אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
גשם ההנפקות באפיק הקונצרני משך למעלה את המרווחים - ואז באה ג'נט ילן

השורה התחתונה

גשם ההנפקות באפיק הקונצרני משך למעלה את המרווחים - ואז באה ג'נט ילן

הגידול בהיצע האג"ח וירידת ביקושים מהקרנות גרמו לעליית המרווחים. החלטת הפד שלא להעלות את הריבית הביאה לתיקון

26.09.2016, 07:39 | זיו שמש ודרור גילאון

בעוד עיני המשקיעים בעולם נישאו בשבוע שעבר להחלטות הריבית ביפן ובארה"ב, המשקיעים בישראל היו עסוקים בלנתח חברות הנמצאות לפני הנפקות חוב חדשות או הרחבות של סדרות קיימות. גל ההנפקות האדיר לא הפתיע את הפעילים בשוק ההון שהעריכו שהתקופה שבין סיום עונת דו"חות הרבעון, לחגים שנופלים השנה באוקטובר, תנוצל על ידי החברות לגיוס חוב, זאת בשל תנאי הרקע הנוחים שמורכבים מריבית מוניטרית אפסית ויציבה, פרמיית סיכון נמוכה הגלומה בשווקים והרצון לקבע תנאים אלו לטווח ארוך ככל שניתן. עובדה זו התחדדה נוכח אי־הוודאות שייתכן ותגדל עם התקרבות מועד הבחירות בארה"ב.

היכולת של השוק לקלוט את שצף ההנפקות החריג אינה ברורה מאליה, בעיקר נוכח תחילת חודש חלשה במרבית השווקים בעולם. נזכיר שלפני כשבועיים טען נציג שלוחת הבנק המרכזי האמריקאי בבוסטון כי גרירת הרגליים בנושא החלטת העלאת הריבית עלול לפגוע בהתאוששות הכלכלית בארה"ב וכי הכלכלה האמריקאית חזקה מספיק לעמוד בעליית הריבית. התבטאות זו, שהגיעה זמן קצר לאחר אכזבה מהאנמיות של הודעת הריבית באירופה, והבחירות הקרבות בארה"ב, הוציאו את המשקיעים משלוותם והזכירו להם שאנחנו נמצאים בתקופה מורכבת. כתוצאה מכך רעדו מעט שוקי המניות ועלו התשואות ומרווחי התשואה באג"ח הקונצרניות.

השפעת האווירה השלילית בעולם האטה באופן משמעותי את הגיוס בקרנות הנאמנות שמהוות שחקן דומיננטי בהשתתפות בהנפקות החוב. נכון לסוף השבוע הושלמו 18 הנפקות חדשות בהיקף כספי של כ־7.6 מיליארד שקל זאת לעומת ממוצע של 12 הנפקות מתחילת השנה עד ספטמבר, ובהיקף ממוצע של 4 מיליארד שקל. אולם העוצמה של חודש ספטמבר גדולה בהרבה מההנפקות שהושלמו עד כה, שכן בצנרת ישנן עוד כ־20 הנפקות הנמצאות בשלבים שונים, ואמורות לצאת אל הפועל בימים הקרובים.

השילוב של גידול משמעותי בהיצע האג"ח בשוק ותיאבון נמוך יחסית של קרנות הנאמנות גרם לעליית מרווחים באפיק הקונצרני כמעט לכל רוחבו. עליית המרווחים הגיעו בחודש שבו התפרסם מדד שלילי והתשואות באפיק הממשלתי עלו. כך יצא שלמרות התיקון שהגיע לאחר החלטת הפד שלא להעלות את הריבית בארה"ב, מדדי תל בונד הצמודים איבדו כ־0.8% מתחילת החודש. בנוסף, פתיחת המרווחים באפיק הקונצרני המקומי היתה חדה ביחס לאג"ח האמריקאיות. לא רק בישראל התרחב הפער בין התשואות הגלומות באג"ח הקונצרניות לממשלתיות, אך נראה שבשוק המקומי התגובה היתה חריפה יותר ולהערכתנו מדובר באפקט זמני שצפוי לתקן את עצמו במהלך תקופת החגים.

רוח גבית לישראל מהעולם

מבחינת השוק המקומי, נראה שתנאי הרקע ממשיכים להיות חיוביים במיוחד – ריבית אפסית עם ודאות גבוהה שתישאר כזו לאורך זמן (אפילו בבנק ישראל החליטו שאין כבר טעם להיפגש כל חודש והורידו את תדירות המפגשים לשמונה פעמים בשנה). בנוסף, המשקיעים נהנים מרוח גבית של צמיחה איתנה המובלת על ידי צריכה פרטית ושוק עבודה חזקים. השוק המקומי נהנה גם מרוח גבית מהעולם.

הבנק המרכזי של יפן הגדיל את כמות ההדפסות החודשיות והדגיש כי בכוונתו לשמור על המדיניות המרחיבה עד שהאינפלציה המצטברת ל־12 חודשים תשהה תקופה ממושכת מעל 2%. בהתחשב בעובדה שביפן שוררת כעת אינפלציה שלילית של 0.4%, נראה שעוד טריליוני ינים רבים יודפסו עד להשגת היעד. החלטת הריבית ביפן רק מחדדת את ההערכות שבארה"ב יתקשו להעלות את הריבית באופן משמעותי בזמן שבשאר העולם ההמגמה היא להמשיך את המדיניות המרחיבה באופן קיצוני. ג'נט ילן, יו"ר הפד, הדגישה שחברי הוועדה המוניטרית מרוצים מהתקדמות הכלכלה האמריקאית, אך בחרו שלא להעלות את הריבית עדיין וגם הנמיכו את התחזית לגבי גובה הריבית בשנה הבאה ובטווח הארוך.

ללא אירועים חריגים מהעולם, אוקטובר עשוי להיות סוג של תמונת ראי לספטמבר. סיום גל ההנפקות החריג שעשוי להוריד בהדרגה את הלחץ על האג"ח הקיימות וירידת הפחד לאור ההחלטה שלא להעלות את הריבית בארה"ב, עשויים להגדיל את הביקוש לאפיק הקונצרני. כדי להשלים את תמונת הראי, נצטרך שגם מדד ספטמבר, שכרגע צפוי לרדת בכ־0.1%, לא יפתיע כלפי מטה. ייתכן שקיבלנו סימנים ראשונים לתיקון החיובי באפיק כבר ביום חמישי שעבר בתגובה להחלטת הריבית של הפד. ככל שנתקרב לבחירות ולהעלאת הריבית בארה"ב שאמורה על פי הערכות להגיע עד סוף השנה, התנודתיות צפויה לגדול וצריך להיות מוכנים לכך.

השורה התחתונה: סיום גל ההנפקות החריג שעשוי להוריד את הלחץ מהאג"ח הקיימות, וירידת הפחד לאור החלטת הריבית בארה"ב, עשויים להגדיל את הביקוש לאפיק הקונצרני.

זיו שמש הוא מנכ"ל קרנות הנאמנות והפיננסים במנורה מבטחים. דרור גילאון הוא סמנכ"ל השקעות במנורה מבטחים קרנות נאמנות

תגיות