אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מנכ"ל אורנג' מכה על חטא: "לא הערכתי נכון את רגישות הנושא, טעיתי" צילום: יח"צ פרטנר

ראיון כלכליסט

מנכ"ל אורנג' מכה על חטא: "לא הערכתי נכון את רגישות הנושא, טעיתי"

סטפן רישאר נדהם מעוצמת התגובות לאחר שאמר כי היה "מנתק את היחסים עם פרטנר מחר בבוקר" בשיאו של דיון ציבורי על חרם נגד ישראל. בראיון ראשון לאחר סיום היחסים הוא מספר על ההתנצלות בפני נתניהו, חוזה עתיד שחור לכלכלה האירופית ומסביר למה לא ישקיע שוב בסלולר בישראל

27.09.2016, 06:53 | רן אברמסון

כשמקלידים את השם אורנג' במנוע החיפוש של גוגל, התוצאה הראשונה שעולה היא לאתר האינטרנט של חברת פרטנר. למרות המיתוג המחודש, המושקע והמאוד מתוקשר של מפעילת הסלולר הישראלית, שנפרדה מהמותג הצרפתי בתחילת השנה, היא עדיין מודעת לכך ששמה מזוהה בעיקר עם החברה הכתומה. הזיכרון של השותפות הארוכה בין שתי החברות טרי גם עבור מנכ"ל אורנג' סטפן רישאר, שהתבטאותו ביוני 2015 הובילה לניתוק בין השתיים. "צר לי על הדרך שהדברים קרו. היו הרבה אי הבנות ומחלוקות שאני מעדיף לשכוח", הוא אומר בראיון בלעדי ל"כלכליסט".

קראו עוד בכלכליסט

רישאר הגיע השבוע לישראל כדי להשתתף בפסטיבל החדשנות והטכנולוגיה DLD תל אביב. זו הפעם הראשונה שהוא מבקר כאן כשהמותג אורנג' כבר לא פעיל בישראל. זוהי גם הפעם הראשונה שהוא כאן מאז ביקור ההתנצלות ביוני אשתקד, שהגיע לאחר שרישאר אמר בקהיר: "הייתי מוכן לוותר על השותפות עם פרטנר הישראלית כבר מחר בבוקר, אבל אני רוצה להבטיח שאין סיכונים משפטיים העומדים בפני אורנג'. אני רוצה לסיים את זה, אבל אני לא רוצה לחשוף את אורנג' לרמה של סיכון וקנסות שיוכלו ממש להשפיע על החברה". ההתבטאות נאמרה בשיאו של הדיון הציבורי על תופעת החרם העסקי על ישראל ופעילות תנועת BDS, וליבתה אותו.

רישאר אמר את הדברים חודשיים בלבד אחרי שפרטנר הודיעה לבורסה כי חתמה על הסכם חדש לתקופה של 10 שנים לשימוש במותג אורנג' העולמי. היום, אחרי שפרטנר דרשה את סיום ההתקשרות עם אורנג' בעקבות ההתבטאות של רישאר וסיכמה עמה על פיצויים של 90 מיליון יורו, רישאר טוען שהחברה שבראשה הייתה מוכנה לשלם את המחיר שכרוך בהתנתקות מפרטנר – מהלך שאורנג' תכננה, לדברי רישאר, זמן רב. "ידענו שאנחנו צריכים למצוא פתרון עם פרטנר, הפיצויים היו משהו שציפינו לו, ולכן לא הייתי מגדיר אותם כקנס", הוא אומר, "ישראל הייתה המדינה היחידה בעולם שבה הייתה לנו שותפה מקומית שהשתמשה במותג במשך 20 שנה. ראינו שזו בעיה, וידענו שעלינו לפתור אותה באחד מהימים".

תדהמה מאמירה שהשאירה חותם עמוק

לקבוצת התקשורת אורנג' למעלה מ־200 מיליון לקוחות סלולר ברחבי העולם, והיא פעילה בתחומי התקשורת בשוק הפרטי והעסקי ברבות ממדינות אירופה ואפריקה. ועדיין, נראה שהמהומה שקמה בישראל, ובעולם היהודי בעקבות כך, בעקבות דבריו של רישאר בקהיר הותירה אצלו חותם עמוק, אולי עמוק מדי. במהלך הראיון הוא עושה כל מאמץ להבהיר עד כמה הוא מתחרט, לעתים אפילו במידה מוגזמת שמותירה תחושה קלה של חנפנות.

הופתעת מהתגובה לדבריך בקהיר בקיץ שעבר?

