אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שימוש חוזר בקידוחי נפט צילום: עמית שעל

שימוש חוזר בקידוחי נפט

סטארט־אפ טקסני מצא דרך לאגור אנרגיה נקייה. ויל סמית כבר השקיע

07.09.2016, 08:05 | גיל קליאן

אחת הבעיות של משק חשמל המבוסס על מקורות מתחדשים היא שהאנרגיה אינה זמינה בכל עת, ובפרט בשעות צריכת השיא שבין אחרי הצהריים לערב, אז נחלשת עוצמת השמש.

כמו כן כל משק חשמל שרוצה להסתמך על אנרגיה מתחדשת צריך לווסת את הביקוש וההיצע לאנרגיה באמצעות מערכות שיכולות לאחסן אנרגיה, ולספק אותה ברגע המתאים. במערכות ביתיות מדובר במצברים וסוללות (ענף שרק הולך ומתפתח עם שוק האנרגיה מתחדשת), אך בקנה מידה של עיר או מחוז, האחסון אמור להתבצע בדרכים מתוחכמות הרבה יותר.

סטארט־אפ טקסני מצא דרך מתוחכמת כזו. חברה בשם Quidnet Energy מצאה דרך להפוך קידוחים ישנים ונטושים של נפט וגז למצברים ענקיים של אנרגיה נקייה. במאגרים אלה האנרגיה יכולה להיצבר במשך שעות השפל בביקוש לחשמל, ולהשתחרר בשעות ביקוש השיא.

קידוח נפט. חוזרים לאתרים נטושים, צילום: עמית שעל קידוח נפט. חוזרים לאתרים נטושים | צילום: עמית שעל קידוח נפט. חוזרים לאתרים נטושים, צילום: עמית שעל

מים במקום נפט

טורבינות חשמל מופעלות על ידי קיטור

Quidnet Energy מגיע אל מקומות שבהם בוצעו קידוחי נפט, ועושה שימוש בחלל שנפער בבטן האדמה, שדרכו הנפט יצא החוצה.

אל אותו מאגר שפעם הכיל נפט החברה מזרימה מים דרך צינור הקידוח. המים מתחממים בבטן האדמה ואז פורצים החוצה בצורת קיטור. אותו קיטור יכול להניע טורבינות לייצור חשמל, וכאשר שולטים בקצב היציאה של המים ניתן לנצל את החשמל בשעות השפל על מנת להכניס את המים לקידוח, ולחכות שיפרצו החוצה בשעות ביקוש שיא על מנת לייצר חשמל.

יש גם משקיע מפורסם

ויל סמית הוא ממשקיעי הסטארט־אפ

הסטארט־אפ הטקסני מצליח לשמר אנרגיה בדרך יעילה, זולה ונקייה יותר ממתחרים אחרים, והוא אף יעיל יותר מפתרונות מסורתיים כמו סוללות או גנרטורים. עד כה הוא גייס 1.5 מיליון דולר ממשקיעים, רובם מעולם הקלינטק, אך יש לו גם משקיע מפורסם אחד בשם ויל סמית.

ההשקעה של סמית הגיעה דרך חברת ייעוץ המסייעת לקרנות השקעה משפחתיות לנתב כספים לחברות ולעסקים שיכולים לחולל שינוי סביבתי או חברתי, אך שאינם מסתמכים על כספים המגיעים מפילנתרופיה.

אספקה של 221 מגה־ואט

גובר הצורך באגירת אנרגיה נקייה

הנתונים בארצות הברית לא מותירים מקום לספק: ככל שמתגבר השימוש באנרגיה מתחדשת, גוברת הדרישה למערכות כמו המערכת של Quidnet, שיכולה לאגור אנרגיה בשעות השפל, ולשחרר אותה לרשת החשמל בשעות השיא.

מערכות שמסוגלות לעשות זאת הותקנו בארצות הברית ב־2015 בהיקף של 221 מגה־ואט, זאת לעומת התקנות בהיקף 65 מגה־ואט ב־2014.

לפי חברת המחקר GTM, ההתקנות יעברו את היקף הג'יגה־ואט בעוד פחות משלוש שנים.

עם הפנים לנבאדה

המדינה עשירה בקידוחים נטושים

אחד השווקים העיקריים לטכנולוגיה של החברה היא נבאדה, מדינה עשירה בעתודות קרקע וקידוחים נטושים, שיש לה שכנה עשירה מאוד בקולטנים סולריים - קליפורניה. ההשקעה המסיבית שלה באנרגיה סולרית הגבירה את הדרישה לאחסון אנרגיה בשעות השפל, והביאה למכירת עודפי החשמל שהיא מייצרת בשעות ביקושי השפל למדינות שיכולות להציע לה בתמורה חשמל בשעות השיא, ונבאדה תוכל בעתיד להציע לה זאת. בחברה גם לא פוסלים קידוח של בארות מלאכותיים כדי לאחסן את האנרגיה קרוב יותר למקור.

תגיות