אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שב לישראל: ליאו נואי רוכש את אורתם סהר במחיר חיסול צילום: אוראל כהן

שב לישראל: ליאו נואי רוכש את אורתם סהר במחיר חיסול

נואי, שעשה אקזיט מרשים בבריטיש ישראל לפני שש שנים, עומד בראש קבוצת משקיעים שחתמו על הסכם לרכישת חברת הייזום והקבלנות. הקבוצה תזרים 50 מיליון שקל לאורתם סהר בתמורה ל־77% ממנה בהנחה של 30% על מחיר השוק

25.09.2016, 12:56 | אורן פרוינד

ליאו נואי חוזר לישראל. בעלי השליטה באורתם סהר, המנכ"ל אמיר נחום (45.5%) והיו"ר אורי דורי (15.6%), חתמו על הסכם לא מחייב למכירת השליטה לקבוצת משקיעים, שבראשה עומד נואי, כך נודע ל"כלכליסט". נואי צירף להשקעה את ליאו שכטר, יהלומן מארה"ב, ואת אלי הורן, ישראלי לשעבר שעוסק ביזמות נדל"ן בברזיל.

קראו עוד בכלכליסט

לפי מתווה העסקה, בתוך חצי שנה מיום החתימה יזרימו המשקיעים 50 מיליון שקל במזומן לאורתם סהר לפי שווי של 15 מיליון שקל לפני הכסף — הנחה של 30% על מחיר השוק. בתמורה יקבלו 77% מהחברה. בידי נחום, שנחקר בימים אלה ברשות ני"ע, ייוותרו 10.5% מהמניות ובידי דורי 3.5%, ונתח המניות שבידיהם ייחשב חלק מאחזקות הציבור. נוסף על כך ניתנה לקבוצת המשקיעים אופציה להשקעה של 35 מיליון שקל נוספים באותו המחיר. אם יחליטו לבצע את ההזרמה הנוספת, אחזקתם תגדל ל־85%, אחזקתו של נחום תרד ל־7.5% ושל דורי ל־2%. ביצוע העסקה כפוף להשלמת בדיקות נאותות שייערכו עד 15 בנובמבר 2016 עם אופציה להארכה על ידי המשקיעים עד 15 בדצמבר.

איל הנדל"ן הבריטי ליאו נואי, צילום: אוראל כהן איל הנדל"ן הבריטי ליאו נואי | צילום: אוראל כהן איל הנדל"ן הבריטי ליאו נואי, צילום: אוראל כהן

ביום שישי האחרון דיווחה חברת הקבלנות כי היא נאלצת לחתום על ההסכם עם קבוצת המשקיעים בשל קושי הנזילות שלה. החברה חייבת למחזיקי האג"ח, שנסחרות בתשואות דו־ספרותיות, 278 מיליון שקל ומתקשה לפרוע את התשלומים.

מחפשים חברת קבלן לפרויקטים בהרצליה

נואי, לשעבר בעל השליטה בבריטיש ישראל, רשם בישראל אקזיט מרשים כשמכר את חלקו (56%) למליסרון ב־1.3 מיליארד שקל ב־2010. על פי הערכות, הוא השקיע בחברה 50 מיליון דולר שמונה שנים לפני כן. "הסאנדיי טיימס" הציב אותו במקום ה־228 ברשימת עשירי בריטניה של 2016. הונו מוערך ב־500 מיליון ליש"ט, והוא נחשב לאחד משלושת אילי הנדל"ן הבולטים בבריטניה. את ההון הראשוני שלו ירש מסבו, שהגיע ללונדון ממזרח אירופה ורכש באותה התקופה נכסים באזורים פריפריאליים בלונדון. סבו של נואי רכש כמות גדולה של נכסים במחירים נמוכים, וכשמחירי הנדל"ן בבריטניה זינקו, גם שווי הנכסים זינק. בהמשך העביר נואי את הנכסים של המשפחה לקרן הריט Asset Management. הקרן, שהיקף נכסיה 3 מיליארד דולר, מוזגה ב־2008 לתוך חברת הנדל"ן BMO Real Estate Partners. נואי מחזיק דירה בפרויקט ממילא בירושלים ומגיע לישראל לעתים תכופות. אם העסקה תיסגר, תהיה זו חזרתו הראשונה לשוק ההון הישראלי מאז מכירת בריטיש ישראל.

