אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
דז'ה וו: אחרי שנה בדיוק, בילד אפ ענק - ושום כלום? צילום: בלומברג

דז'ה וו: אחרי שנה בדיוק, בילד אפ ענק - ושום כלום?

בספטמבר 2015 כל השוק התרגש והתמרק לקראת העלאת הריבית ההיסטורית מרמת האפס - רק שהפד הותיר את הריבית ללא שינוי והוציא את הרוח מהמפרשים. ההעלאה הגיעה רק בחודש דצמבר. ההיסטוריה תחזור על עצמה?

21.09.2016, 13:11 | מיקי גרינפלד

אומרים שההיסטוריה חוזרת. לעתים רחוקות זה קורה באופן מדויק ממש, ומאד יכול להיות שהערב בארה"ב נצפה באחד המקרים הנדירים של שחזור מבהיל למדי. ג'נט ילן וחבריה להנהגת הפד יהיו אחראים על הד'זה וו.

קראו עוד בכלכליסט

לפני שנה בדיוק, בספטמבר 2015, נוצר בשוק בילד אפ עצום לקראת החלטת הריבית של הבנק האמריקאי בראשות ג'נט ילן, כשהציפייה היתה להעלאת ריבית ראשונה לאחר 7 שנים של ריבית אפסית (ו-9 שנים ללא החלטת העלאה כלשהי).

ה'שוק' בהקשר זה כולל אנליסטים, מנהלי השקעות, עיתונאים (כולל החתום מעלה), פרשנים, ולמעשה גם כמה מאנשי הפד עצמם. נדמה שמעולם 2 עשיריות האחוז לא העסיקו באופן אובססיבי כל כך אנשים רבים כל כך.

הסוף ידוע. הפד החליט להמתין עוד קצת ולא להעלות את הריבית. והאוויר של כולם יצא מהמפרשים. לקרוא לתחושות של אז אנטי קליימקס לא יתאר באופן מדוייק מספיק את עוצמת האוויר שיצאה בשעתו מאותם מפרשים.   

בישיבה הבאה של אוקטובר 2015 אף אחד לא ציפה לכלום. דצמבר הפך לתאריך היעד.

העלאת הריבית אכן הגיעה, בישיבה של דצמבר, אך ההתרגשות בשוק היתה פחותה בהרבה. הפד הודיע על העלאה של 0.25% בריבית, שעזבה את קו האפס ונקבעה על 0.25% (רשמית בטווח של 0.25%-0.50%).

על פי מרבית התחזיות, אנחנו בדרך לתסריט דומה: הפד ישאיר הערב את הריבית ללא שינוי, עם הרבה דיבורים על 'אולי' ו'ייתכן' ו'אם הנתונים יראו אז כנראה', ויהיה גם הרבה 'תבואו שוב', כולל קביעת פגישה לדייט נוסף ב-14 בדצמבר. הא ובעיקר תו לא.

אגב, יש עוד פגישת פד אחת בדרך לדצמבר, ב-2 בנובמבר. אל תפתחו ציפיות.

ועוד דבר קטן, למקרה ששכחתם (הפד מן הסתם היה שמח אם אכן שכחתם). במסגרת העלאת הריבית החגיגית של דצמבר שעבר פרסם הבנק המרכזי תחזית שנראית במבט לאחור סוג של אתנחתא קומית, לפיה במהלך 2016 צפויות עוד 4 העלאות ריבית של 0.25%, כך שבסוף השנה תעמוד הריבית על סביבת 1.375%.

מים רבים זרמו בירקון (טוב, האמת לא ממש רבים) ואת ה-1.375% לא נראה עד סוף 2016 גם אם ממש נתפרע עם המספרים. ספק גדול אם גם בסוף 2017 נתקרב לשם, אבל עוד חזון למועד.

הסיכוי למועד העלאת הריבית על פי החוזים בשוק הסיכוי למועד העלאת הריבית על פי החוזים בשוק הסיכוי למועד העלאת הריבית על פי החוזים בשוק

מעט פרספקטיבה

לפני ההעלאה של דצמבר 2015, הפד "נגע" בריבית בפעם האחרונה בהחלטה של דצמבר 2008 – אז הוריד הבנק המרכזי את הריבית מרמה של 1% לרמה של 0.25%-0% - הרמה האפסית שליוותה אותנו כמעט 7 שנים. באופן מדהים, ההורדה של דצמבר 2008 היתה הפעם השביעית באותה שנה של הורדת ריבית, בתגובה למשבר הפיננסי.

