אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
משפט וכסף: בסוף הכל מתנקז למספרים צילום: אוראל כהן

משפט וכסף: בסוף הכל מתנקז למספרים

ארבעה סיפורים משפטיים עדכניים ממחישים שעם כל הכבוד לעקרונות המשפטיים, בסופו של דבר ההכרעה האמיתית היא על גובה הקנס, משך תקופת המאסר או האחוז הקובע

14.09.2016, 08:15 | משה גורלי

סיפור ידוע שמיוחס לצ'רצ'יל ולברנרד שו עוסק בגבר שמציע לאשת חברה לבלות אתו לילה תמורת 10 עשרה פאונד. "מה אתה חושב שאני, זונה?" זועמת האשה. "ותמורת מיליון פאונד?", מקשה הגבר. "זה כבר סיפור אחר", אומרת האשה. והגבר מסכם: "אז הסכמנו עקרונית מי את, נותר להתווכח רק על המחיר". נזכרתי בסיפור זה בעקבות ארבעה אירועים משפטיים שסיקרתי לאחרונה. בכולם התמקד הדיון במחיר, באחוז, בתנאים הכספיים, בחודשי המאסר, בגובה הקנס. בסוף, כל הוויכוחים הגדולים מתנקזים למספר.

1. חזרה למידתיות

העליון קיצר את עונשם של בן זקן ואלדר בשל "סטייה מהמדיניות" 

השופט דוד רוזן, צילום: אוראל כהן השופט דוד רוזן | צילום: אוראל כהן השופט דוד רוזן, צילום: אוראל כהן

לתפקידו כנציב הביקורת על הפרקליטות יגיע השופט דוד רוזן עם ניסיון די כואב כמבוקר. לאחר שבית המשפט העליון פירק והרכיב מחדש את פסק דינו בהולילנד, השבוע הפ־כו שופטי העליון את כל המספרים שגזר רוזן על ג'קי בן זקן ואיתן אלדר. את הקנסות שגזר רוזן העליון העלה משמעותית, ואת תקופות המאסר קיצר, גם כן משמעותית.

המספרים של רוזן, כתבה השופטת אסתר חיות, "סוטים סטייה ניכרת מהמדיניות הנוהגת". רוזן שלח את השניים לשלוש שנות מאסר. חיות העירה שאכן ראוי להחמיר, אבל בהדרגה, ולא פי שלושה מהבנצ'מרק - מאסר של שנה שנגזר על גולן מדר בתיק מליסרון. רוזן רכש בתיק הולילנד את המוניטין המחמיר של מבער השחיתות ומנקה האורוות הלאומי. בגלל זה ברחוב הוא פופולרי, אבל בעליון הוא פופולרי פחות. העליון אמנם יושב בתוך עמו, אבל לא ברחוב.

כשהציעו השופטים לקצר את עונשי המאסר ל־26 חודשים לבן זקן ול־22 חודשים לאלדר, הפרקליטות התנגדה. ההסבר הרשמי של הפרקליטות היה ששלוש שנים משקפות את חומרת העבירות. ההסבר האמיתי הוא שאם בפרקליטות היו מסכימים להצעה, אז בפעם הבאה הם היו מתקשים לשכנע את רוזן לתת את המספרים הגבוהים. ולמה רוזן נותן אותם? גם כאן ייתכנו שני הסברים: או שהוא חושב שככה מגיע, או שהוא זורק בכוונה את החכה רחוק מדי, כדי שאם העליון יתערב, עדיין יישאר עונש כפול מזה שנגזר על גולן מדר.

בכל מקרה צריך לברך את העליון שחזר לעקרון ההדרגתיות. השר שלמה בניזרי נידון במחוזי לשנה וחצי מאסר על שוחד והשופט אדמונד לוי קיבל את ערעור המדינה ושלח אותו לארבע שנות מאסר. בן זקן ואלדר יכולים רק לברך שלוי לא היה זה שישב בערעור שלהם.

2. מדד החזירות

רף ה־20% פער בין מחיר לעלות נבחן מחדש

בשבוע שעבר הסתיים השימוע שערכה רשות ההגבלים העסקיים לעניין המחיר המופרז. כוונת השימוע הוא לבחון מחדש את גילוי הדעת של הממונה הקודם על הגבלים, פרופ' דיויד גילה, שקבע כ"נמל מבטחים" את המספר 20%: לפי גילה, מונופול שמוכר בפער שגדול מ־20% בין המחיר לעלות ייצור חשוף לתקיפה. אם הפער הוא קטן מכך, אזי הוא פטור מבדיקה ומחקירה.