שרשרת האירועים באורתם סהר שרשרת האירועים באורתם סהר שרשרת האירועים באורתם סהר

הורן הוא יו"ר ובעל השליטה בחברת הנדל"ן CYRELA הברזילאית. החברה מדורגת כבר עשור במקום הראשון בייזום ובנייה למגורים בברזיל. שכטר מחזיק בשליטה בחברת ליאו שכטר יהלומים, שמדורגת כיצואנית היהלומים המובילה בישראל בשנים האחרונות ופעילה מרכזית ובולטת בשוק היהלומים העולמי. פעילותם של נואי, שכטר והורן בתחום הנדל"ן בארץ מרוכזת בקבוצת NBS ISRAEL.

מי שרקם את העסקה הוא יהודה ברזון, נציגו של נואי בישראל, שאף צפוי להשקיע סכום קטן ברכישת אורתם סהר. הקבוצה מיוצגת בישראל על ידי עו"ד דיוויד אוסבורן ממשרד יגאל ארנון. כפי שנחשף ב"כלכליסט" באפריל השנה, אותה קבוצת משקיעים מתמודדת בימים אלה על מכרז של פינוי־בינוי בהרצליה להקמת 7,000 יחידות דיור. על פי הערכות, הקבוצה מבקשת להשתלט על אורתם סהר כדי שיהיה לה קבלן ייזום וביצוע משלה לפרויקטים בהרצליה ולפרויקטים נוספים בישראל.

החברה ביקשה דחייה של ארבעה חודשים בתשלומים

בינתיים אורתם סהר מבקשת ממחזיקי האג"ח דחייה של ארבעה חודשים בתשלומים כדי להגיע להבנות סופיות עם נואי ושותפיו וכדי להשלים מכירת נכסים בשווי 20 מיליון שקל. ב־24 באוקטובר היא תידרש לשלם 40 מיליון שקל למחזיקי אג"ח מסדרה ד', שבה מחזיקים בין השאר גופי הפנסיה של איילים, פסגות, הלמן אלדובי, מגדל והראל. החברה הודיעה שאם תפרע את התשלום היא לא תוכל לעמוד בתשלומים לספקים ועלולה להיקלע להליך של חדלות פירעון. עוד ציינה אורתם סהר כי העובדה שנחום נמצא בלב חקירה של רשות ני"ע הביאה את הספקים לצמצם את האשראי לחברה מחשש שיאבדו את הכסף. על פי הערכות, המוסדיים צפויים לקבל את הדחייה.

אמיר נחום מנכ"ל אורתם סהר, צילום: שחר תמיר אמיר נחום מנכ"ל אורתם סהר | צילום: שחר תמיר אמיר נחום מנכ"ל אורתם סהר, צילום: שחר תמיר

נחום הקים את אורתם סהר ב־2000. ביוני 2014 הוא החליט לנקוט שינוי אסטרטגי ולהפוך אותה מחברה קבלנית בעלת שיעורי רווחיות של 2%–5% לחברה יזמית שיכולה להגיע לשיעורי רווחיות של 15%–20%. המהלך הזה עלה לנחום בשליטה. פרויקטים יזמיים דורשים הון רב לביצוע, ואילו פרויקטים מתחום הקבלנות הלכו והצטמצמו וכך גם תזרים המזומנים של אורתם. במקביל הסתבך נחום בחקירה שפתחה נגדו הרשות בחשד לביצוע עבירות של קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, מרמה והפרת אמונים בתאגיד, דיווח בכוונה להטעות משקיע סביר, הלבנת הון ועבירות לפי פקודת מס הכנסה. נוסף לכך, שני עובדי החברה, שהיו מקורבים לנחום, הואשמו בגניבה ושימוש לא חוקי בקופת החברה בפברואר 2016.

תגיות