אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
כמצ'יינה במגעים לרכישת השליטה בכלל ביטוח צילום: עמית שעל

בלעדי לכלכליסט

כמצ'יינה במגעים לרכישת השליטה בכלל ביטוח

מנכ"ל כלל איזי כהן הציג את נתוני החברה ליו"ר כמצ'יינה. בניגוד לכל הרוכשות הפוטנציאליות מסין שנדחו בידי הפיקוח על הביטוח, לכמצ'יינה יש יתרון — יש לה כבר אחזקה משמעותית בישראל

27.09.2016, 06:50 | גולן חזני

כמצ'יינה הסינית, בעלת השליטה בחברת אדמה (מכתשים אגן לשעבר), מעונינת להרחיב את עסקיה בישראל. ל"כלכליסט" נודע כי החברה, שנמצאת בשליטת ממשלת סין, מקיימת מגעים לרכישת השליטה בכלל ביטוח מידיו של אדוארדו אלשטיין. בשבוע שעבר נפגש מנכ"ל כלל ביטוח איזי כהן עם יושב ראש כמצ'יינה ואחד האנשים החזקים ביותר בכלכלה הסינית רן ג'יאנשין והציג בפניו את נתוני החברה. הפגישה התקיימה במדינה זרה ונמשכה מעל לשלוש שעות.

קראו עוד בכלכליסט

הקשר בין אלשטיין לכמצ'יינה נוצר באמצעות בנק ההשקעות ג'יי.פי.מורגן, אותו שכרה אי.די.בי שבשליטת אלשטיין לנהל את מכירת השליטה בכלל ביטוח. אלשטיין מחוייב למכור את כלל ביטוח בעקבות הוראת המפקחת על הבנקים דורית סלינגר, שקבעה כי אי.די.בי — באמצעותה אלשטיין מחזיק ב־54% מכלל ביטוח — אינה בעלת ההון העצמי המינימלי הנדרש לאחזקה כזאת. אלשטיין היה מוכן כבר להזרים את ההון הנדרש לחברה אילו המפקחת סלינגר הייתה מבטיחה לו שבסופו של דבר הוא יקבל את השליטה, אך היא מסרבת לאשר זאת מראש.

זאת לא הפעם הראשונה בה אלשטיין ניסה למכור את השליטה לחברה סינית. ב־2015 היו מספר נסיונות למכירת השליטה למספר חברות סיניות בראשות קבוצת מקרולינק, אך סלינגר הפנתה לעסקה כתף קרה. החברות הסיניות, שביצעו התמחרות מול בנק ההשקעות סיטי, היו מוכנות לשלם עבור השליטה לפי שווי של 4.6 מיליארד שקלץ למרות זאת, סלינגר לא הייתה מעוניינת להעניק היתר שליטה בחברת ביטוח לחברה סינית, למרות שבאופן רשמי טענה עי כל מקרה נשקל לגופו. ייתכן כי המצב של כמצ'יינה שונה, שכן יש לה נסיון בשותפות עם אי.די.בי.

מימין המפקחת על הביטוח דורית סלינגר ובעל השליטה באי.די.בי אדוארדו אלשטיין, צילומים: אוראל כהן, עמית שעל מימין המפקחת על הביטוח דורית סלינגר ובעל השליטה באי.די.בי אדוארדו אלשטיין | צילומים: אוראל כהן, עמית שעל מימין המפקחת על הביטוח דורית סלינגר ובעל השליטה באי.די.בי אדוארדו אלשטיין, צילומים: אוראל כהן, עמית שעל

לעומת הסכומים שהיו מוכנות לשלם החברות הסיניות עד סוף 2015, גופים מערביים הציעו סכומים נמוכים יותר. כך, הישראלי בן אשכנזי הציע באפריל האחרון לשלם עבור השליטה בכלל ביטוח לפי שווי של 2.8 מיליארד שקל, אך מאז המשא ומתן הופסק. מלבד כמצ'יינה, גוף נוסף שעוד בתמונה היא חברת הביטוח האמריקאית במקור סיריוס, שמחזיקה ברשיון מבטח בכ־20 מדינות. סיריוס נרכשה לאחרונה על ידי הגוף הסיני מינג שנג שמחזיק בה בבעלות מלאה. החברה עדיין לא הגיע לסכמות עם אלשטיין על המחיר, אך הוא לא צפוי להתפשר על שווי של מתחת ל־3.5 מיליארד שקל לכלל. בנוסף, הוא מעדיף להשאר כשותף זוטר לגוף שירכוש את המניות, וזאת כדאי להנות מעליית ערך עתידית.

התאגיד הענק שרוכש צמיגים וקוטלי חרקים

כמצ'יינה היא תאגיד ענק המונה 140 אלף עובדים ב־150 מדינות, רובם בסין. עיקר פעילות התאגיד, שמדורג במקום ה־234 ברשימת פורצ'ן 500, היא בתחום הכימיקלים, כולל אגרו־כימיה ומוצרי נפט.

