אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
3 נפילות בגולן, צה"ל תרגל פינוי תושבים בגליל צילום: רויטרס

3 נפילות בגולן, צה"ל תרגל פינוי תושבים בגליל

חצי יממה אחרי הניסיון הסורי ליירט את מטוסי חיל האוויר שתקפו תותחים, שוב ירי מסוריה - כנראה כתוצאה מזליגה. כביש 98 נסגר לתנועה. בגליל המערבי תורגל פינוי תושבים בזמן מלחמה, בסיומו של תרגיל נרחב בשילוב חיל הים שארך שבועיים

13.09.2016, 18:25 | כתבי ynet

גם התקיפה הסורית והניסיון ליירט את מטוסי הקרב של חיל האוויר לא הובילו להפסקת נפילת פצצות המרגמה בשטח ישראל: שלוש נפילות זוהו תוך שעות ספורות בצפון רמת הגולן. מדובר צה"ל נמסר כי אין נפגעים. ככל הנראה מדובר בזליגת ירי כתוצאה ממלחמת האזרחים הסורית. בשל הירי, כביש 98 בצפון רמת הגולן נסגר לתנועה בקטע שבין אלוני הבשן לצומת בראון. 

אותה זליגה התרחשה חצי יממה לאחר שצבא סוריה שיגר הלילה באופן חריג שני טילי קרקע-אוויר אל מטוסי חיל האוויר שתקפו שם תותחים בעקבות פצצת מרגמה שהתפוצצה אמש ברמת הגולן. המטוסים לא נפגעו. מדובר צה"ל נמסר כי "מטוסי חיל האוויר היו רחוקים ממקור הירי, שלא היווה איום על כוחותינו". עיתונאים המזוהים עם המשטר הסורי טענו ברשתות החברתיות כי טילי הנ"מ ששוגרו אל מטוסי חיל האוויר הם מדגם S-200.

שיגור טילי הנ"מ נחשב חריג מאוד, וצבא סוריה נמנע ממנו בתקיפות ישראליות קודמות בגולן. מטוסי חיל האוויר מוזנקים כמה פעמים מדי חודש לעבר מטרות חשודות בשמי הגולן הסורי, וברוב הפעמים חוזרים מבלי שנדרשו לפעולות תקיפה או יירוט.

קודם לכן פרסם צבא סוריה הודעה רשמית ושקרית על הפלת מטוסי חיל האוויר. בהודעה נמסר כי "אמצעי ההגנה האווירית של צבא סוריה יירטו את המטוסים והפילו מטוס קרב בדרום מערב קוניטרה ומל"ט ממערב לעיירה סעסע". עוד טען הצבא הסורי כי "בשעה 1:00 לפנות בוקר תקפו כלי טיס של חיל האוויר הישראלי את אחת העמדות הצבאיות בפרברי קוניטרה".

קודם לכן, משרד החוץ הסורי שלח שתי איגרות - למזכ"ל האו"ם, באן קי מון ולנשיא מועצת הביטחון, ובהן נכתב כי "התוקפנות הישראלית החדשה היא במסגרת ניסיון נואש להעלות את המורל הירוד של ארגוני הטרור אחרי הכישלון החרוץ שלהם והאבידות הכבדות בפרברי קוניטרה ובכל רחבי סוריה. ההתקפות של ישראל הן חלק מהברית האסטרטגית בין ישראל לכנופיות הטרור החמושות ובייחוד ג'בהת א-נוסרה". 

רמת הגולן (ארכיון), צילום: אפי שריר רמת הגולן (ארכיון) | צילום: אפי שריר רמת הגולן (ארכיון), צילום: אפי שריר

"סוריה דורשת ממועצת הביטחון והאו"ם לנקוט את כל הצעדים בהתאם לאמנת האו"ם על מנת להעניש את ישראל התוקפנית, ולאלץ אותה להפסיק את תוקפנותה ולדרוש ממנה ללא עיכוב להפסיק לתמוך ולהגן על הטרוריסטים".

