אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בנק ישראל ישקיע עד 9 מיליארד דולר במניות ואג"ח קונצרניות בחו"ל צילום: אוהד צויגנברג

בנק ישראל ישקיע עד 9 מיליארד דולר במניות ואג"ח קונצרניות בחו"ל

בבנק ישראל רוצים להגדיל את התשואה על תיק ההשקעות האדיר, בשווי של כ-100 מיליארד דולר, שנוצר מהקנייה המאסיבית של מט"ח בשנים האחרונות. בבנק מתכוונים להגדיל את ההשקעה במניות ואג"ח חברות על חשבון אג"ח של ממשלות זרות

27.09.2016, 13:44 | מיקי פלד

בנק ישראל מתכנן להגדיל משמעותית את ההשקעה של יתרות המט"ח של ישראל במניות ואג"ח קונצרניות בחו"ל, כך הודיע היום הבנק. הועדה המוניטרית של הבנק, בראשות הנגידה קרנית פלוג, ובאישור שר האוצר משה כחלון, החליטה לאפשר קנייה של מניות ואג"ח חברות בסכום של עד 9 מיליארד דולר, כ-9% מהיתרות שעומדות על כ-100 מיליארד דולר.

קראו עוד בכלכליסט

כיום כ-10% מהיתרות מושקעות במניות בחו"ל וכ-6% מושקעים באג"ח קונצרניות והשאר באג"ח של ממשלות זרות. השינוי של התמהיל, שייכנס בפועל לתוקף בתחילת השנה הבאה יאפשר לבנק להגדיל את החשיפה למניות ל-15% ובשיעור דומה גם לאג"ח קונצרניות. לכך יש שתי מגבלות. האחת היא שסך כל ההשקעה במניות ואג"ח קונצרניות לא תעלה על 25% מהתיק והשנייה היא שפרופיל הסיכון בתיק לא יחרוג מ-400 נקודות בסיס ביחס לשווי התיק, כלומר סיכון שהוא מקביל להשקעה של 14% במניות ו-10% באג"ח חברות או באופן תיאורטי השקעה של 21% במניות ו-0% באג"ח חברות. כיום רמת הסיכון בתיק שווה לכ-290 נקודות בסיס.

הסיבה המרכזית לשינוי בתמהיל ההשקעות היא הרצון של הבנק להשיג תשואה גובהה יותר בטווח הארוך על תיק ההשקעות הענק שלו. התשואה השנה צפויה לעמוד על 1.5% בלבד, בעיקר משום שחלק גדול מהאג"ח הממשלתיות נסחרות כיום בתשואה שלילית. השינוי יאפשר לבנק גם להגדיל בהמשך את המח"מ הקצר יחסית של האג"ח שהוא מחזיק, שעומד בממוצע משוקלל על שנה וחצי בלבד שמשקף אמנם סיכון נמוך יותר אך גם תשואה נמוכה בהתאם. הבנק יוכל גם להשקיע עד 6% מהתיק באג"ח מגובה משכנתאות, הזכורות לרע כאלו שבין השאר הובילו למשבר הפיננסי של 2008. כיום הבנק משקיע פחות מאחוז מהתיק באג"ח כאלו המשווקות על ידי סוכנויות ממשלתיות כמו פאני מיי האמריקאית, ולא צפויה הגדלה משמעותית בתקופה הקרובה.

נגידת בנק ישראל קרנית פלוג, צילום: אלכס קולומויסקי נגידת בנק ישראל קרנית פלוג | צילום: אלכס קולומויסקי נגידת בנק ישראל קרנית פלוג, צילום: אלכס קולומויסקי

אך בעומק הרצון להשיג תשואה גבוהה יותר עומד הצורך של הבנק לנהל את התיק האדיר שצבר. בשנים האחרונות בנק ישראל קונה מיליארדים רבים של דולרים מדי שנה במטרה להחליש את השקל מול המטבעות הזרים. למעשה תוך 7 שנים, מ-2009 ועד היום, הבנק הכפיל את יתרות המט"ח שלו כאשר במקביל הריביות בעולם כולו ירדו בצורה דרמטית ומכאן שהבנק כבר לא יכול להרשות לעצמו להשקיע את הכסף בהשקעות סולידיות כמו אג"ח של ממשלת גרמניה, שהתשואה כיום על אג"ח ל-10 שנים שלה היא שלילית בשיעור של 0.14%. ההשקעה של הבנק באג"ח של מדינות זרות לא צפויה גם היא להשתנות בטווח הקרוב, ומלבד ה"חשודים המיידיים" בדמות אג"ח ממשלת ארה"ב ומדינות אירופה כ-1.3% מהאג"ח – נכון לסוף השנה שעברה – מושקע בממשלת סין. אותו הדבר לגבי היעד של המניות שמורכב בעיקר מארה"ב וגרמניה (כ-7% מתיק ההשקעות כולו) והשאר במניות בבורסה של יפן, בריטניה, שוויץ, קוריאה והונג קונג.

השאלה עתה היא איך הבנק ישחק עם התמהיל החדש. הוא יכול לדוגמה לשנות את היחס בין מניות ואג"ח כך ש-15% יושקעו באג"ח קונצרניות ורק 6% במניות או לקנות אג"ח קונצרניות על חשבון אג"ח מדינה. בטווח הארוך זו ככל הנראה תהיה המגמה, כאשר במקום כ-84% מהתיק שמושקעים היום באג"ח של מדינות זרות רק 75% יושקעו באג"ח כזה והשאר יתפזר בין מניות ואג"ח. אך שאלה נוספת מעניינת הרבה יותר והיא כמה זמן יחזיק התמהיל החדש עד שהבנק יבקש שוב לשנות אותו כי יתרות המט"ח של ישראל יגדלו עוד יותר או כי הריביות הנמוכות בעולם ימשיכו להיות כה נמוכות עד שגם הציפיות לתשואה מעט גבוהה יותר בטווח הארוך יתמוגגו ויצריכו הגדלה של הסיכון.

תגיות

4 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

2.
מי ישלם את ההפסדים ? אם לפני מספר
מי ישלם את ההפסדים ? אם לפני מספר שנים היו אומרים לכם שבנק ישראל ישקיע באג"ח ממשלתי וקונצרני זר שלא לדבר על מניות היתם שולחים אותם לאישפוז . איך הגענו שזה נורמלי ? בנק ישראל יצר הפסדי עתק לציבור ויצור עכשיו משבר כלכלי עצום בישראל , במיוחד בכניסה לשוק בשיא . כל המטח שקנה לא יעזור לתקן את הנזק העצום . אם הטריקים הללו  יעילים לא היו עושים אותם כבר לפני עשרות שנים ? זה שעושים את זה בחול לא מחייב שגם אנחנו צריכים לקפוץ מהגג .
Basketball  |  27.09.16