אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בית המשפט: לשעבד 5% ממניות כלל; אי.די.בי: לא מספיק צילום: אלכס קולומויסקי

בית המשפט: לשעבד 5% ממניות כלל; אי.די.בי: לא מספיק

בדיון בבית המשפט העליון אמר השופט ניל הנדל כי המפקחת על הביטוח דורית סלינגר לא יכולה להתעלם מהחוק ואין לה סמכות למנוע שעבוד

14.09.2016, 20:59 | גולן חזני

"אי אפשר שהממונה תתעלם מהחוק", כך אמר היום שופט בית המשפט העליון ניל הנדל ורמז כי יאפשר לאי.די.בי לשעבד 5% ממניות כלל ביטוח שברשותה (מתוך 51% נקיים משעבוד), עבור חלק מהחוב שגויס לפני כחודש וחצי בסידרה י"א בהיקף 325 מיליון שקל.

קראו עוד בכלכליסט

בעוד שהפיקוח על הביטוח הסכים להצעת פשרה זו, אי.די.בי סירבה במתן אישור לשעבוד חלק זה, מאחר שברצונה לשעבד 19% ממניות כלל ולשחרר את כל 325 מיליון השקל שגייסה. עם זאת, גם שחרור רק רבע מהסכום יכול לסייע לאי.די.בי שבשליטת אדוארדו אלשטיין לפרוע תשלום חוב של 90 מיליון שקל ב־18 בספטמבר לבנק הפועלים.

בעל השליטה באי.די.בי אדוארדו אלשטיין, צילום: אוראל כהן בעל השליטה באי.די.בי אדוארדו אלשטיין | צילום: אוראל כהן בעל השליטה באי.די.בי אדוארדו אלשטיין, צילום: אוראל כהן

מול אי.די.בי ניצב מוסד הפיקוח על שוק ההון. המפקחת דורית סלינגר לא הגיעה לדיון ושלחה את סגנה פיני שחראי.די.בי יוצגה על ידי עוה"ד פיני רובין וכפיר ידגר ממשרד גורניצקי ואת הפיקוח על הביטוח עו"ד ערין ספדי־עטילה.

העתירה הוגשה על ידי אי.די.בי לאחר שהמפקחת סרבה לאפשר לה שעבוד מניות כלל ביטוח לצורך גיוס אג"ח. סלינגר טענה כי השעבוד עלול לפגוע בביצוע מתווה המפקחת המורה לאי.די.בי למכור 5% ממניות החברה מדי ארבעה חודשים עד להעברת השליטה בחברה. אלשטיין טוען שהדבר יסב לחברה ולו נזק של מיליארד שקל.

עו"ד רובין טען בבית המשפט כי "אנחנו לא מלינים על המתווה. אין לנו דבר נגדו. איננו מלינים על תוקפו. יש לנו בעיה עם העיתוי, ספטמבר 2016, מאחר שנוצר פער אדיר בין שווי כלל בספרים לבין שווי השוק שלה. אין לאי.די.בי שום השפעה על כלל ביטוח יש לה קניין ללא שליטה".

השופטים מתחו יותר מפעם אחת ביקורת על הפיקוח על שוק ההון. בהצעת פשרה השופט חנן מלצר פנה אל עורכת הדין ואמר: "הם (אי.די.בי – ג"ח) רוצים לשעבד 19 וכמה אחוז... אי.די.בי זכאית להישאר עם 4.99% בסוף המתווה, אז למה לא להפוך את הסדר? על פי החוק אינני יודע איפה הסמכות שלכם לא לתת שעבוד ל־4.99% מאחר וממילא בסוף הדרך זה יישאר בידיהם, אז למה שלא ייהפך הסדר. הצעתנו היא, בכפוף לכך שישועבדו רק 4.99% ובכפוף למתווה תאפשר זאת הממונה ולמעשה כל טענות הצדדים תישמרנה. לממונה אין סמכות לגבי 4.99%".

לאחר הפסקה קצרה של הדיון הסכימו בפיקוח על הביטוח לאפשר לאי.די.בי לשעבד 4.99% מהמניות אולם היתנתה זאת בכך שלא תהיה בקשות נוספות של אי.די.בי עד לקיום מתווה המכירה של מניות כלל.

רובין דחה את הצעת הפשרה. "מתן השעבוד לא פוגע כהוא זה במתווה המכירה", ונימק כי "המניות הן קניין אי.די.בי ואי־מתן אפשרות שעבוד היא פגיעה בזכות הקניין. מכירת מניות ב־50% ממחירם היא פגיעה אנושה ביותר לעומת היעדר פגיעה של הממונה".

עו"ד ספדי־עטילה טענה ששעבוד המניות מרחיק את ישום המתווה והיעד אליו מנסה להגיע המפקחת, שיכולה להפעיל סמכויות מסויימות. המפקחת סבורה שיש לה סמכות קבועה מכוח חוק הפיקוח לשמור על היציבות. "התניית השעבוד במעל 5% יכול להתקיים. למפקחת אין סמכות לתת מתחת ל־5% אין לה גם סמכות לדחות את השעבוד. טענתנו אומרת שנכון שלשונית אי אפשר להגיע למסקנה אליה אנו חותרים. המפקחת סבורה כי בעולם ישנן נסיבות מיוחדות כמו מקרה זה, בעלי שליטה שמחזיקים במבטח ללא היתר, שנמצאו כלא זכאים להחזיק בהיתר שליטה, נקבע מתווה מיוחד".

בתגובה אמר הנדל כי "אי אפשר, כשאין תכלית, שהממונה תתעלם מהחוק". בשלב הזה הבהיר רובין שאי.די.בי מתנגדת לפשרה, והשופטים הודיעו שהחלטה תתקבל עד מחר.

תגיות

4 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

3.
יש כבר שעבוד על 4% מהמניות לטובת מנורה
יש כבר שעבוד על 4% מהמניות לטובת מנורה מבטחים - מניות שאי.די.בי מחזיקה בעצמה ולא הנאמן טרי.  אפילו אם מותר לאי.די.בי להחזיק 4.99%, ולכן לשעבד כמות כזו - הרי נותרו להם רק 0.99% לשעבד, לא 4.99%.  לא מובן - האם השופטים יודעים את העובדות?  האם הם יכתבו החלטה שתתיר 4.99% שלאחריה תיווצר מחלוקת חדשה האם ה-4.99% כולל או לא כולל את ה4% שכבר משועבדים?  הרי ברור שלפי הרציונל שמותר לאי.די.בי להישאר עם 4.99%, על 4% שכבר משועבדים להיכלל בתקרת השעבוד.
Ring  |  14.09.16