אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
חבר מביא  חבר מביא חבר מביא חבר צילום: איי אף פי

חבר מביא חבר מביא חבר מביא חבר

מדוע לנשיא פיפ"א החדש יש אינטרס שנשיא אופ"א החדש יהיה אלמוני וחסר יכולת להזיז משהו? אולי בגלל שהוא רוצה להעביר הרבה רעיונות גרועים כדי להרוויח הרבה כסף. שום דבר לא באמת משתנה

20.09.2016, 09:00 | אוריאל דסקל

החודש נבחר אלכסנדר צ'פרין האלמוני לנשיאות אופ"א. הוא ייכנס לנעליים הענקיות של הנשיא המושחת והמודח, מישל פלאטיני — שלא רק היה כדורגלן גדול אלא התגלה כפוליטיקאי חריף שהזיז הרים ובסופו של דבר נפל בגלל שניסה להזיז את ההר שנקרא ספ בלאטר. אם אתם לא יודעים מי זה צ'פרין, זה בסדר — אתם לא היחידים. מלבד העסקנים באופ"א שבחרו בו, מעט מאוד יודעים מי הוא באמת.

קראו עוד בכלכליסט

תומאס וסל הוא חבר טוב של צ תומאס וסל הוא חבר טוב של צ'פרין והחל לכהן כחבר בוועדת ביקורת ההכנסה של פיפ"א — שאחראית, בין השאר, לשכר ולבונוסים של אינפנטינו | צילום: איי אף פי תומאס וסל הוא חבר טוב של צ

צ'פרין, שזכה ברוב אדיר של קולות (42 מ־55) והביס את המועמד האחר — המוכר והמנוסה הרבה יותר, נשיא התאחדות הכדורגל של הולנד, מיכאל ואן פראח — הוא יו"ר התאחדות הכדורגל של סלובניה. הוא מתאר את עצמו כמישהו "שאינו חלק מהמוסדות הישנים". הוא טוען שהוא "שקוף" ו"איש משפחה". מצחיק, גם ספ בלאטר, המושחת הגדול, תיאר את עצמו כ"שקוף" ואת פיפ"א כ"משפחה". יותר כמו משפחת פשע ובכל זאת. אז מי זה צ'פרין?

אין מה להרוויח, אבל...

הוא עורך דין שלמד באוניברסיטת לובליאנה והצטרף לפירמת עורכי הדין של אביו, שם התמחה בייצוג שחקנים ומועדונים. את אביו החליף כמנהל החברה, וזה, לדבריו, מה שהופך את הכניסה שלו לכדורגל ל"נקייה", מאחר "שאין לי מה להרוויח מכניסה לפוליטיקת כדורגל".

"יש לי חברת עורכי דין גדולה, אז אני לא צריך את נשיאות אופ"א בקורות החיים שלי", אמר. מצחיק שהוא מזכיר את קורות החיים שלו בגלל שלפי חשיפות עיתונאים סלובנים, הוא "טיפה" זייף אותם וטען שהיה בהנהלת אולימפיה לובליאנה אף על פי שלא היה. הוא אכן איש משפחה — נשוי לברברה ואב לשלוש בנות. הוא מדבר אנגלית, קרואטית, סרבית ואיטלקית ויש לו חגורה שחורה בקרטה. הוא גם חצה את מדבר הסהרה חמש פעמים — ארבע פעמים במכונית ופעם אחת באופנוע. הוא בעולם הכדורגל מאז 2005 — אז הצטרף לדירקטוריון של קבוצת כדורגל אולמות. כמו כן היה יו"ר ושחקן בקבוצת עורכי דין חובבנית בלובליאנה. ב־2011 נבחר לנשיאות התאחדות הכדורגל הסלובנית, ומייחסים לו קרדיט על כך שהעלה את מספר הצופים הממוצע במשחקים בארצו מ־848 למשחק ל־1,569. הוא גם בנה "בית התאחדות" חדש ב־8.5 מיליון יורו עם כספים מפיפ"א ואופ"א. מי שהיה שם בחודש מאי כדי לפתוח עם צ'פרין את המבנה החדש, היה אחד — ג'יאני אינפנטינו — מזכ"ל אופ"א לשעבר ונשיא פיפ"א החדש. השניים מכירים זה את זה מהוועדות באופ"א (צ'פרין היה בוועדת החוק של אופ"א).

האם קורות החיים הללו מתאימים לנשיאות אחד הארגונים החשובים באירופה? ואיך זה שצ'פרין, שעד שלא נבחר לנשיאות אופ"א לא היה לו אפילו ערך בוויקיפדיה, זכה בנשיאות? ייתכן שהתשובה קשורה לחבר ג'יאני אינפנטינו.

גביע העולם. פיפ"א מתכננת להגדיל את הטורניר ולהגדיל את טורניר גביע העולם למועדונים, צילום: אי פי איי גביע העולם. פיפ"א מתכננת להגדיל את הטורניר ולהגדיל את טורניר גביע העולם למועדונים | צילום: אי פי איי גביע העולם. פיפ"א מתכננת להגדיל את הטורניר ולהגדיל את טורניר גביע העולם למועדונים, צילום: אי פי איי

הבטחות ומינויים

על פי הדיווחים במהלך קמפיין הבחירות לנשיאות אופ"א, הסלובני קיבל תמיכה, בניגוד לתקנות, מאינפנטינו. לפי דיווח אמין מאתר חשיפת השחיתויות בכדורגל, Josimar הנורבגי, קייטיל סיאם, כיום מזכ"ל התאחדות הכדורגל של נורבגיה, עבד באופן אקטיבי כדי להוביל לבחירתו של צ'פרין. הוא הצליח לגייס את כל המדינות הנורדיות לתמיכה בצ'פרין, והן הראשונות שתמכו בו באופן פומבי. על פי הדיווחים, שבדיה — בזכות הבחירה של צ'פרין — תקבל מושב של נשיא אופ"א, ובוועד הפועל, והמדינות הנורדיות יקבלו את אירוח יורו 2024 או יורו 2028. סיאם, אגב, קיבל מושב כמנהל בוועדת האסטרטגיה של פיפ"א. לפי הדיווחים, שהוכחשו על ידי פיפ"א, "סיאם לא עבד מטעם פיפ"א".