ואיך הגיע גילה דווקא למספר 20%? לדברי פרופ' מיכל גל, שמתנגדת לעילת המחיר המופרז, המקורות הם הרמב"ם ופסק דין בעניין הדואר הגרמני. בשניהם הופיע הבנצ'מרק הזה. אבל, אצל הרמב"ם הכוונה הייתה רק למוצרי יסוד כלחם ומים שאז גבייה מעל 20% מהווה גזל. ואילו פסק הדין שקבע את ה-20% כגבייה מופרזת על שירותי הדואר הוא חריג. גילה מצדו הגן על המספר שקבע: "הרמב"ם לא התייחס רק ללחם ומים ומהניסיון שלי, 20% זה מדד חזירות לא רע".

3. כמה משלמים

הדו־קרב בין פרטנר ל־HOT הקפיץ את מחיר התכנים

הקרב המדמם בין HOT לפרטנר על חסדיה וסדרותיה של HBO הסתיים בתבוסת פרטנר. השופט מגן אלטוביה שנקלע לקו האש עשה הכל כדי להישאר מחוץ לחזית. "מה אתם מכניסים אותי לתככים של משא ומתן בין שני גופים שמתחרים על ספק", התלונן בפני הצדדים מספר מטריד אחד ריחף בחלל אולם בית המשפט: 74 מיליון דולר, שלטענת פרטנר שילמה HOT לרשת הטלוויזיה האמריקאית כדי לחטוף מפרטנר את העסקה. HOT מכחישה את המספר, ובא כוחה עו"ד גיל אוריון הציג לעיני השופט מספר נמוך יותר.

ובכל זאת, מדובר כנראה בסכום חסר תקדים, משהו שרק הסינים מוכנים לשלם עבור ערן זהבי. מעניין אם בארה"ב מדברים על הישראלים כמו שכאן מדברים על הסינים, כבעלי כיס עמוק במיוחד ונכונות עמוקה לא פחות לשלם. התחרות בשוק הטלוויזיה בהחלט מעיפה את המחירים למעלה. זה קרה גם בשידורי הספורט כשהמאבק בין צ'רלטון לספורט5 הקפיץ את מחיר זכויות השידור של ליגות הכדורגל הזרות.

פרטנר הציעה 34 מיליון דולר ל־HBO, וטוענת ש־HOT הציעה סכום כפול מכך רק מכיוון שכמונופול היא יכולה ונחושה לסלק את המתחרה הצעיר שמבקש את להיכנס לשוק. גם מזה אלטוביה סירב להתרשם: "תלכו למשטרה, תלכו לממונה על הגבלים, מה אתם רוצים ממני", אמר לנציגי פרטנר עוה"ד דוד פורר ודוד חודק.

וכמובן כיכב בדיון המייל שנשלח בטעות ליורם מוקדי מ־HOT ובו פרטי הסיכום בין פרטנר לאמריקאים. טעות קטנה שהציתה אש גדולה. אלטוביה מיהר לכבותה: "תתבעו את HBO, תתבעו את הרצוג, פוקס, נאמן, מה שאני לא מציע", הציע לפרטנרים כדי להבהיר שוב ושוב שהוא לא יהיה צד בסיפור הזה.

   

4. לא מתערבים

העליון נמנע מלעסוק בהגבלת שכר הבכירים

מרים נאור, נשיאת בית המשפט העליון, צילום: מערך הדוברות של הרשות השופטת מרים נאור, נשיאת בית המשפט העליון | צילום: מערך הדוברות של הרשות השופטת מרים נאור, נשיאת בית המשפט העליון, צילום: מערך הדוברות של הרשות השופטת

ונסיים בשכר הבכירים. הבנקים וחברות הביטוח עתרו נגד חוקתיותו של החוק שמגביל את שכר הבכירים. נשיאת בית המשפט העליון מרים נאור הרחיבה את ההרכב לשבעה שופטים, מה שרימז על כוונה רצינית להתעמק בסוגיות דוגמת שוויון, והפגיעה בקניין ובחופש החוזים. אבל, הפתעה: בפתח הדיון הודיעה נאור לנציגי העותרים ההמומים עוה"ד רלי לשם ודודי תדמור כי הדיון הזה לא יתקיים כי אין עילה להתערב בחוק עצמו ונותר רק לדון בזכויות הבכירים שעלולים להיפגע כתוצאה מהמעבר למדיניות החדשה.

ובפאראפרזה על סיפור הגברת ההיא של צ'רצ'יל וברנרד שו: על העיקרון אנחנו מסכימים, בואו נדבר על המחיר.

תגיות