אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מהן עלויות פיתוח של אפליקציה? צילום: גטי אימג'ס

מהן עלויות פיתוח של אפליקציה?

עלויות הפיתוח של אפליקציה תלויות במספר גורמים: מהמורכבות שלה, ועד לכמה אנשים יעבדו עליה ומה פרק הזמן הנדרש

06.09.2016, 11:44 | עו״ד ונוטריון יריב קדם

בין אם יש לך רעיון לאפליקציה, ובין אם אתה עומד להשקיע בסטארט-אפ לאפליקציה - אחת השאלות המרכזיות עבורך ועבור אחרים, היא מהי עלות הפיתוח של האפליקציה. מתן מענה לשאלה זו, תוך הכנת תקציב ברור ומסודר, היא הכרח הן לשם התנהלות עסקית נכונה והן לשם גיוס הון ממשקיעים, המבקשים לדעת מטבע הדברים מהי העלות הצפויה. 

קראו עוד במשפטיפ

במאמר זה נסביר אודות הפרמטרים השונים הקובעים את עלויות הפיתוח וכך תוכל לנקוט בפעולות הדרושות, בדרך להגשמת החלום.

  

אפליקציות. אין ספור אפשרויות , צילום: גטי אימג אפליקציות. אין ספור אפשרויות | צילום: גטי אימג'ס אפליקציות. אין ספור אפשרויות , צילום: גטי אימג

 

האם מדובר בטכנולוגיה מורכבת?

הפרמטר הראשון המשפיע על עלויות הפיתוח הוא כמובן טיבה של הטכנולוגיה הדרושה. לא מעט מן האפליקציות המצליחות ביותר כיום כמו הווצטאפ, מבוססות על טכנולוגיה פשוטה, שפיתוחה אינו כרוך בעלויות גבוהות, ועיקר עלויותיה היו בתחום האבטחה. לעומת זאת, ישנן אפליקציות אחרות שיש להן רכיבי תכנות או קוד מורכבים כגון משחקים למשל, ופיתוחן כרוך בדרך כלל בעלויות גבוהות יותר באופן משמעותי, היות שנדרשות שעות עבודה של מפתחים, מעצבים, גרפיקאים וכד', כדי ליצור הן את התשתית הטכנולוגית המתאימה לאפליקציה והן את תכניה ועיצוביה.

הכלל הבסיסי הוא כי ככל שהאפליקציה מיועדת למטרה ספציפית יותר, או פרקטית יותר, יהיה זול יחסית לפתח אותה, אולם ככל שמדובר במספר מטרות, עבור משתמשים שונים, עם עיצובים ייחודיים, הרי שיש בדרך כלל צורך ביותר השקעה בעיצוב, והתאמה למספר ממשקים וכתוצאה מכך עלויות הפיתוח מתייקרות.

עוד שאלה חשובה בהקשר זה היא למשל האם האפליקציה נשענת על טכנולוגיה קיימת, או דורשת פיתוח טכנולוגיה חדשה לגמרי – גם עניין זה כמובן ישפיע על עלויות הפיתוח, שכן מטבע הדברים, יש קורלציה גבוהה בין סוג הטכנולוגיה הנדרש לפיתוח האפליקציה, לבין כמות העובדים, מיומנותם, והזמן שהם צריכים להשקיע באפליקציה.

אז כמה עולה לפתח אפליקציה אז כמה עולה לפתח אפליקציה אז כמה עולה לפתח אפליקציה

 

מי יפתח ובכמה זמן?