"מאוד הופתעתי. לא ציפיתי לתגובה אלימה כל כך. לא הערכתי נכון עד כמה מדובר בנושא רגיש עבור כל כך הרבה אנשים. זו הייתה טעות, אני מתחרט על כך מאוד. פגשתי את ראש הממשלה בנימין נתניהו ומסרתי לו אישית את התנצלותי, והבהרתי שקבוצת אורנג' לעולם לא תשתתף בחרם על ישראל, מכיוון שזו מדינה שחשובה לנו ואנחנו מעריכים מאוד. אני אישית דיווחתי לראש הממשלה על פרטי ההסכם שלנו עם פרטנר. הוא ענה לי במילים חמות, ואני מרגיש שהאפיזודה הזו מאחורינו".

הסיפור הזה שינה את ההתנהלות המקצועית שלך?

"זו הייתה חוויה מלמדת מאוד, אהיה זהיר יותר בעתיד. זה לא היה צריך לקרות, ואישית אני מגנה בתוקף כל צורה של אנטישמיות. זה רחוק ממני, מהתרבות שלי ומהערכים שלי".

לרישאר היה חשוב להדגיש כי בביקורו הנוכחי בישראל הוא ביקר גם ביד ושם, ומספר שאחד מבני דודיו נטע שם עץ. "אני בהלם ממה שקרה, עלינו לעבוד למען העתיד".

איך היית מסכם את התקופה שאורנג' פעלה בישראל?

"לא היינו מפעילים ישירים אלא התרנו שימוש במותג שלנו, כך למעשה, מעולם לא הפסקנו את הפעילות שלנו כאן. היא הייתה ועודנה מוצלחת והבעיה היחידה שהייתה לנו היא השותפות עם פרטנר. באשר לשוק הסלולר, לא היינו רוצים להיות מפעילים בשוק הישראלי מכיוון שהוא מאוד תחרותי, אחד התחרותיים בעולם. אנחנו לא רואים כאן כל הזדמנות עסקית מהבחינה הזו, לפחות עכשיו".

ובמרחק של שנה, מה יש לך להגיד על הפרידה מפרטנר?

"גיבשנו מסגרת חדשה ליחסים עם פרטנר. בסופו של דבר, אני מתחרט על השותפות הזאת מאוד וזו היתה חוויה רעה מבחינתנו. היה לנו משא ומתן קשוח, הייתי מעורב בו אישית ונפגשתי עם חיים סבן (בעל השליטה בפרטנר — ר"א) בביתו בלוס אנג'לס. כעת מערכת היחסים של אורנג' עם פרטנר היא ברורה מאוד. צר לי על הדרך שבה הדברים קרו, היו הרבה אי הבנות ומחלוקות שאני מעדיף לשכוח. כיום מערכת היחסים הזו מעולה ואנחנו לא מסוכסכים עימם, אנחנו מדברים איתם ועם בעלי המניות שלהם לעתים קרובות. זו מערכת יחסים שלווה ומפרה".

כשהוא נשאל, רישאר מגיב בהסתייגות על המיתוג מחדש של פרטנר, שזכה לביקורות צוננות, בלשון המעטה, ברשתות החברתיות ובתקשורת בישראל. כשהוא נשאל על כך הוא צוחק ומסביר: "אין לי דעה בעניין. הקהל בישראל והתקשורת הם אלו שצריכים לשפוט אותו".

תחזית פסימית לאירופה שאחרי הברקזיט

אורנג' היא משקיעה ותיקה בחברות טכנולוגיה ישראליות, ואף מפעילה כאן את המרכז הגדול ביותר של רשת מאיצי חברות הסטארט־אפ שלה, Fab.

יהיו לאורנג' השקעות נוספות בישראל?

"אנחנו מתעניינים מאוד באיתור חברות להשקעה בישראל. הפעם אנחנו משתתפים בסבב השקעה בחברת אבטחת סייבר בשם SecBi מבאר שבע. אנחנו מבצעים את ההשקעה לצד כמה קרנות ישראליות ובינלאומיות"

אחרי הברקזיט, אתה רואה השפעה על הפעילות שלכם בבריטניה בטווח הקצר או הארוך יותר?

"ההשפעה של הברקזיט עלינו היא מוגבלת. מכרנו את פעילות הסלולר שלנו בבריטניה לפני שנה וחצי לבריטיש טלקום, אנחנו מחזיקים נתח של 4% בבריטיש טלקום אבל אנחנו לא עובדים ישירות בשוק הסלולר הבריטי. אבל אנחנו ממשיכים לעקוב אחר מה שקורה בבריטניה.

"באופן כללי הברקזיט לא היו חדשות טובות לכלכלה האירופית ולחברות אירופאיות. אנחנו מקווים, כמו רבים אחרים, שאי הוודאות שהולידה ההחלטה הזו תסתיים כמה שיותר מהר. אני מקווה שמנהיגי אירופה יפעלו בעניין, ויארגנו את התהליך מהר מאוד. זו הבעיה העיקרית. כאזרח האיחוד האירופי, אני עצוב מהברקזיט, אני חושב שזו טעות היסטורית. קשה לדעת מה יהיה. זה ייקח הרבה זמן".

