אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שיפור קל: ישראל במקום ה-45 בעולם במדד החופש הכלכלי צילום: שאטרסטוק

שיפור קל: ישראל במקום ה-45 בעולם במדד החופש הכלכלי

דירוג החופש הכלכלי לשנת 2014 מעניק לישראל 7.39 נק' מתוך 10 - ומעלה אותה ב-4 מקומות ביחס לשנה קודמת. בפסגת הדירוג ניצבת הונג קונג, גיאורגיה קפצה 20 מקומות למקום ה-5, ארה"ב במקום ה-16 בלבד

18.09.2016, 15:10 | מיקי גרינפלד

הדירוג המקובל של כלכלות העולם על פי התוצר המקומי הגולמי מציב את ארה"ב בראש הרשימה, את סין במקום השני - כשאת החמישייה הפותחת סוגרות (על פי סדר יורד) יפן, גרמניה ואנגליה. אלא שארגונים שונים בעולם פרסמו במקביל דירוגים אלטרנטיביים, ששינו את תמונת המצב בפסגה (ראו למשל דירוג על פי כוח קנייה ועל פי תפוקת מגזר השירותים).

בסוף השבוע הציג מכון המחקר פרייזר (Fraser Institute) את הדירוג השנתי של כלכלות העולם לשנת 2014 על פי מידת החופש הכלכלי של כל אחת מהן. הדירוג של פרייזר מתפרסם מאז שנת 1996 והוא מציג בכל שנה את הנתונים המסכמים של השנה הלועזית שהסתיימה שנה וחצי לפני מועד הפרסום.

קראו עוד בכלכליסט

בדירוג החופש הכלכלי המעודכן ניצבת ארה"ב במקום ה-16 בלבד - מדובר עם זאת בעלייה של מקום אחד ביחס לדירוג 2013. את הפסגה תופסת הונג קונג, ומייד אחריה סינגפור - בדומה לדירוג של שנת 2013.

הדירוג של מכון פרייזר נשען על חמישה קריטריונים מרכזיים: 1. גודל הממשלה ומעורבותה, רמת ההוצאה התקציבית ושיעורי המס; 2. ההגנה המשפטית על זכויות הקניין; 3. גישה לכסף; 4. חופש המסחר וגישה לשווקים; 5. רגולציה של שוק העבודה, העסקי ושוק האשראי.

הונג קונג מקבלת על פי דירוג החופש 9.03 נק' מתוך 10 האפשריות, סינגפור במקום השני עם 8.71 נק', וארה"ב שכאמור הרחק מאחור עם 7.75 נק'.

העשירייה הפותחת מאחורי הונג קונג וסינגפור כוללת (לפי סדר יורד) את ניו זילנד ושוויץ במקומות שלישי-רביעי בהתאמה. קנדה, גיאורגיה, אירלנד, מאוריציוס ואיחוד האמירויות יחד במקום החמישי, אנגליה ואוסטרליה תופסות במשותף את המקום השישי. עבור גיאורגיה מדובר בטיפוס מרשים לעשירייה הפותחת, לאחר שבדירוג הקודם תפסה את המקום ה-25 - קפיצה של 20 מקומות.

טיביליסי, גיאורגיה. מקום בצמרת , צילום: shuterstock טיביליסי, גיאורגיה. מקום בצמרת | צילום: shuterstock טיביליסי, גיאורגיה. מקום בצמרת , צילום: shuterstock

את המקום האחרון והעצוב ביותר ברשימה תופסת ונצואלה, עם 3.9 נק' בלבד. בחמישייה הסוגרת את הדירוג, לצד ונצואלה, (בסדר עולה), נמצאות לוב, הרפובליקה של קונגו, ארגנטינה והרפובליקה המרכז אפריקאית.

כלכלת ישראל מדורגת במקום ה-45 ברשימה עם ציון 7.39 נק', שיפור קל מול ממקום 49 בדירוג 2013 (ומול מקום 35 בדירוג הכלכלות על פי תוצר מקומי). את המקום ה-45 חולקת ישראל עם עוד 3 מדינות נוספות – בולגריה, ניקרגואה ומונגוליה.

 

בסעיף 1 של גודל הממשלה, ישראל ממוקמת במקום ה-83 בעולם והיא מקבלת עליו 6.4 נק'; סעיף 2 של ההגנה המשפטית על זכויות הקניין, ישראל במקום ה-60 עם 5.9 נק'; בסעיף 3 של גישה לכסף ניצבת ישראל במקום ה-31 עם 9.5 נק'. בסעיף 4 של חופש המסחר הדירוג הוא 35 ומס' הנק' הוא 8; בסעיף 5 הנוגע לרגולציה ישראל מדורגת 79 עם 7.1 נק'.

"החופש הכלכלי מוביל לצמיחה ולאיכות חיים גבוהה יותר, בשעה שהמדינות שמדורגות נמוך הן מתמודדות בד"כ עם משטרים מדכאים המגבילים את החירות של האזרחים", אמרו עורכי המחקר פרד מקמהון (Fred McMahon) ומייקל וולקר (Michael Walker). 

תור לסופרמרקט בונצואלה (אוגוסט 2016), צילום: arcticcompass תור לסופרמרקט בונצואלה (אוגוסט 2016) | צילום: arcticcompass תור לסופרמרקט בונצואלה (אוגוסט 2016), צילום: arcticcompass

תגיות

9 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

6.
לפי הדירוג הנ"ל, ישראל נמצאת במצב על הפנים.
לפי הדירוג הנ"ל, ישראל נמצאת במצב על הפנים. במקום להיות אור לגויים, הפכנו לצל מהלך. ישראל זקוקה לניעור חזק ולטלטלה רצינית, להעירה ולהאירה מתרדמתה. המדינה אינה מנצלת ולא בכלום את הפוטנציאל הטמון בתושביה. לא יתכן להמשיך כך, ללא הייעוד הראוי למדינה מתפתחת, עם משאב אינוש מעולה שבמעולים. כך מתנהלים הדברים במדינה של עסקנים קטנים, שכל עניינם לשמור על משרתם ועל כבוד של של "גדולים", ללא כל תרומה חיובית וממשית למדינה. 
Anchor  |  18.09.16
לכל התגובות