולת שהיה קשה מאוד לצאת ממנה. אבל מההתחלה ישבנו ודיברנו וידענו שאם אנחנו קונים ומוכרים ומרוויחים משהו אז מתחלקים בזה. פלג היה מאוד מאוד בקיא. ידע על עבודתי במגדל. הוא ידע בדיוק מה אני עושה. את מי אני מנהל מה אני מנהל, אפילו עד רמה של איזה תחום אני מגדיל ומקטין הייתי משתף אותו".

"עד כמה פלג ידע שהפעילות שלכם היא לא חוקית?", שאל התובע, עו"ד מאור ברדיצ'בסקי ממחלקת ני"ע בפרקליטות מחוז תל אביב.

ממן: "מההתחלה הוא ידע שזה לא. בהתחלה זה היה סכומים מאוד מאוד קטנים, אבל עם הזמן זה הלך וגדל, אבל ברור שהוא ידע שזו פעילות לא חוקית".

ברדיצ'בסקי: "איך אתה יודע שהוא ידע?" ממן: "כי דיברנו על זה".

חלק מעדותו של ממן עסקה בקו ההגנה של פלג. "הוא טען שאתם הרווחתם כי אתה עילוי, אתה תותח", אמר ברדיצ'בסקי. "אולי הייתי טוב במסחר, אבל מן הסתם אתה לא יכול כל הזמן להרוויח", השיב ממן. "נפלתי, זאת אומרת נכנסתי לתוך איזושהי מלכודת. עבדתי במגדל, ניצלתי את המידע שהיה לי ונסחפתי לתוך משהו שגרר אותי לעשות את זה. לא יודע אם אפשר לקרוא לזה תאוות בצע או לא, אבל אני יודע שעשיתי את הטעות הזאת. זה לא עילוי. ניצלתי משהו שהיה לי את הכוח. אף אחד פה מאיתנו לא יכול לקנות ולמכור ורק להרוויח".

ברדיצ'בסקי: "באיזו מידה פלג ידע מה שאתה אומר עכשיו?"

ממן: "הוא ידע, הוא גם ראה. חוץ מזה שאתה רואה שאתה כל הזמן מרוויח".

ברדיצ'בסקי: "הוא ידע על כך שהפעילות שלכם מעלה ומורידה שערים?"

ממן: "הוא ידע את זה כל הזמן, הוא ראה את זה. זה היה חלק מהפעילות שלו. כשאנחנו קונים, או שקונים לפני, ואז אחרי זה הנייר עולה או הפוך. הוא ראה את זה, מה זאת אומרת".

ברדיצ'בסקי גם הציג לבית המשפט במהלך העדות מסרונים לדוגמה שהצביע לדבריו על השפעה אסורה על השערים. "בפועל עשינו תרמית בני"ע, ובפועל פלג ידע את זה, זה מה שקרה בפועל", התייחס ממן למסרונים. "הוא ידע שאנחנו קונים ומוכרים, ומחכים שמגדל ימכור או יקנה. דיברתי איתו על זה אין ספור פעמים".

ברדיצ'בסקי: "של מי היה הכסף בחשבונות של פלג?"

ממן: "רק שלו, אני אף פעם לא היה לי שום כסף. לא יודע, הכול מהצד שלו". ממן המשיך ותיאר איך עבדה התרמית. "קודם כל היו הודעות בטלפון, היינו נפגשים המון ומדברים, מה אני עושה מה אתה עושה. כשזה היה קורה זה היה 99% מהזמן עם SMS. הייתי רושם לו: 'תקנה או תמכור בשער כזה או בשער אחר או אפילו בלי שער'. זאת אומרת הייתי אומר תקנה במניה כזו או אחרת".

ברדיצ'בסקי: "ספר על השיטה. אתה אומר לו תקנה תמכור ואז מה אתה עושה?"

ממן: "אם הייתי יודע שאנחנו קונים למשל (מניית) טבע, הייתי אומר לו 'יובל תקנה טבע כי אנחנו מתחילים לקנות עוד שעתיים'. הוא היה קונה ואז שולח לי SMS: 'סיימתי או קניתי' או משהו כזה. ואז אני הייתי מתחיל את הפעילות שלי".

ברדיצ'בסקי: "איך חלקתם את הרווחים?"

