אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הילדים רוצים פרינג' צילום: עדי מזן

הילדים רוצים פרינג'

הבמאית מיקי מבורך סבורה שלילדים שלכם מגיע תיאטרון איכותי שלא מונע רק משיקולי רווח. לכן יזמה ליין של הצגות ילדים עצמאיות ומקוריות שייחנך בסוכות

29.09.2016, 08:31 | מאיה נחום שחל

"אני חושבת שילדים צריכים לראות תיאטרון טוב ומגוון שאינו תלוי בשיקולים כלכליים", כך אומרת השחקנית והבמאית מיקי מבורך. "רוב הצגות הילדים היום הן יותר מדי דומות זו לזו, כי תקציב התרבות נמוך וכשרוצים להמשיך להתקיים חוששים לקחת סיכונים. אבל יש גם יוצרים עצמאיים שעושים הצגות מצוינות שמצליחות ומפרנסות את בעליהן וגורמות הנאה עצומה לילדים. אלה הצגות שלא צריכות משאית כדי לעבור ממקום למקום ויש בהן יצירתיות ומקוריות במקום כובד של תפאורה".

אפצ'י ובובות בוץ

בחול המועד סוכות (22.10–18.10) ייחנך הליין החדש "תמונע־Kids" של תיאטרון תמונע שמבורך תנהל אמנותית, לצדה של המייסדת והמנהלת האמנותית של התיאטרון נאוה צוקרמן. מדובר בחממה של יצירה עצמאית שתשמש בית להצגות פרינג' לילדים המשלבות את אמנויות הבמה השונות בהן מחול, ליצנות וקרקס. מדי יום יוצגו חמש הצגות: "הדייג ודג הזהב (העצבני!)", עיבוד חדש ומשעשע לאגדה המוכרת (לבני 4–9); "ילד בוץ", תיאטרון בובות מחומרים כמו קש ואדמה עם שירה ומוזיקה חיה (לבני 3 ומעלה); "קברט סלים ומזוודות" עם שני בובנאים ומוזיקאי (לבני 5 ומעלה); "מכשפאשלה", היפהפייה הנרדמת בעיבוד פרוע (לבני 4–9); ו"אפצ'י", יום בחייו של ליצן שהצטנן (לבני 3–7).

מבורך ניהלה בעבר את הפסטיבל להצגות ילדים בחיפה ואת מדור תיאטרון בתרבות לישראל. גם בחיפה דגלה באג'נדה דומה: "לתת ליוצרים ליצור משהו מחוץ לקופסה, זה מגיע גם להם וגם לילדים".

הבמאית מיקי מבורך , צילום: אלון חורי הבמאית מיקי מבורך | צילום: אלון חורי הבמאית מיקי מבורך , צילום: אלון חורי

"ההגדרה שלי לפרינג' אינה קשורה רק לתוכן", היא מסבירה, "היא כוללת כל תיאטרון בלתי נתמך. יש בארץ הרבה תיאטרונים נתמכים גדולים, קטנים וקבוצות תיאטרון, ויש עדיין המון יוצרים מוכשרים שעושים תיאטרון שמתחשק להם שאין בו שום שיקולי רייטינג וכדאיות כלכלית והוא איכותי לא פחות מזה של התיאטרונים הנתמכים שרוצים להגיע למכנה המשותף הרחב ביותר. לתמונע מגיעות ההצגות הלא נתמכות, אלה הפקות שאנשים עושים מכסף שהביאו מהבית ומחסכונות והכוונה היא לאסוף את מיטב הפרינג' שיש בארץ ולתת לו במה".

היוצרים מצליחים להתפרנס מהן?

"ודאי, ההצגות שיגיעו לתמונע עושות את הבלתי אפשרי ומפרנסות את בעליהן כי הן פשוט טובות ורצות בכל הארץ לפעמים 10 פעמים בשבוע, ובתל אביב אין להן כל כך בית. אין בית לתיאטרון לא נתמך לילדים, אין בכלל בית פרינג' לילדים ותמונע הופך להיות הבית של הצגות הילדים העצמאיות שלא נתמכות על ידי המדינה. האיכות היא זו שתמכור ולא מיתוג. ההצגות האלה נמכרות מצוין בפריפריה והתיאטרונים האלה מוכרים, רק שבמקום מערכת שיווק של תיאטרון נתמך הן עוברות מפה לאוזן".

שפה תיאטרונית מגוונת

הרפרטואר של תיאטרון תמונע למבוגרים מורכב מהצגות של יוצרים עצמאיים לצד הצגות בית בהפקה עצמית. האם ליין הילדים יעבוד באותה המתכונת? "כרגע אנחנו בתחילת הדרך, והפסטיבל בסוכות הוא מעין פיילוט שבחרנו אליו הצגות עשירות, מקוריות ומגוונות מבחינת השפה התיאטרונית", היא אומרת, "בין שזה משחק בבוץ וחימר על הבמה, בין שזו הצגה מצחיקה ללא מילים ובין שזה הצגה שמשלבת בובות ומסכות עם פסקול מורכב. הלוואי שהיתה לנו תוכנית חומש עם תקציב מוגדר, אבל אנחנו רוצים קודם לראות שזה יציב, וברגע שזה יתפוס תאוצה תמונע יפיק הצגות ילדים משל עצמו".

מתוך ההצגה "הדייג ודג הזהב", צילום: עדי מזן מתוך ההצגה "הדייג ודג הזהב" | צילום: עדי מזן מתוך ההצגה "הדייג ודג הזהב", צילום: עדי מזן

תגיות