 , צילומים: אוראל כהן, שוקה כהן, אי.פי צילומים: אוראל כהן, שוקה כהן, אי.פי  , צילומים: אוראל כהן, שוקה כהן, אי.פי

מה הסיכויים להתאוששות באירופה אחרי הברקזיט?

"אף שהיא השתפרה מעט, הכלכלה האירופית זוחלת. גם צרפת נמצאת מאחור ויש בה בעיות מבניות. אם אתה מסתכל על אירופה ביחס לשאר העולם, הצמיחה מאוד נמוכה, ויש המון בעיות להתמודד איתן, הברקזיט, הפליטים, מגזר פיננסי לא יציב. הכלכלה האירופית תחלים מאוד לאט, ולא נראה משהו בעתיד הקרוב".

מחפשים הזדמנויות בשוק האיראני המתפתח

לנוכח הקיפאון המתמשך באירופה, אורנג', כמו חברות אירופיות אחרות מצאה השנה שוק חדש־ישן באיראן, שהסנקציות שהוטלו עליה בעקבות תוכנית הגרעין החלו להיות מוסרות בהדרגה בעקבות ההסכם בינה לבין המעצמות. החודש דיווח "הפייננשל טיימס" כי אורנג' נמצאת במגעים לרכישת נתח במפעילת הסלולר הגדולה באיראן — MCI. החברה הבהירה שהיא בודקת היתכנות השקעה באיראן לנוכח הסביבה העסקית הלא יציבה וכי היא נמצאת במשא ומתן עם MCI על שיתוף פעולה במספר תחומים. אורנג' דיווחה כי היא מצפה שהשיחות יסתיימו בתוך כמה חודשים.

שינוי גדול אחר בשוק שבו פועלת אורנג' צפוי להתרחש באיחוד האירופי, שם הנציבות האירופית מקדמת את האחדת הרגולציה בשוק התקשורת בכל המדינות החברות באיחוד, מהלך שאותו היא כינתה "שוק דיגיטלי משותף". רישאר סבור שהשינוי מבורך, גם אם רחוק. "אנחנו מטמיעים את הרגולציה הזו ברשתות הדור הבא שלנו. זו רגולציה טובה. המטרה היא טובה והכיוון הוא נכון, אבל זה ייקח זמן מכיוון שהיום השוק מאוד מבוזר".

עוברים לסייבר

השקעה ראשונה לאורנג' בבאר שבע

קבוצת אורנג' צפויה להודיע היום על השקעתה בסטארט־אפ הישראלי SecBi מבאר שבע, במסגרת סבב גיוס הון סיכון בגובה חמישה מיליון דולר שבו שותפות גם הקרן הישראלית JVP והקרן האמריקאית Connecticut Innovation. SecBi שהוקמה לפני שנתיים הייתה חלק מחממת ההייטק Fab של אורנג' בתל אביב וחממת הסייבר של JVP בבאר שבע.

החברה עוסקת באיתור איומי סייבר וזיהוי דפוסים של מתקפות רחבות היקף. היא עושה שימוש בטכנולוגיית למידת מכונה כדי לאתר איומים שלרוב מצליחים לעבור מתחת לרדאר של מנגנוני האבטחה. מייסד החברה וסמנכ"ל הטכנולוגיות של החברה הוא אלכס וייסטיך. מייסד נוסף של החברה הוא דורון דוידסון, שמשמש כסגן נשיא לפיתוח עסקי. מנכ"ל החברה הוא גלעד פלג.

זאת לא ההשקעה הראשונה של אורנג' בהייטק הישראלי. הקבוצה כבר מחזיקה ב־100% ממניות חברת ויאקסס־אורקה שהוקמה ב־2012 בעקבות מיזוג בין החברה־הבת של אורנג' ויאקסס לבין החברה הישראלית אורקה. החברה מעסיקה 100 עובדים במשרדיה ברעננה, זאת בנוסף ל־175 עובדים בארה"ב בצרפת. היא מחזיקה משרדים גם בסינגפור, ארה"ב והודו.

פארק ההייטק בבאר שבע, צילום: חיים הורנשטיין פארק ההייטק בבאר שבע | צילום: חיים הורנשטיין פארק ההייטק בבאר שבע, צילום: חיים הורנשטיין

תגיות

59 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

55.
"אני מגנה בתוקף כל צורה של אנטישמיות. זה
"אני מגנה בתוקף כל צורה של אנטישמיות. זה רחוק ממני, מהתרבות שלי ומהערכים שלי" - אין תרבות קרובה יותר לאנטישמיות מהתרבות הצרפתית. כן, הצרפתים של היום ושל אז הם יותר אנטישמיים אפילו מהגרמנים. אלא מאי? הם יודעים וידעו יפה איך להסתיר את זה, הם לא ממש רוצים לחסל את העם היהודי, רק להפוך אותו, אתם יודעים, לעם ככל העמים, ככל הנוצרים.
Weights  |  28.09.16
לכל התגובות