כך היתה התגובה הקיצונית מאוד של הפד האמריקאי (אותו הוביל בשעתו בן ברננקי) לקריסה הפיננסית הגדולה של ארה"ב: ב-22 בינואר 2008 החליט הבנק להוריד את הריבית מ-4.25% ל-3.5% עברו ימים ספורים, וכבר ב-30 של אותו חודש הורדה הריבית פעם נוספת, ל-3%. במרץ 2008 הוריד הפד את הריבית פעם נוספת, ב-0.75% עד ל-2.15%;

באפריל 2008 נחתכה הריבית ל-2%, ועם נתון זה נותרנו עד ל-8 באוקטובר - אז הורדה הריבית ל-1.5%. עברו שבועיים בלבד, וב-29 באוקטובר הוריד הפד את הריבית עד ל-1%, וכך עד דצמבר אותה שנה, וההורדה האחרונה האמורה לריבית האפסית.

למעשה, הפעם האחרונה שבה ביצע הפד העלאת ריבית היתה בישיבה של יוני 2006 – אז הוחלט להעלות את הריבית מ-5% ל-5.25%.

ג ג'נט ילן וקודמה בתפקיד בן ברננקי | צילום: איי אף פי ג

תגיות

8 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

5.
ההיסטוריה לא תחזור על עצמה מכמה סיבות .
ההיסטוריה לא תחזור על עצמה מכמה סיבות . ראשית , לא כמו לפני שנה הכלכלה האמריקאית התאוששה ואיתנה כיום כמעט לפי כל הפרמטרים שקבע הפד . שנית ,  הדחייה לדצמבר מביאה את הסיכוי שהפד הנוכחי יוכל להעלות את הריבית בדצמבר ל 50 אחוז בלבד כי באותו היחס צפוי טראמפ להיבחר לנשיא והוא כבר הודיע שיפטר את ילין מיד עם כניסתו לבית הלבן . שלישית , הפד קיבל היום חיזוק פסיכולוגי להעלות את הריבית בארצות הברית , מהנגיד היפני שלא המשיך להוריד את הריבית ביפן שנמצאת כבר באזור המינוס , למרות המצב הלא טוב של הכלכלה היפנית שממשיכה לדרוך במקום , ובניגוד לכל ההערכות של רוב האנליסטים והמומחים הנגיד היפני למעשה יצר אפקט של העלאת הריבית למרות שבפועל היא לא השתנתה . השוק היפני לא התאכזב ולא נבהל והמניות עלו יפה בניגוד לכל התאוריות . הדוגמה הזאת בוודאי תרקד לפני חברי הפד הערב . מכל האמור לעייל , אני צופה מהבטן שעוד היום תהיה העלאה של רבע אחוז בארצות הברית של אמריקה . להתראות ב 21:30 בנאום של ילין !
Goggles  |  21.09.16
4.
המשק האמריקאי במצב קטסטרופלי, והריבית האפסית היא הדבר
המשק האמריקאי במצב קטסטרופלי, והריבית האפסית היא הדבר היחיד שמחזיק אותו כרגע מקריסה מוחלטת. באופן מפתיע האינפלציה רק עכשיו מתחילה להרים ראש, וזה לא מספיק בשביל שהפד יהיה חייב להעלות ריבית.  לכן הם לא יעלו את הריבית. לדעתי גם כשהאינפלציה תגיע ל-5-6 אחוז הם לא יעלו את הריבית ויעדיפו לתת לאינפלציה להשתולל. המשמעות של העלאת ריבית היא קריסת השוק, עשרות מליוני מובטלים, חדלות פירעון של עיריות ושל מדינות בארה"ב ובהמשך חדלות פירעון של הממשל הפדראלי שלא יוכל לעמוד בנטל החובות העצומים שלו.
Apple  |  21.09.16
לכל התגובות