ממן: "זה היה בכמה צורות, בגדול זה היה כרטיס אשראי. הוא נתן לי כרטיס והייתי משתמש בו, זה כרטיס שרוב הזמן היה אצלי. הדרך השנייה היתה מזומן. בגדול אלה שתי הדרכים, אולי פה ושם העברה. מן הסתם רצינו כמה שפחות להראות את הקשר בינינו". כאן התובע הזכיר לממן דרך יצירתית נוספת שבה פדה את חלקו בהונאה, רכישת ג'יפ. "קנינו שני רכבים שיובל שילם עליהם", סיפר ממן. "אחד בשבילי אחד בשבילו, וזה גם על דרך תשלום. סוג של העברה של חלק מהכסף שכאילו כביכול שייך לי". השופט כבוב לא נשאר אדיש לסיפור: "אבל איך הגעתם לזה, אמרת אני רוצה ג'יפ?". ממן: "יש כסף שמגיע לי ומגיע לו נכון? אז זה היה חלק מלממש את הכסף – לקנות את הג'יפ. היה איזה שלב בחיים שאבא שלי נקלע לחובות ועזרתי לו בעצם לסגור את התיקים של החובות שהיו לו במסגרת הכסף שיש לי אצל יובל", הוסיף ממן ונזכר. "אמרתי ליובל שאני צריך לעשות כמה העברות בנקאיות כדי לסגור תיקי הוצאה לפועל של אבא שלי שנקלע לחובות".

ממן מאבד שליטה

ממן העיד בהרחבה גם על הפעילות דרך הטלפון הסלולרי הסודי שרכש לצורך התרמית. "אפילו בחשבון הטלפון התחלקנו חצי חצי. הוא שימש רק לפעילות שלי ושל יובל. אני את האמת 90% מהמסרונים מחקתי. זה לא משהו שרציתי שיישמר. רוב הפעמים מחקנו את ההודעות, היינו מדברים על זה דרך אגב, אני הייתי מוחק גם הוא היה מוחק, אף פעם לא היינו משאירים את ההודעות רשומות. אני לא יודע מה הוא עשה בטלפון שלו, אבל אני לפחות בטלפון שלי מחקתי את רוב הודעות".

ברדיצ'בסקי: "למה חשבתם שצריך למחוק את ההודעות?"

ממן: "שנינו ידענו שזה משהו לא תקין, וידענו שכמה שפחות דברים שצריך להישאר שיישארו. לצורך העניין הבנת את זה גם מהחשבונות שנפתחו, זה היה חלק מהפעילות. תראה", אמר ממן בגילוי לב לקראת סוף עדותו. "עשינו פה משהו שהוא לא בסדר, שנינו ידענו אותו. אני בשלב מסוים החלטתי שאני הולך לעסקת טיעון שלי, כי החלטתי כבר להודות במה שעשיתי ולנסות לסגור את זה ולעבור הלאה ולהמשיך בחיים שלי. יובל פנה לדרך שלו. איך שהוא רוצה לעשות את זה. אני אין לי שום קשר אליו".

מתיישבים על הזנב של ממן

באוגוסט 2011, כשהשניים היו בעיצומה של חגיגת בזבוזים מכספי התרמית – כמו רכישת הג'יפ בשווי 225 אלף שקל – ממן איבד שליטה. הזרמת הוראות שגויות במערכת המסחר הפנימית של מגדל למניית דלק, ודיווח שגוי לממונים עליו על הטעות, הוביל לעזיבתו. במגדל, שלא ידעו עדיין מה בישל להם ממן מאחורי הגב מאז 2006, הציעו לו תפקיד אחר. אבל ממן עבר לבית ההשקעות טיטאן מתוך רצון להמשיך לסחור. בדיעבד, מהתקרית הזאת, שחתכה את צינור אספקת המידע של ממן לפעולות מסחר בהיקף של מיליארדי שקלים שעומד לבצע גוף ענק כמו מגדל במסחר בבורסה, התחילה הנפילה.

במקביל, מי שהתחיל לשבת באותם ימים על הזנב של ממן היתה מחלקת המודיעין של רשות ני"ע. ידיעות מודיעיניות שהגיעו אליה הצביעו על כך שממן חי ברמת חיים שאינה הולמת את שכרו במגדל. שהוא, למשל, מרבה לטוס לחו"ל למשחקים של ליגת האלופות בכדורגל. ברשות חשדו שמישהו מימן את ממן. השאלה היתה רק מי והאם אותו אדם קיבל משהו בתמורה לכך. שהרי היה ברור שהמידע שממן אצר בידו מתוקף תפקידו במגדל שווה מיליוני שקלים אם הוא חולק אותו עם אחרים.

כשמחלקת החקירות ברשות נכנסה לפעולה התגלה שכרטיסי הטיסה של ממן למשחקים בליגת האלופות נרכשו באמצעות כרטיס אשראי על שם שכנו בראש העין, יובל פלג. האורות האדומים החלו להבהב במשרדי הרשות ברחוב מונטיפיורי בתל אביב. החקירה הסמויה העלתה שהוראות מסחר בני"ע שהוזרמו מחשבונות שרשומים על שם פלג ועל שם אמו, נפגשו מאות פעמים מול הוראות מסחר שהוזרמו ממגדל, ובאופן תמוה כשחשבונות שקשורים לפלג מכרו מניות, זה היה כמעט תמיד למגדל.

