אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
משרד הבריאות נזכר לבדוק את הפנסיה התקציבית בבתי החולים צילום נמרוד גליקמן

משרד הבריאות נזכר לבדוק את הפנסיה התקציבית בבתי החולים

המשרד פרסם מכרז לקבלת חוות דעת מקצועית על היקף ההתחייבויות לפנסיה תקציבית ב־24 בתי החולים הממשלתיים, כדי לקבל תמונה ברורה על גירעונותיהם. לפי ההערכות, הפנסיה התקציבית בכלל השירות הציבורי תגיע ב־2020 ל־23 מיליארד שקל

20.09.2016, 06:53 | ספי קרופסקי

משרד הבריאות מנסה להתמודד עם בעיית הפנסיות התקציביות ופרסם לאחרונה מכרז לקבלת חוות דעת מקצועית על היקף ההתחייבויות לפנסיה תקציבית ב־24 בתי החולים הממשלתיים שבשליטתו. הניסיון להתמודד עם הפנסיות התקציביות הוא חלק ממאמץ כללי של המשרד לצמצם את גירעונותיהם של בתי החולים הממשלתיים.

קראו עוד בכלכליסט

המכרז מציע שכר טרחה מקסימלי של כ־80 אלף שקל פלוס מע"מ לגורם מקצוע שיזכה בו בעבור בדיקה פרטנית לכל 24 בתי החולים הממשלתיים, שמחולקים לבתי חולים כלליים, גריאטריים ופסיכיאטרים. במשרד הבריאות הסבירו כי הם מסתייעים בשירותי אקטואריה החל משנת 2010 ב־11 בתי החולים הכלליים ומ־2015 עבור 13 בתי החולים הפסיכיאטרים והגריאטריים, אולם בשל היקף העבודה הנדרשת הפעם להערכת חבות הפנסיות התקציביות – הוחלט לצאת במכרז שנסגר בשבוע שעבר.

בתי החולים הממשלתיים מתוקצבים ישירות על ידי המדינה, כלומר – על ידי משרד הבריאות ובהם נמנים בין השאר כמה מהמרכזים הרפואיים הגדולים ביותר בישראל – שיבא (תל השומר), סוראסקי (איכילוב) בתל אביב ורמב"ם בחיפה והמועסקים בהם ישירות הם עובדי מדינה (אם כי ישנן שיטות העסקה לא ישירות, ס"ק). הדו"חות הכספיים של הממשלה שפרסמה ביולי האחרון החשבת הכללית באוצר, מיכל עבאדי־בויאנג'ו, התמקדו בחבויות הפנסיה התקציבית של עובדי המדינה (אלו שהתחילו לעבוד לפני 2002), שהולכות להגדיל בשנים הקרובות את הנטל על תקציב המדינה.

חדר מיון בבית החולים שיבא בתל השומר, צילום: תומי הרפז חדר מיון בבית החולים שיבא בתל השומר | צילום: תומי הרפז חדר מיון בבית החולים שיבא בתל השומר, צילום: תומי הרפז

בעוד שהשנה תשלומי הפנסיות התקציביות בכלל השירות הציבורי יעמדו על 19.6 מיליארד שקל, התשלומים ימשיכו לטפס. ב־2020 למשל, יעמדו התשלומים על קצת יותר מ־23 מיליארד שקל, כלומר ינגסו מתקציב המדינה עוד 4 מיליארד שקל, ועד 2040 יגיעו לגובה של 38.1 מיליארד שקל ורק מנקודה זו יתחילו לרדת בהדרגה עד שכמעט יתאפסו בשנת 2100. אגב, נתונים אלו אינם מתייחסים לפנסיית הגישור של משרתי הקבע, שהיא למעשה פנסיה תקציבית עד לגיל הפרישה (בממוצע 44).

מהדו"חות הכספיים של החשבת עולה, בחישוב שערך "כלכליסט", כי משרד הבריאות, שכולל את בתי החולים הממשלתיים, הוציא בשנה שעברה כ־591 מיליון שקל על קצבאות, כלומר על פנסיות תקציביות. בחודש דצמבר בלבד למשל הוציאה המדינה 49 מיליון שקל על הפנסיות התקציביות. כמו במגזרים אחרים, גם מספרים אלה צפויים לטפס. מנתונים של המדינה עולה כי 72% מההוצאות בבתי החולים הציבוריים (הממשלתיים ושל קופת חולים כללית) הן על שכר.

מערכת הבריאות מחפשת בתקופה האחרונה דרכים שונות ויצירתיות להתמודד עם הגירעונות בבתי החולים הממשלתיים, שמספריהם המדויקים לא ידועים. במסגרת העבודה על חוק ההסדרים האחרון הוצע בין השאר להסדיר את עבודת תאגידי הבריאות – גופים משפטיים המנהלים את עבודת שעות אחר הצהריים בבתי החולים בפעילות שאינה קשורה לסל, ואף הוצע להטיל סנקציות על מנהלי בתי חולים ממשלתיים שחורגים מהתקציב, אך הרעיונות הללו נגנזו.

תגיות