אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
לאומי מכר למנורה משכנתאות בהיקף של 1.6 מיליארד שקל צילום: אוראל כהן

לאומי מכר למנורה משכנתאות בהיקף של 1.6 מיליארד שקל

עסקה נוספת בין בנק לגוף מוסדי: הריבית שתקבל מנורה על התיק תנוע בין 1.5% ל-1.8% - לאומי ימשיך לנהל את הנכסים תמורת תשלום בהיקף שלא צוין

28.09.2016, 09:16 | רחלי בינדמן ורעות שפיגלמן

בנק לאומי מודיע הבוקר (ד') כי מכר משכנתאות בשווי של 1.6 מיליארד שקל למנורה מבטחים. הבנק ינהל עבור מנורה מבטחים את תיק ההלוואות הנרכש, כנגד תשלום שישולם לבנק בהיקף שלא צויין.

קראו עוד בכלכליסט

במקביל לחתימת הסכם המכר, נחתם בין הבנק לבין מנורה מבטחים הסכם ניהול על פיו, לאחר השלמת העסקה, הבנק ינהל עבור מנורה מבטחים את חלקה בתיק ההלוואות הנרכש, וזאת כנגד תשלום שישולם לבנק. היקף התשלום לא מצויין. כניסתו לתוקף של הסכם המכר מותנה בהתקיימותם של תנאים מתלים, ובכלל זה קבלת אישורים רגולטורים. ההסכם צפוי להיות מושלם עד סוף השנה, וכנראה שקודם לכן.

מדובר בעסקה נוספת שמצטרפת לשלל עסקאות דומות שבוצעו בשנתיים האחרונות בין גופים מוסדיים לבנקים. מזרחי טפחות מכר למנורה מבטחים בתחילת השנה משכנתאות בהיקף של 770 מיליון שקל, ובחודש יולי מכר משכנתאות למגדל תמורת 900 מיליון שקל. בנק לאומי ביצע עסקה שונה עם הראל, של העמה משותפת של הלוואות בסכום של עד 8 מיליארד שקל במשך כמה שנים.

הבנקים נדרשים מצידם להגדיל את ההון שלהם על רקע דרישות ההון המחמירות של באזל 3 ומצד שני הביקושים למשכנתאות מצד הציבור נמשך. כדי שהבנקים יוכלו להמשיך להעמיד משכנתאות חדשות תחת מגבלות אלו עליהם למכור חלק מהתיק הקיים.

לאומי הציג ברבעון השני יחס הלימות הון של 10.4%, גבוה מהסף המינימאלי שדורש הפיקוח על הבנקים, 10.27%. בה בעת, הצורך לעמוד ביעד גם בהמשך בתוספת מרווח ביטחון שהציב לעצמו הבנק מעל ליעד הדרוש עמד מאחורי החלטתו לביצוע העסקה עם מנורה. 

הגופים המוסדיים מצידם, אלו המנהלים כספי ציבור מקבלים תיק שנחשב סולידי, בעל פיזור לווים רחב, ושיעורי חדלות פירעון נמוכים עם תשואה עדיפה על התשואה שניתן להשיג היום באג"ח ממשלתי. הריבית שתקבל מנורה על התיק תנוע בין 1.5% ל-1.8% מעל ריבית חסרת סיכון כך שמדובר בהשקעה שמהווה חלופה להשקעה באג"ח סולידיות.

מצד שני כמובן קיים הסיכון לעליית ריבית שתקשה על יכולת ההחזר של הלווים, אם כי העלאת ריבית משמעותית לא נראת בשלב זה באופק ומדובר לרוב בתיקים עם מח"מ קצר יחסית. לאחרונה התראיינה ב"כלכליסט" ורד קרין, מנהלת תחום האשראי בבית ההשקעות פסגות והסבירה מדוע פסגות עוד לא נכנסה לתחום הזה. קרין ציינה כי הם בוחנים עסקאות מסוג זה אך בינתיים ההמתנה השתלמה כיוון שהריביות על המשכנתאות עלו ומי שנכנס לעסקה לפני שנה או שנתיים נכנס בריבית נמוכה יותר.

 

את מנורה מבטחים ייצגו עורכות הדין יונה גושן-גוטשטיין ועדי אייברמס ממשרד אגמון ושות' רוזנברג הכהן ושות'. את בנק לאומי ייצגו עורכות הדין יהודית גלאור וסיון אתירם ממשרד מיתר ליקוורניק גבע לשם ושות'

 

מנורה מבטחים ביצעה החודש שתי עסקאות גדולות, אם כי במימדים נמוכים בהרבה. רכישת 40% ממניות חברת ERN הפועלת בתחום סליקת והבטחת תשלומים תמורת 100 מיליון שקל, והסכם עם סאפיינס לשירותי ניהול הביטוח שלה (IDIT), תמורת 40 מיליון שקל.

ארי קלמן מנכ"ל מנורה מבטחים, צילום: דורון גלעד ארי קלמן מנכ"ל מנורה מבטחים | צילום: דורון גלעד ארי קלמן מנכ"ל מנורה מבטחים, צילום: דורון גלעד

תגיות

15 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

13.
השאלה המטרידה - למה מנורה מוכנה לקחת את
השאלה המטרידה - למה מנורה מוכנה לקחת את העסקה הזאת?  מזכיר קצת את עסקי הנדלן של נוחי באמצעות החטיבה בארה"ב. הם היו קונים נכסים, חותכים בונוסים על העסקה, ואח"כ התברר כי הנכסים לא טובים, נפילות והפסדים כבדים (אבל מה אכפת - הבונוסים התקבלו על הרכישה, ואח"כ - על אבב אללה)  אז למה מנורה רוצים את העסקה? האם כי זוהי עסקה טובה? האם זאת עסקה גרועה, אבל בתנאים נפלאים נכון להיום? האם מישהו במנורה לוקח בונוסים על קיום העסקה, שבטווח הקרוב תהיה מצוינת (רווחית עד שיהיה שינוי במשק, מספיק טובה בטווח כדי לקבל בונוס) ובעתיד עלולה לתת מכה לחוסכים (אבל מה אכפת לאותם חבר'ה ממנורה, שכבר יקבלו את הדיווידנד על העסקה). האם יש שת"פ אחר בין בנק לאומי למנורה, דברים שלא קשורים כלל, שבגללן, הם מחויבים/צריכים לקחת את העסקה למרות שהיא רעה?  
8Ball  |  28.09.16
לכל התגובות