את הדיווח ב־Josimar אישרו עם דיווח בעיתון ההולנדי "De Volksrant". ואן פראח פגש את אינפנטינו בגמר ליגת האלופות במאי במלון במילאנו ושאל אותו לגבי התמיכה, והשוויצרי ציין שלא היו דברים מעולם. אך אחרי שצ'פרין הלא מוכר קיבל את הקולות — אף על פי שגם ואן פראח וגם הסלובני הציגו את אותה אג'נדה בסך הכל — ההולנדי כתב בטוויטר שלו: "אם מה שדווח נכון, אז חזרנו לדרך הישנה של דילים מגעילים בכדורגל. זה בדיוק מה שרציתי לשנות". צ'פרין עצמו טען ש"הכל שקרים" ו"דמיון של התקשורת".

נשיא הנשיא

אבל הקשרים בין אינפנטינו לצ'פרין נראים חזקים ובהחלט לא מקריים. למשל, תומאס וסל הוא חבר של צ'פרין והחל לכהן כחבר בוועדת ביקורת ההכנסה של פיפ"א — שאחראית, בין השאר, לשכר ולבונוסים של אינפנטינו. כמה וסל וצ'פרין חברים טובים? הם שיחקו באותה קבוצת כדורגל סלובנית של עורכי דין. "כולם אוהבים כדורגל, כולם משחקים כדורגל". כך הסביר אינפנטינו את צירוף המקרים המוזר.

צ'פרין, אגב, הבטיח — כמו כל מועמד לנשיאות ארגון כדורגל — "שקיפות", ו"לאתגר את המועדונים הגדולים". הוא אף ציין שהוא רוצה לבחון שוב את הפורמט החדש של ליגת האלופות שמאפשר לארבע הקבוצות הגדולות בכל ליגה גדולה להיכנס אוטומטית לשלב הבתים (וככל הנראה לא יצליח לשנות אותו). "אני נגד סופר ליג", אמר. "זה יהיה משעמם עבור כולם אם ישחקו בליגה סגורה — וזו גם תהיה הכרזת מלחמה נגד אופ"א", אמר. באירופה התעלמו. הוא גם ציין שהוא יילחם נגד הטיית משחקים והבטיח להשקיע המון בכדורגל נשים. "אני איש עצמאי, אני איש של מילתי. אני לא בדרן, אין לי בעיות אגו ואני לא אבטיח הבטחות בלתי ריאליות", הכריז על עצמו. "האם אני מנהיג? לא יודע. אני לא יכול להכריז על מנהיג. אם אתה צריך להגיד שאתה המנהיג, אתה כנראה לא המנהיג".

ג ג'יאני אינפנטינו. פיפ"א . מנהלת את המותג החזק ביותר בעולם, אליפות העולם בכדורגל (מונדיאל). צריכה מותג חדש שייצר הכנסה | צילום: איי אף פי ג

עוד רעיון גרוע

אבל למה צ'פרין? למה אינפנטינו רוצה נשיא אופ"א — בדרך כלל ארגון הכדורגל הכי חזק — לא מוכר, חסר כוח פוליטי ממשי? אולי בגלל שהוא צריך את העסקנים של אופ"א בכיס שלו ולא של הנשיא שלהם. פיפ"א חייבת להכניס הרבה מאוד כסף כדי לכסות הפסדים שנובעים מהשחיתויות שהותירו את הרווחים בכיסיהם של עסקנים מלוכלכים. בשביל להגדיל הכנסות וגם לקיים הבטחות להתאחדויות קטנות שבחרו באינפנטינו, הנשיא החדש מתכנן להגדיל את המונדיאל ל־40 נבחרות — מבלי להגדיל את הקצאת הקבוצות לאופ"א — והמהלך הגדול יותר הוא להפוך את אליפות העולם למועדונים — טורניר חסר משמעות ספורטיבית בדצמבר שבו אלופת אירופה (אופ"א) בדרך כלל מפרקת שתי קבוצות נחותות מפדרציות אחרות בדרך ל"גביע העולמי".

אינפנטינו רוצה טורניר משמעותי והרבה יותר גדול, שבו ייטלו חלק 16 או אפילו 32 קבוצות מכל העולם, ושככל הנראה הסינים, שמבטיחים הכנסה גבוהה מחסויות אם הטורניר הזה יתקיים אצלם (מדובר בהרבה כסף), דוחפים להקמתו. האם בכלל אפשר להכניס טורניר כזה בלוח השנה העמוס גם ככה? כנראה שלא. האם הוא יעשה יותר נזק לכדורגלנים וכדורגל מאשר תועלת? כנראה שכן. האם המועדונים יסכימו לטורניר בינלאומי נוסף מבלי להיות המרוויחים העיקריים? כנראה שלא. אבל אם אופ"א תסכים, הדרך לטורניר כזה, ולהרבה מאוד כסף לקופת פיפ"א, סלולה.

תגיות