אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
העוף נשאר יתום: מי גוזר את הקופון על העוף צילום: אביהו שפירא

העוף נשאר יתום: מי גוזר את הקופון על העוף

לאחר שהרפורמה בענף הפטם בוטלה בנובמבר, מגדלי העופות הפחיתו את המחיר הסיטונאי. אבל ההוזלה שהגיעה לצרכן נמוכה בהרבה

13.09.2016, 07:51 | נורית קדוש

מגדלי העופות הורידו מחירים אולם הצרכנים לא נהנו מההוזלה. כך עולה מנתוני מועצת הלול שנמסרו לוועדת הכלכלה והגיעו לידי "כלכליסט". בעוד מחיר העוף לקמעונאים ירד בחודש ינואר ב־10.2% ביחס לינואר אשתקד, לצרכנים נרשמה עליית מחיר של 1.6%. בשאר החודשים ירדו המחירים לקמעונאים ב־6%–18.6%, אולם המחירים לצרכן ירדו ב־2%–9% בלבד. בכל הקשור למחירי העוף הטרי בחנויות האונליין של רשתות השיווק, הפער אף גבוה מכך. לפי נתוני מייסופרמרקט, המחיר לצרכן בחודשים ינואר עד יולי השנה עלה ביחס לתקופה המקבילה אשתקד ב־1.8%–16.7%. זאת למרות שהמחיר הסיטונאי של העוף, כאמור, ירד בעקביות. בעקבות הורדת המחיר הסיטונאי בשיעור גבוה מזה של המחיר לצרכן, התרחב בחודש יולי הפער בין המחיר הסיטונאי למחיר לצרכן ל־44% לעומת 36% ביולי אשתקד.

קראו עוד בכלכליסט

הורדת המחירים מגיעים לאחר סיכולה של רפורמה בענפי הפטם (עוף למאכל), שהיתה אמורה להיות מקודמת בחוק ההסדרים ולהביא להוזלת מחיר העוף הטרי והקפוא בכ־20%. במשרד האוצר טענו שלמרות שהענף אמור להתנהל כשוק חופשי, הסכם שנחתם ב־2012 תיאם כמויות גידול אפרוחים בין מגדלי הפטם. הסכם זה יצר קרטל חוקי בענף וזה הביא לעלייה של למעלה מ־20% במחירי העוף, בעיקר לפני החגים.

הרפורמה המתוכננת קבעה כי ההסכם מ־2012 לא יהיה תקף עוד. אלא שבעקבות לחצים שהפעילו מגדלי העופות, החליטה בנובמבר האחרון ועדת הכלכלה להוציא את רפורמת הפטם (גידול עופות למאכל) מתוך חוק ההסדרים, בכפוף להתחייבות מגדלי העופות להוריד את מחירי העוף בכ־10%. בעקבות ההחלטה החלה מועצת הלול להעביר לוועדת הכלכלה דיווח מחירי המכירה של העוף לרשתות הגדולות ועקבה במקביל אחר מחירי העוף לצרכן על פי נתוני הלמ"ס. לאורך החודשים האחרונים טענו המגדלים כי ההוזלות גרמו להם להפסדים כבדים והובילו לנטישת מגדלים את הענף.

"ממעקב שאנו עורכים מזה כשנה מסתבר שהמגדלים עומדים בהתחייבותם והם אינם הגורם ליוקר מחירי העוף בישראל", אומר ח"כ איתן כבל, יו"ר ועדת הכלכלה, "המפסידים בקרב על מחירי העוף הם הצרכנים והמגדלים. אני פונה למשרד האוצר שיביט בנתונים ויאתר את החוליה בשרשרת הערך הגורמת לכך שההוזלה שנרשמה לא הגיעה לצרכן".

ח"כ איתן כבל. למצוא את החוליה האחראית, צילום: דוברות הכנסת ח"כ איתן כבל. למצוא את החוליה האחראית | צילום: דוברות הכנסת ח"כ איתן כבל. למצוא את החוליה האחראית, צילום: דוברות הכנסת

בתוך כך, נוכח המחסור בעופות טריים בחגי תשרי אשתקד, דרש כבל ממשרד החקלאות לוודא כי המחסור לא יירשם גם בחגים שיחולו בחודש הבא. ממכתב ששלח שלמה בן אליהו, מנכ"ל משרד החקלאות, לכבל עולה כי ציבור הצרכנים תלוי בנכונותם של השוחטים לעבוד במהלך חול המועד. "אם המשחטות והשוחטים יעבדו כמתוכנן, כפי שביקשנו, לא צפוי מחסור בעוף בתקופת חגי תשרי", כתב בן אליהו במכתב, "אבל אם לא, ייתכן ויורגש מחסור בבשר עוף טרי בערב שמחת תורה".

תגיות