אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פרדוקס יווני: הממשלה מגבילה תנועות הון, אך קוראת להשקעות צילום: רויטרס

פרדוקס יווני: הממשלה מגבילה תנועות הון, אך קוראת להשקעות

בנאום נרגש שנשא בסלוניקי קרא אלכסיס ציפרס למשקיעים ביוון ובעולם לסייע לכלכלתה להשתקם. המוקשים: מחסור נזילות בבנקים וחשש מהקפאת פרויקטים של חברות זרות. שביתת טכנאים ועיתונאים מנעה את שידור הנאום בטלוויזיה

11.09.2016, 22:50 | שירות כלכליסט

יום לאחר שיו"ר קבוצת שרי האוצר של גוש היורו ירון דיסלבלום הכריז כי העולם איבד אמון בכלכלת יוון, פנה אתמול ראש ממשלת יוון אלכסיס ציפרס בבקשה למשקיעים פרטיים, לבוא ולהשקיע במדינתו ולסייע לכלכלתה השרויה במשבר עמוק — על כך דיווח "הפייננשל טיימס".

קראו עוד בכלכליסט

ציפרס אמר את הדברים שלשום ביריד הסחר השנתי של יוון שהתקיים בסלוניקי בצפון המדינה. בנאום שבו פירט את סדרי העדיפויות הכלכליים של מפלגת סיריזה השלטת, נראה היה כי לראשונה ציפרס מניח הצדה את החשדות המובנים של מפלגתו ביזמות פרטית, שבגינה נדחתה באחרונה השלמתן של מספר עסקאות בתחום התשתיות. "אני פונה למשקיעים ביוון ובעולם לנצל את ההזדמנויות העסקיות", אמר ציפרס. "אנחנו מציעים למפעלי יזמות חזקים להשקיע ללא היסוס בכלכלת יוון". ציפרס אף הבטיח כי התקווה כבר נראית מעבר לאופק וכי כלכלת יוון תצמח ב־2.7% ב־2017.

אלכסיס ציפרס, צילום: רויטרס אלכסיס ציפרס | צילום: רויטרס אלכסיס ציפרס, צילום: רויטרס

אך לרוע המזל, דבריו אינם מתיישבים עם הלך הרוח הכללי השורר כעת באירופה ואשר השתקף בדבריו של דיסלבלום. גם חלק מהיושבים בקהל פקפקו בהתאוששות היוונית שעליה מדבר ציפרס, כל עוד יישארו על כנן המגבלות על תנועות ההון הקיימות עתה. הבנקים ביוון סובלים עדיין מבעיית נזילות קשה ונושי המדינה באירופה חזרו וציינו כי היא אינה עומדת ביעדי הרפורמה שנתבקשה להשלים כתנאי לקבלת סיוע פיננסי.

"היכן נמצא את הכסף להשקיע כאשר הבנקים אינם יכולים להגדיל את היקף ההלוואות ושיעור המס האפקטיבי על עסקים רווחיים הגיע ל־50%", קבל יצרן מקומי שהגיע לכנס.

משקיעים זרים נמנעים מהשקעות ביוון מאז הקפיאה הממשלה בינואר האחרון השקעה בגובה מיליארד יורו של חברת כריית הזהב אלדורדו גולד הקנדית, בטענה כי הפרה תקנות סביבתיות. זאת למרות שביהמ"ש היווני פסק כי אין אמת בטענות הללו.

במקביל, חברת פראפורט הגרמנית, שחתמה בשנה שעברה על זיכיון בשווי 1.2 מיליארד יורו להפעלת 14 נמלי תעופה ביוון, טרם הצליחה להעביר לידיה את ניהול שדות התעופה, בשל התנגדות עובדי תעופה מקומיים.

מפגינים בסלוניקי, אתמול, צילום: איי פי מפגינים בסלוניקי, אתמול | צילום: איי פי מפגינים בסלוניקי, אתמול, צילום: איי פי

ביקורו של ציפרס בסלוניקי, שם שיעור האבטלה חצה את ה־25%, עורר הפגנות זועמות של איגודי העובדים המקומיים. אלפים יצאו לרחובות, השליכו זיקוקים ומחו נגד קיצוצים בפנסיה והעלאת המע"מ ומס רכוש שהשיתה הממשלה באחרונה. לדאבונו של ציפרס, תחנות הטלוויזיה היווניות היו מנועות משידור קריאתו הנרגשת למשקיעים, זאת בשל שביתה בת 24 שעות שיזמו עיתונאים וטכנאים כמחאה נגד הפיטורים הצפויים של 2,000 עובדים עד סוף 2016. ברקע המצוקה בתחנות הממשלתיות, ארבע תחנות טלוויזיה פרטיות ברחבי יוון צפויות להיסגר בקרוב, לאחר שלא עלה בידן לקבל רישיונות מהממשלה.

בתוך כך צפו חששות מפני שסע עמוק בין צפון ודרום אירופה בפגישה של מנהיגי מדינות דרום אירופיות שנועדו באתונה ביום שישי. מלבד ציפרס נכחו בפגישה מנהיגי צרפת, קפריסין, איטליה, פורטוגל מלטה וספרד. לפי מקורות בממשלת יוון, מטרת הפגישה של המדינות הים־תיכוניות היתה לתמרץ את שיתוף הפעולה ביניהן, כך שיוכלו להטביע חותם על סדר היום האירופי. הפגישה התמקדה במדיניות החוץ של האיחוד, עם דגש על נושאי ביטחון ושלום, כמו גם אישוש הצמיחה, המרצת שוק התעסוקה ומשיכת השקעות.

תגיות