אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
חסר דיון שקוף צילום: דן קופל

חסר דיון שקוף

תקציב סל התרופות הממלכתי לא יספיק להכיל את כל התרופות החיוניות

14.09.2016, 10:07 | עידית צ'רנוביץ
הרחק מעיני הציבור התנהל בחודשים האחרונים משא ומתן דרמטי על עתיד ביטוח התרופות הממלכתי לשנים הקרובות — ביטוח שכל אזרח בישראל מחויב לשלם עבורו מאות שקלים בחודש ובתמורה המדינה התחייבה לספק ביטוח בריאות ממלכתי מקיף, כזה המספק לכל הפחות את התרופות המוגדרות חיוניות ביותר. אך כיצד ייתכן שבסוגיה המשפיעה על חייו של כל אזרח במדינה לא מתקיים דיון ציבורי רחב ושקוף?

התשובה לכך היא שביטוח התרופות נקבע בדרך של "סחר סוסים", ללא קריטריונים ומדדים אובייקטיביים, ללא התחשבות בגידול האוכלוסייה או בהזדקנותה וללא התחשבות בקצב התפתחות הטכנולוגיה הרפואית. חמור מכך, הדיון אפילו לא מתבצע על בסיס מיפוי הצרכים של ועדת הסל בשנה החולפת, ועדה מקצועית הממונה על ידי הממשלה שתפקידה לתעדף ולהגדיר את התרופות החיוניות ביותר שצריכות להיכלל בביטוח התרופות הממלכתי. מצב זה הביא לקיצוץ אכזרי בתקציב הסל ב־2010 ולתקצוב בחסר שנמשך שש שנים ברציפות, והותיר מאות אלפי חולים ללא מימון לתרופות שהוועדה הגדירה כחיוניות ביותר.

עידית צ עידית צ'רנוביץ. "קביעת קריטריונים ברורים לעדכון סל התרופות ועיגונם בחוק" | צילום: נמרוד גליקמן עידית צ

למעשה, ביטוח התרופות הממלכתי תלוי ביכולת המיקוח של שר הבריאות בעת קביעת תקציב עדכון הסל. לשמחתנו, הפעם שר הבריאות יעקב ליצמן, הנחשב לשר בריאות חזק ואסרטיבי, הצליח להביא לציבור המטופלים הישג — הגדלת תקציב עדכון הסל מ־300 מיליון בשנה ל־500 מיליון שקל בשנה לשלוש השנים הקרובות.

עם זאת, סביר להניח שתקציב זה לא יספיק להכללתן בסל של כל התרופות החיוניות ביותר שיוגדרו על ידי הוועדה, שבשנה שעברה הגדירה 122 תרופות כחיוניות ביותר מ־1.1 מיליארד שקל — סכום כפול ממה שהוקצה עבורה לשנה הקרובה.

אנחנו נמצאים בפתחו של עידן מאתגר בתחום הבריאות המתבטא, מצד אחד, בקצב התפתחות דרמטי של טכנולוגיות רפואיות ומצד שני, בתהליך הזדקנות האוכלוסייה עקב עלייה בתוחלת החיים. לכן, קיימת חובה לעצור את סחר הסוסים בביטוח התרופות. ההישג התקופתי בהגדלת סל התרופות הממלכתי מאפשר לקברניטי משרד הבריאות להתמודד עם האתגר הבא — קביעת קריטריונים ברורים לעדכון תקציב סל התרופות ועיגונם בחוק.

הכותבת היא מנכ"לית פארמה ישראל, ארגון חברות תרופות המקור הרב־לאומיות המבוססות מחקר ופיתוח

תגיות