אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הכלכלה הפלסטינית: סוף כהונת אבו מאזן יגבה מחיר מישראל צילום: יואב גלאי

הכלכלה הפלסטינית: סוף כהונת אבו מאזן יגבה מחיר מישראל

נשיא הרשות כבר בן 82 ואין לו יורש. המהומות שיוצתו בלכתו יעלו לנו 15 מיליארד שקל רק בשנה הראשונה

28.09.2016, 08:26 | דני רובינשטיין

כל יום שעובר מקרב את ישראל למשבר פוליטי וכלכלי מהחמורים שידעה אי פעם. אין ספק שמשבר כזה יתרחש, השאלה היחידה היא מתי. ויש עליה תשובה: כשמחמוד עבאס, נשיא הרשות הפלסטינית, יסיים את תפקידו. הוא כבר מתקרב לגיל 82 ולא נראה שיש לו יורש.

ד"ר גסאן אל־חטיב, סגן נשיא אוניברסיטת ביר־זית ושר לשעבר בממשלות הפלסטיניות, כתב לא מזמן שאבו מאזן יהיה הנשיא האחרון של הרשות הפלסטינית במתכונתה הנוכחית. ברחובות רמאללה אומרים, ספק בצחוק ספק ברצינות, שהנשיא הפלסטיני הבא יהיה מתאם הפעולות בשטחים האלוף יואב (פולי) מרדכי. ראש הנציגות הפלסטינית למו"מ עם ישראל אמר לא מזמן שהאלוף מרדכי, בכוחו ובמעמדו, הוא כבר נשיא פלסטין.

המחליף הזמני בכלל בכלא הישראלי

משמעות סיום כהונתו של אבו מאזן היא מהומות ותוהו ובוהו ברשות הפלסטינית, כאלה שיאלצו את ישראל להתערב — התערבות פוליטית, ביטחונית ומעל הכל כלכלית. לפי הערכות ברמאללה, ישראל תצטרך לשלם על זה כ־15 מיליארד שקל לפחות בשנה הראשונה למשבר.

אלה לא ספקולציות. אבו מאזן נושא בשלושה תפקידי מפתח — נשיא/יו"ר הרשות, ראש אש"ף וראש הפתח — ולא מסתמן שום הליך ברור להחלפתו. החוק הפלסטיני קובע שאם נשיא לא יכול לתפקד, יחליף אותו יו"ר הפרלמנט למשך 60 יום, שבמהלכם ייערכו בחירות לנשיא החדש. ואולם, המחזיק הרשמי בתפקיד יו"ר הפרלמנט הוא עזיז דוויק, איש חמאס, המבלה חלק מזמנו בבתי הכלא הישראליים, ואין שום סיכוי שיחליף את אבו מאזן לתקופת הביניים.

נוסף על כך, אין שום מועמד פלסטיני רציני ומוסכם לתפקיד. המנהיגים הוותיקים של הפתח עברו מהעולם, ובמשאלי דעת קהל רק האסיר מרואן ברגותי זוכה לתמיכה — וגם היא מועטה מאוד (10%) — אך הוא אסיר עולם שאין סיכוי שממשלת ישראל תשחרר.

אבו מאזן. נושא בשלושה תפקידי מפתח שאין מי שיאייש, צילום: שאול גולן אבו מאזן. נושא בשלושה תפקידי מפתח שאין מי שיאייש | צילום: שאול גולן אבו מאזן. נושא בשלושה תפקידי מפתח שאין מי שיאייש, צילום: שאול גולן

לקהילה הבינלאומית צרות גדולות יותר

קשה לדעת איזו צורה תלבש התפוררות השלטון הפלסטיני עם לכתו של אבו מאזן. מנגנוני הביטחון הפלסטיניים, על עשרות האלפים שמשרתים בהם, עלולים להתמוטט, ויצטרפו אליהם אלפי עובדי מדינה שיהפכו למובטלים. משבר כזה יעלה למדינת ישראל הרבה כסף. בישיבה של נציגי המדינות התורמות, שהתקיימה לאחרונה בשולי עצרת האו"ם, הציג ראש ממשלת הרשות הפלסטינית ראמי חמדאללה תמונה קודרת של הכלכלה הפלסטינית, וממש התחנן לעצור את ההפחתה בסיוע הבינלאומי. עם זאת, לא נראה שהקהילה הבינלאומית מתעניינת עכשיו בפלסטינים. יש באזור מספיק צרות גדולות פי כמה — בסוריה, עיראק, לוב, תימן וסודן. המעמסה הכלכלית והביטחונית של המשבר בגדה ובעזה תוטל על מדינת ישראל. ולפחות על פי התקשורת, בישראל לא נערכים לכך.

תגיות

8 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

8.
התגובות שלכם מלוות כמעט תמיד בהלקאה עצמית ובעידוד
התגובות שלכם מלוות כמעט תמיד בהלקאה עצמית ובעידוד הקורבניות. אכלו,לי שתו לי,רק בגללכם אני מסכן, אילמלא היהודים הייתי פורח ומשגשג כמו בסוריה ובעירק. חאלס עם תעשיית השקר, אנחנו יודעים בדיוק מה היה להם לפני שישראל שיחררה את יהודה ושומרון. מים בברזים לא היה,חשמל בבתים היה גדר חלום, על אונברסיטאות והשכלה אקדמית חבל להרחיב. רובם היו בורים ועמי הארץ,  כל יום הם צריכים להיות אזורים תודה על המתנות שקיבלו מישראל. אתם בדיוק כמו השמאל הסוציאליסטי באירופה,היבשת הזקנה נכבשת וטובעת ואירגונים שמאלנים אנרכיסטים שמחים על טביעתם. עד שתפרוץ מלחמת אזרחים שתעצור את השקיעה. לא ניתן לכם למוטט את ישראל. 
Trumpet  |  05.10.16
4.
הכותב רואה שחורות ומפיל את האחריות על ישראל.
הכותב רואה שחורות ומפיל את האחריות על ישראל. מדוע בכלל ישראל צריכה לדאוג למצבה הכלכלי או הניהולי של אוסף פלשתינים מחרחרי מלחמה ואיסלמיסטים קיצונים? ישראל היתנתקה מהצרות של הפלשתינים ולא מעניין אותנו אם יהיו שם מהומות או מלחמות או רעב. שיאכלו בעצמם את התבשיל המזוהם שההנהגה הפלשתינים מבשלת.
ELIEZERMODIIN  |  28.09.16
לכל התגובות