סוג הטכנולוגיה ומורכבות הפרויקט יכריעו כמה עובדים, ספקי שירותים ואנשי מקצוע דרושים לביצוע איפיון, עיצוב ופיתוח האפליקציה, כמה שעות עבודה נדרשות, וכמובן -  מומחיותם. כאמור מעלה, ככל שהטכנולוגיה עליה מתבססת האפליקציה מורכבת יותר, כך סביר להניח כי יידרשו יותר עובדים ויותר שעות עבודה. כמו כן, יש לקחת בחשבון כי לרוב, בנוסף למפתחים ומעצבים עשוי להיות צורך גם במנהלי מוצר, באנשי שירות, אנשי מכירות ועוד. עלויות ההעסקה של אלו צריכות להיכלל בתוך התכנית התקציבית וכחלק מהתוכנית העסקית.

באשר למומחיות אנשי הפיתוח יש לשקול אם לשכור שירותי חברת פיתוח המחזיקה מגוון רחב של מפתחים בעלי כשירויות שונות, או במתכנת מוכשר אך בעל כשירויות מוגבלות שעבודתו עלולה לארוך על פני חודשים רבים. יש לכך שיקולים תקציביים מול מקצועיים, כמו גם מהירות הגעה לשוק (Time to Market).

אין הדבר דומה למצב שבו היזם עצמו מחזיק בכישורים הטכנולוגיים המתאימים לפיתוח האפליקציה והוא זה שיבצע את עבודות הפיתוח. ברור שאם עליו להיעזר בחברה חיצונית לשם כך – השירות ייקר משמעותית את העלויות, אך זמן הפיתוח יהיה קצר יותר, וליזם יהיה גם זמן לנהל את הפיתוח במקום לנהל את עצמו. גיוס צוות פיתוח פנימי לחברה רלבנטית בעיקר כאשר פיתוח האפליקציה דורש תקופת עבודה ארוכה יחסית עם תיאום רב בין כל המעורבים. במצב שכזה, לעיתים קרובות יהיה כלכלי יותר לשכור צוות עובדים אשר יעבוד עבור היזם, מאשר לעשות מיקור חוץ.

אפליקציה – פיתוח תמידי

בכל הנוגע לעלויות של פיתוח אפליקציה יש לקחת בחשבון לא רק את עבודת הפיתוח הראשונית אלא גם את הצורך לשדרג את האפליקציה לאחר יציאתה לאוויר העולם והעמדתה למשתמשים. שהרי, בהתאם לתגובות המשתמשים, ניתן וחשוב לבצע שינויים ועדכונים, שיהפכו את האפליקציה לנוחה יותר ולפיכך לפופולרית יותר. במובן זה, פיתוח אפליקציה אינו מסתיים לעולם והוא מסע מתמשך, המתבסס על השיח שבין היוזם לצרכן. על כן, כאשר מגדירים את עלויות הפיתוח של אפליקציה, חשוב להבהיר כי מדובר בעלות הפיתוח של הגרסה הראשונה וזו תהיה העלות המרכזית, אולם יש לקחת בחשבון עלויות עתידיות של שדרוגים לאחר הוצאת הגרסה הראשונה.

 עו"ד יריב קדם, צילום: אלי מעייני עו"ד יריב קדם | צילום: אלי מעייני  עו"ד יריב קדם, צילום: אלי מעייני

 

עלויות חיצוניות

חלק בלתי נפרד מכל אפליקציה היא ליווי ע"י אנשי מקצוע "חיצונים" בתחילת הדרך, בין לצורך ייעוץ על המשך הדרך ובין כדי להגן על הדבר החשוב ביותר לאפליקציה בשלב הראשון ובכלל - הקניין הרוחני שלה. לצורך זה רצוי להתייעץ עם עו"ד לענייני אפליקציות בעל נסיון רב.

לסיכום, כפי שראינו, עלויות הפיתוח של אפליקציה תלויות במספר גורמים, אולם הערכה גסה של העלויות, אשר מתייחסת בעיקר לעלות של פיתוח הגרסה הראשונית, תנוע בין 15 ל-150 אלף דולר.

עו"ד ונוטריון יריב קדם עוסק בתחום הסטארט-אפים הטכנולוגיים בכלל ובתחומי האפליקציות וקניין רוחני בפרט.

תגיות