סגנון החיים הראוותני של ממן השאיר מן הסתם גם טביעות אצבעות על הכסף. משם הדרך לגלות שהוא השתמש בכרטיס האשראי שנתן לו פלג למשיכת מזומנים, הוצאות שוטפות, מימון חופשות משפחתיות, וכן שהג'יפ שנרשם על שמו נרכש מכספים שהגיעו מהחשבון של פלג, היתה קצרה. החקירה העלתה שממן משך בסך הכל לשימושו מהחשבונות של פלג סכום של 2.4 מיליון שקל. במרץ 2012 נפתחה החקירה הגלויה נגד ממן ופלג. הם נעצרו ונחקרו בחשד לביצוע עבירות תרמית בני"ע, מרמה והלבנת הון. לממן, שהוגדר עובד ציבור בשל טיפולו בכספי חוסכים, יוחסו גם עבירות של קבלת שוחד והפרת אמונים. ממן בחר לשמור על זכות השתיקה במסגרת חקירותיו. פלג לעומת זאת טען שבסך הכל קיבל טיפים מחבר, השקיע כסף ולא ידע מה תפקידו של ממן במגדל. "חשבתי שהוא גאון ותותח בשוק ההון, עילוי פיננסי ממש", טען.

באוגוסט 2015 חלה תפנית בפרשה. כפי שנחשף לראשונה באתר "כלכליסט", ממן שיוצג על ידי עו"ד עמית בר החליט לחתום, כאמור, על עסקת טיעון, שבמסגרתה הודה בכל עובדות כתב האישום שהוגש נגדו על שוחד, תרמית בני"ע ומרמה. ממן לקח על עצמו את כל האשמה. אלא שחרף גזר הדין נגד ממן הפרשה, כאמור, עדיין לא הסתיימה.

פלג נאבק על חפותו

בספטמבר 2015 ממן זומן שוב לחקירה ברשות ני"ע שם שטח בפני החוקרים את גרסתו לאירועים. הסיבה: פלג, שמיוצג על ידי עוה"ד איתן מעוז ודניאל עינב, החליט להמשיך להיאבק על חפותו בטענה שלא היתה לו כל מודעות לכך שהמידע שקיבל מממן היה אסור בשימוש. בפרקליטות רצו להעיד את ממן במשפט כדי לסתור את גרסת של פלג, ולכן הורו לחוקרי הרשות לגבות את עדותו של ממן, ששתק כאמור בחקירותיו בטרם העסקה.

מאות מסמכים, בהם שיחות מוקלטות מחדר המסחר של מגדל; מסרוני SMS מהבלאקברי של פלג ומטלפון הסלקום שנרכש לצורך התרמית; תכתובות מיילים בין השניים; תדפיסי חשבונות בנק וחברת כרטיסי האשראי הוגשו לשופט. בנוסף, העידו גם ממן ופלג. ביום רביעי האחרון הגיע המשפט לשלבים סופיים, עם הגשת סיכומי התביעה. לאחר שגם ההגנה תגיש את סיכומיה השופט כבוב יקבע מועד להכרעת הדין.

תגיות

52 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

52.
כל פקיד שסוחר במניות בחברת ביטוח או השקעות
כל פקיד שסוחר במניות בחברת ביטוח או השקעות צריך להיות במעקב מתמיד, אין ברירה - אין כאן כל תיחכום, אתה יודע שהולך להיות ביקוש בצהריים , אז אתה רומז לחבר לקנות בבוקר. מעקב מתמיד, כולל גם חברות בילוש כדי לגלות מיהם חבריך הנסתרים. העונש שהוטל קל מדי
Wheel  |  08.09.16
51.
כאילו תכננתם כבר כזאת תרמית, לא יכלתם להתחשבן
כאילו תכננתם כבר כזאת תרמית, לא יכלתם להתחשבן במזומן? הרי זה ברור כשמש, שבישראל הבנקים, חברות הביטוח וחברות האשראי חולקות מידע על לקוחותיהם מבלי לחשוב פעמיים, ואם יש צו של שופט אז בכלל..  מסקנה: אם כבר בחרת לא בדרך הישר, תתנהל במזומן בלבד וכרטיסים סלולריים נטענים.. 
DimaMedvedev  |  07.09.16
49.
זה לא נכון. עצם זה שיש קניה ומכירה
זה לא נכון. עצם זה שיש קניה ומכירה רגע לפני מגדל בנירות של מגדל גורם לרווחים של מגדל לרדת כי הניירות שרצתה לקנות עולים יותר כי רגע לפני יישהו קנה אותם לפניה ומכר לה במחיר יקר יותר. מעבר חזה המחשבות של שליח מגדל ממן היו להשיא את רווחיו ולא את הרווחים שלנו מתוקף היות הכספים שלנו מושקעים עי מגדל.
Hat  |  06.09.16
לכל התגובות