אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"סיכוי נמוך להשגת הסכם בין מדינות אופ"ק להקפאת ייצור הנפט" צילום: רויטרס

"סיכוי נמוך להשגת הסכם בין מדינות אופ"ק להקפאת ייצור הנפט"

יהונתן שוחט, אנליסט האנרגיה של בית ההשקעות לידר שוקי הון: "מאבקי הכוח והאינטרסים השונים הקיימים בין המדינות החברות בארגון מקשים על הגעה להסכמה"

15.09.2016, 21:27 | אמיר רוזנבאום

"ההתבטאויות האחרונות של בכירי המדינות החברות בקרטל הנפט אופ"ק, מרמזות שאין בכוונתם להקפיא את הייצור בפגישה הקרובה שתיערך באלג'יריה; ככל שמתקרב מועד הפסגה, הסיכוי להגיע להסכמות הולך ופוחת", אומר יונתן שוחט מלידר שוקי הון. חברות אופ"ק צפויות להתכנס בסוף החודש באלג'יריה בניסיון לסכם על צעדים לשליטה במכסות ייצור הנפט -  ולהביא בכך לעליית מחירו.

קראו עוד בכלכליסט

שוחט הוסיף: "נראה שמאבקי הכוח בין המדינות בארגון והאינטרסים השונים שלהן מקשים על הגעה להסכמה".

בשבוע שעבר אמר בכיר בחברת הנפט הממשלתית של איראן כי "נהיה מוכנים להחליט על הגבלת התפוקות, רק כאשר הן יחזרו לרמות שקדמו להטלת הסנקציות הבינלאומיות". 

נפט , צילום: רויטרס נפט | צילום: רויטרס נפט , צילום: רויטרס

לדברי אותו בכיר, "איראן שואפת להגיע לתפוקות של מעט מעל ל-4 מיליון חביות ליום"; ואולם על פי נתוני העבר, הצליחה איראן להפיק כ-4 מיליון חביות ליום במספר מועט של חודשים בעשור האחרון.

שוחט אומר כי למרות התקרובתה של איראן לקצבי ההפקה שקדמו להטלת הסנקציות על המדינה, ההתבטאויות של הבכירים במדינה מרמזות שאין בכוונתם לעצור בכך.

הכלכלן של בית ההשקעות מוסיף כי גם הקולות הנשמעים מכיוונה של עיראק, יצרנית הנפט השנייה בגודלה מבין חברות הארגון, דומים, ואין בכוונתם להקפיא בשלב זה את התפוקות. מנכ"ל חברת שיווק הנפט העיראקי (SOMO) אמר בראיון שערך בשבוע שעבר בסינגפור כי המצב של עיראק רעוע, וכי הם חוששים מירידה בתפוקות בשדות הנפט בדרום המדינה. שוחט מציין כי למרות קיטון קל בייצוא הנפט מהמדינה באוגוסט, ביחס לחודש הקודם, נמשך הגידול המרשים ביחס לאשתקד (כ-20%) והתפוקה בעיראק נמצאת כרגע בשיאה.

מוקד המריבה: סין

סין מהווה חלק משמעותי ברכישות הנפט ממדינות אופ"ק. באוגוסט האחרון היא הגדילה את רכישות הנפט ממדינות אופ"ק בכ-12%, וצפויה להמשיך להגדיל את רכישותיה במידה שהביקוש לנפט ותזקיקיו יצמח. על פי ג'פריס, בניגוד להערכות "הדוביות" בשוק על יבוא נפט ותזקיקיו לסין במחצית השנייה של 2016 ביחס למחצית הראשונה, הם דווקא צופים לגידול בייבוא. שוחט מציין כי "סין היא הלקוח העיקרי של איראן. בחודש אוגוסט סין רכשה מאיראן כ-514 אלף חביות ליום - כ-15% מסך התפוקה האיראנית". מנגד הוא מסביר כי "באוגוסט, סין כמעט הכפילה את רכישות הנפט שלה מעיראק".

"המלחמה על נתח השוק העולמי בכלל והסיני בפרט בין חברות אופ"ק, עשויה להוריד את הסיכוי להסכמה על הקפאת התפוקות בשיחות באלג'ריה", סיכם הכלכלן.

תגיות