תורגל פינוי תושבים: "מצבנו טוב מבמלחמת לבנון השנייה"

 

בתוך כך, בגליל המערבי תרגלו היום כוחות פיקוד העורף, אוגדה 91, רשות החירום הלאומית והמועצה האזורית מעלה יוסף, פינוי של תושבים מהיישוב יערה, הסמוך לגבול הצפון. הפינוי עשוי להתבצע בעת מלחמה, ובפיקוד העורף עוסקים בין השאר - כחלק מלקחי מלחמת לבנון השנייה ומבצע צוק איתן - בתיאום בין היישובים והרשויות המתפנים, לבין רשויות ויישובים שייקלטו אותם.

בבדיקות שנערכו ע"י הצבא התברר כי בשעת חירום, כ-40 אחוז מכלל תושבי היישובים צפויים לעזוב בכוחות עצמם. עוד קרוב ל-20 אחוז הם עובדים חיוניים – בעלי משקים של בעלי חיים וכו', וצפויים להישאר ביישובים בכל מקרה, כך שלמעשה צריך לסייע רק לתושבים מוגבלים וכאלה שאינם בעלי אמצעי תחבורה להתפנות בעצמם.

בסיוע של הרשויות המקומיות ורח"ל (רשות החירום הלאומית), ממפים בצבא את היישובים ומארגנים תוכנית פינוי לכל אחד מהם, כאשר המידע כולל את מיקום המקלטים, שישמשו מקומות ריכוז, וכן את מקום מגוריהם של תושבים מוגבלים שפינויים מחייב לעיתים שימוש באמבולנס. במקביל, נערכת עבודה להתאמת מקומות קליטה, בהם יוכלו התושבים לשהות תקופה ארוכה, אף של שבועות.

התרגיל היום הוא השני מסוגו, לאחר שבחודש יוני האחרון נערך תרגיל דומה בקיבוצים בגליל העליון. הפעם שימשו חיילים כניצבים בתרגיל ו"פונו" כאזרחים מהמושב. "הפינוי מתבצע למרכז הארץ, שם ייקלטו המפונים ביישוב ויישארו בו כ-72 שעות, עד שיועברו שוב למתקנים שבהם אפשר יהיה להישאר זמן רב יותר", אמר מנכ"ל המועצה האזורית מעלה יוסף, דני שטרית.

"תרגלנו בפועל במושב יערה ובאופן מתודי בעוד שבעה יישובים", הוסיף שטרית. "למרבה הצער בכל ארבע-חמש שנים חווינו פה מבצע או מלחמה ואני מקווה שהפעם השקט יימשך זמן רב יותר. אנחנו מתרגלים כל הזמן דרכי התמודדות.

כבר במלחמת לבנון השנייה פינינו חלק גדול מהתושבים. לצערנו אנחנו למודי ניסיון בדברים האלה, אבל לשמחתנו למדנו לעשות את זה כמו שצריך. אנחנו לא סומכים רק על המדינה בתחום הזה, ויודעים לבצע את הפינוי גם לבד", הדגיש.

מפקד מחוז צפון בפיקוד העורף, אל"מ איציק בר, אמר כי מדובר בתרגול שלם של פינוי יישוב בעת מלחמה, תוך תיאום בין הפיקוד והצבא לרח"ל, הרשויות המקומיות ויתר משרדי הממשלה. "התרגיל בא לראות במה אנחנו טובים, במה אנחנו פחות טובים ולהכין תוכנית טובה ליום פקודה, למקרה שנצטרך לפנות. אנחנו במצב הרבה יותר טוב מאשר במלחמת לבנון השנייה, אנחנו ערוכים יותר טוב. הופקו לקחים מהמלחמה, אנחנו מתרגלים דברים שלא תרגלנו בעבר, יש הרבה לקחים ואני מאמין שנשלים את החסר במהרה".

סא"ל יניב קריאף, קצין ההגמ"ר של האוגדה, אמר כי מטרת התרגיל ללמוד כיצד "לקחת אוכלוסייה שאין צורך חיוני שתישאר פה, ולהרחיק אותה לאחור מהגזרה. גם מול איומים של אש וגם מול איומי חדירה. יש כבר לא מעט מסקנות, בעיקר חלוקת האחריות בין האוגדה שאחראית להגן על האזרחים בזמן הפינוי, והגורמים שאחראים על הפינוי עצמו והסעת האזרחים לאחור".

תגיות