אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ביטוח לאומי: מחצית מהישראלים משתכרים פחות מ-6,426 שקל בחודש צילום: גלעד קוולרצ'יק

ביטוח לאומי: מחצית מהישראלים משתכרים פחות מ-6,426 שקל בחודש

על פי הנתונים שפרסם היום הביטוח לאומי, השכר החציוני עלה ב־2.9% בשנת 2014

07.09.2016, 20:52 | מיקי פלד

נתונים חדשים של הביטוח הלאומי שפורסמו היום (ד') לראשונה חושפים חלק מהמצב העגום של העובדים בישראל. המספרים שופכים אור על תופעה שבדרך כלל לא מקבלת תשומת לב בסטטיסטיקות: עובדים המועסקים רק באופן חלקי לאורך השנה, ולכן השכר שלהם בפועל נמוך הרבה יותר ממה שהמספרים הרשמיים יודעים לספר.

קראו עוד בכלכליסט

כך, השכר החציוני - זה שמחצית מהשכירים משתכרים מתחתיו - עמד ב־2014 על 6,426 שקל בחודש, אולם המספר הזה לא לוקח בחשבון עובדים שלא עבדו כמה חודשים. כאשר מסתכלים מה קרה לשכר החציוני של כלל העובדים בישראל לאורך השנה רואים שהוא עמד על 5,917 שקל ברוטו בלבד. במילים אחרות, השכר בפועל שמחצית מהעובדים רואים לנגד עיניהם נמוך מ־6,000 שקל בחודש, גם אם בחודש מסויים הם משתכרים יותר, מכיוון והם יודעים שבחודש הבא הם עשויים לא להשתכר כלל או להשתכר הרבה פחות.

תלוש שכר (ארכיון), צילום: גיל נחושתן תלוש שכר (ארכיון) | צילום: גיל נחושתן תלוש שכר (ארכיון), צילום: גיל נחושתן

 

מדובר לרוב על עובדים כמו עובדי קבלן או עובדים עונתיים שאין להם שום בטחון תעסוקתי. עם זאת, השכר החציוני בפועל גדל לאורך השנים, בעיקר הודות לעלייה בשכר המינימום. ב־2014 הוא עלה ב־2.9% ושנה לפני כן עלה ב־4.6%. ממצא מעניין נוסף הוא שכאשר לוקחים בחשבון את אי הביטחון התעסוקתי רואים שוב את הפערים בשכר בין גברים ונשים - נשים השתכרו בממוצע 6,792 שקל ברוטו בחודש וגברים 10,137 שקל בחודש, פער של 32%.

מדובר אומנם בנתונים לשנת 2014 אך אלו הנתונים העדכניים ביותר שפרסם הביטוח הלאומי על הנושא.

 

פרסום נוסף על השכר במשק הגיע היום מהלשכה המרכזית לסטטיסטיקה ולפיו השכר הממוצע בחודש יוני האחרון עמד על 10,235 שקל ברוטו, עלייה של 7.8% לעומת החודש הקודם. זוהי אמנם עלייה מרשימה מאוד, אך מקורה בין השאר בתשלומים עונתיים שמקבלים העובדים, כגון דמי הבראה, ולכן כאשר מנכים השפעות מהסוג הזה מקבלים עלייה של 0.1% בלבד.

 

אבל גם החידוד הזה לא ישנה את מגמת הגידול בשכר העובדים בחודשים האחרונים. על פי נתוני הלמ"ס, ברבעון השני של השנה עלה השכר הממוצע ב־1.6% (בחישוב שנתי) לעומת הרבעון הקודם. ברבעון הראשון השכר עלה ב־2.8% לעומות הרבעון האחרון של השנה שעברה.

העלייה המשמעותית ביותר בשכר העובדים ברבעון השני היתה בענף הנדל"ן, בו עלה השכר בניכוי אינפלציה ב־8.3% לעומת הרבעון הראשון. זאת לעומת ירידה של 0.2% בשכר הממוצע של עובדי התעשייה.

גם החודש עובדי חברת החשמל ומקורות נמצאים בראש פירדמידת השכר, עם משכורת ממוצעת ביוני של 18,554 שקל ברוטו ואחריהם עובדי ההייטק עם 18,448 שקל ברוטו בחודש.

תגיות