בשנת 2011 רכש התאגיד הסיני 60% ממניות אדמה (מכתשים אגן לשעבר) מידי אי.די.בי, שהייתה אז עוד בשליטת נוחי דנקנר. בחודשים האחרונים היחסים בין כמצ'יינה ואי.די.בי ידעו מתיחות, שהחלה כשאי.די.בי איימה לתבוע את התאגיד הסיני על רכישת סינג'נטה, המתחרה באדמה. האיום הגיע מכיוון שבהסכם רכישת השליטה באדמה מ־2011 דאג דנקנר להכניס סעיף האוסר על כמצ'יינה להתחרות במכתשים־אגן.

המתיחות הסתיימה ביולי, לאחר שהיו"ר ג'יאנשין ניהל מו"מ חשאי עם אי.די.בי לרכישת כלל המניות באדמה. ביולי הגיע מנכ"ל אי.די.בי שולם לפידות להסכם מול התאגיד הסיני, לפיו אי.די.בי תקבל 230 מיליון דולר תמורת יתר מניותיה באדמה (40%). בנוסף, כמצ'יינה נטלה על עצמה את ההתחייבות של אי.די.בי לבנק סיני בהיקף של 1.1 מיליארד דולר. העסקה, שטרם הושלמה, התקבלה בהתלהבות בשוק ההון הישראלי.

בימים אלו מנהל כמצ'יינה מגעים לרכישת היצרנית השוויצרית של קוטלי חרקים וזרעים מהונדסים סינג'נטה, הנחשבת לחברת האגרו־כימיה הגדולה בעולם, תמורת לא פחות מ־43 מיליארד דולר. העסקה נמצאת בשלבי אישור אחרונים של אישור בעלי המניות בסינג'טה, ואם זאת תאושר לבסוף — תתקבל העסקה הגדולה ביותר של סין בשוק הבינלאומי.

יו"ר כמצ יו"ר כמצ'יינה רן ג'יאנשין | צילום: בלומברג יו"ר כמצ

המסלול המקביל של המפקחת על הביטוח סלינגר

בעשור האחרון רכשה כמצ'יינה חברות מערביות ב־15 מיליארד דולר. ב־2015 היא רכשה את יצרנית הצמיגים האיטלקית פירלי ב־7.7 מיליארד דולר וב־2016 רכשה את יצרנית המיכון הגרמנית KraussMaffei במיליארד דולר. בעבר היא גם רכשה 12% מחברת המסחר השווייצית בקומודיטיז, ואת קבוצת אדיסאו מצרפת וכן חברות מאוסטרליה ונורבגיה.

במקביל לנסיונות למכור את השליטה בכלל ביטוח, המפקחת סלינגר ממשיכה בנסיונותיה לאלץ את אלשטיין למכור את מניות החברה בבורסה, במניות של 5% מדי ארבע חודשים. הליך זה מנוהל כעת בבית המשפט המחוזי בת"א, לאחר שאי.די.בי איימה כי תתבע את הנאמן על מניות השליטה מטעם המפקחת משה טרי על הנזקים שייגרמו ממכירה כזאת.

טרי נבהל מהאיום ופנה לבית המשפט לבקש הוראה כיצד לנהוג.השופטת רות רונן, שדנה בבקשה, הציעה כפשרה לתת ארכה של שנה במכירת כלל ביטוח, שיעשו על ידי גוף שלישי. סלינגר סרבה, ובסוף אוקטובר יתחילו הדיונים בפני השופטת בעתירה שהגיש טרי.

כמ'ציינה פעילה בעיקר בתחום הכימיקלים. למרות זאת, נראה כי יושב הראש ג'יאנשין, אחד האנשים החזקים בכלכלה הסינית, מנסה לנצל את התנופה של החברה ולהכנס גם לתחום הפיננסי

תגיות

19 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

18.
כמי שעוקב אחרי הכתבות של הכתב הזה, ראיתם
כמי שעוקב אחרי הכתבות של הכתב הזה, ראיתם פעם כתבה שלו נגד אידיבי? אם לא, זה אומר משהו על האובייקטיביות שלו וכתוצאה יש כמובן לקחת בערבון מוגבל את כל מה שהוא כותב. אלשטיין קיבל מספיק זמן והזדמנות לעמוד בהוראות המפקחת, לא עשה זאת מתוך מחשבה שבישראל הרגולטור הוא כמו בארגנטינה ומילה והוראה ניתן לשנות. הגיע הזמן ללמד את המשקיעים שמחפשים סיבוב מהיר על חשבון הציבור שיש כאן משק מכובד ומתקדם עם חוקים ותקנות שיש לכבד. 
Battery  |  27.09.16
16.
לכל המתנגדים למכירה לסינים, וקוראים למפקחת למנוע זאת,
לכל המתנגדים למכירה לסינים, וקוראים למפקחת למנוע זאת, אולי תבקשו מהמפקחת לאפשר לאלשטיין השארת השליטה בידיו תוך הגדלת ההון העצמי של אי די בי ?  וככה לא תקבלו את הסינים ,אבל  גם לזה היא לא מסכימה.     היא רוצה לעשות ניסוי על גבו של אלשטיין ושל ציבור המשקיעים ולראות איך תתנהל חברת ביטוח ציבורית ללא גרעין שליטה, ולא מעניין אותה כהוא נזק הנזק שייגרם לכל הנוגעים בדבר.
Toast  |  27.09.16
לכל התגובות