אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
קניין רוחני בסין

קניין רוחני בסין

סין שנחשבה למערב הפרוע של זכויות יוצרים שינתה דרמטית את גישתה לנושא

20.09.2016, 17:03 | אהוד האוזמן

היותה הכלכלה השנייה בגודלה בעולם לא שינתה את תדמיתה השלילית של סין בכל הקשור להגנת קניין רוחני. אולם בפועל התדמית כבר אינה מוצדקת, שכן מדיניות הממשלה הסינית בכל הנוגע להגנה על זכויות קניין רוחני ואכיפתן השתנתה באופן דרמטי בשנים האחרונות.

הסינים הבינו שמעמדם כ"יצרן של העולם" נמצא בסיכון, בין היתר לנוכח העלייה החדה בשכר העבודה במדינה. מסיבה זו ואחרות סין החלה לייחס חשיבות רבה לחדשנות טכנולוגית ולהגנה הראויה עליה. הממשלה הסינית שמה לעצמה מטרה להפוך לכלכלה המבוססת על קניין רוחני עד לשנת 2020.

הסינים נקטו צעדים נמרצים והציבו יעדים אגרסיביים לשיפור המצב. בין היתר גופי השלטון בסין הובילו למהפכה בחוקי הקניין הרוחני לקבלת הגנה ראויה על פטנטים, סימני מסחר ומדגמים. סין חברה היום במרבית האמנות וההסכמים הבינלאומיים הרלוונטיים, לרבות אמנת ארגון הסחר העולמי (WTO) והנספח החשוב (TRIPS) שלו העוסק בהגנה על קניין רוחני, אשר מציב את הסטנדרטים להגנה על קניין רוחני בסין בשורה אחת עם אלה של המדינות המפותחות בעולם, לרבות ארה"ב, אירופה וישראל.

אילוסטרציה, צילום: shutterstock אילוסטרציה | צילום: shutterstock אילוסטרציה, צילום: shutterstock

סין עקפה את ארה"ב לפני מספר שנים והיא כעת המדינה המובילה בעולם במספר הגשות הפטנטים, והיא היום היעד הבינ"ל השני בחשיבותו (אחרי ארה"ב) להגשה של פטנט מחוץ למדינת המקור של המגישים. בסוף 2014 הוקמו בסין בתי משפט ייעודיים בערים בייג'ינג, שנגחאי וגואנז'ו לטיפול בסכסוכי קניין רוחני (לרבות הפרת פטנטים) והם דנים בתיקים בקצב מסחרר.

הסטטיסטיקה מראה שבכ־70% ממשפטי הפטנטים בתי המשפט הכריעו לטובת בעלי הפטנטים (הטוענים להפרה) כאשר זו תקפה גם לאותם המקרים בהם בעלי פטנטים זרים תובעים חברה מקומית.

משקיעים מסין הפכו בשנים האחרונות לשחקן משמעותי בזירת ההשקעות בישראל. בכל העסקות שבסיסן טכנולוגיה, לרבות השקעה בחברות טכנולוגיות ויצירת שותפויות עסקיות, פטנטים הם מרכיב הכרחי שבלעדיו כמעט בוודאות לא תתממש העסקה. יש להבין שגודלו של השוק הסיני מביא לכך שהפוקוס העיקרי של משקיעים וחברות סיניות הוא על מרכיב הפטנטים תוך כוונה להבטיח בלעדיות בשוק זה. ללא הגנת פטנט בסין כמעט לא ניתן להבטיח בלעדיות, והעניין בעסקה יפחת אם לא ייעלם. אשר על כן, ללא הגנת פטנט בסין מיזם טכנולוגי יאבד למעשה מגוון עצום של הזדמנויות עסקיות.

הכותב הוא עורך פטנטים ועורך דין, שותף בכיר בקבוצת ריינהולד כהן

תגיות