אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
נתוני מאקרו - המאניה דיפרסיה של המשקיעים בשוק ההון צילום: עמית שעל

נתוני מאקרו - המאניה דיפרסיה של המשקיעים בשוק ההון

שוקי ההון מגיבים לנתונים כלכליים ולהצהרות רגעיות כאילו הם תורה מסיני. הגיע הזמן לאמץ גישת השקעות מגובשת יותר

29.09.2016, 14:04 | צבי סטפק

שפע נתונים כלכליים ופיננסיים משפיעים על התנהגות המשקיעים בשוקי ההון, אך אם בעבר המידע הרלבנטי היה מגיע באיחור רב והשפעתו היתה מוגבלת והדרגתית, הרי שכיום הכל אינסטנט. כל נתון שמתפרסם נחשף מיד ברחבי העולם - ותגובת השווקים לא מאחרת לבוא.

קראו עוד בכלכליסט

אולם השווקים נוטים לעתים להיות מושפעים מנתון יחיד בעוצמה שאינה פרופורציונלית למהותו. דוגמה קטנה לכך ראינו ב־6 בספטמבר השנה, כאשר פורסם מדד הרכש של ענף השירותים בארה"ב, שעמד על 51.4 נקודות לעומת ציפיות ל־55.5 נקודות. נתון חלש זה בא בעקבות נתון חלש בנוגע למדד הרכש של ענף הייצור שפורסם כמה ימים קודם לכן. השוק מיהר לפרש את הנתון כביטוי לחולשת המשק האמריקאי והסיק מכך שאין סיכוי להעלאת הריבית בארה"ב בספטמבר.

התרגום המעשי של המסקנה הזו התבטא מיד בעלייה חדה במחירי האג"ח של ממשלת ארה"ב, בזינוק במחיר הזהב ובעלייה מהוססת במחירי המניות, שכן נתון חלש יכול להתפרש מבחינת שוק המניות כטוב (אין העלאת ריבית) וגם כרע (האטה כלכלית). מדובר במתכונת התנהגות קבועה, פבלובית כמעט, לפרסום נתון שמתפרש כחלש, ותגובה הפוכה בדיוק נרשמת כאשר מתפרסם נתון שהשוק מפרש אותו כחזק. אך יש מידה לא קטנה של בעייתיות עם דפוסי התגובה האלה.

ג ג'נט ילן, יו"ר הפד האמריקאי | צילום: אי פי איי ג

ראשית, אכזבה מנתון "חלש" יכולה לנבוע מציפיות מוגזמות שלא התממשו, ולגבי אלה כבר נאמר שלעתים קרובות הן לא יותר מניחוש שמושפע מנתון קודם שפורסם. שנית, המשקיעים שוכחים כי במקרים רבים מדובר בנתון זמני - במדידה ראשונה שעשויה להשתנות. כך הם פני הדברים כאשר מתפרסמים נתוני הצמיחה של כלכלת ארה"ב או מספר המועסקים שנוספו שם למשק בחודש נתון. המספר ה"אמיתי" כמעט תמיד שונה מאוד מה"קונצנזוס" בין הכלכלנים, וגם הוא משתנה בבדיקה שמתפרסמת בחלוף חודש ותוצאותיה עשויות לחרוג ב־20%–30% מהנתון המקורי.

בנוסף, ברגע שמתפרסם נתון - בעיקר כזה שהשווקים החליטו שהשפעתו מכרעת - הרי שככל שהוא יתרחק מההערכות המוקדמות, השפעתו אכן תהיה כזו. שחקני השוק פשוט שוכחים כי מדובר בנתון מבודד, וחשוב ככל שיהיה, אין בו כדי להצביע על מגמה. כדי לגבש דעה על מגמה, צריך להתבסס על השינויים באותו נתון לאורך זמן ועל עוד פרמטרים.

כוחה של מילה

השווקים מגיבים בצורה לא פרופורציונלית לא רק לנתונים, אלא גם לדיבורים. כשהמצב מתוח, די באמירה כזו או אחרת של דמות מפתח בממשל או בבנק המרכזי כדי לגרור תגובה אלימה בשווקים. כך, למשל, די היה ברצף אמירות של ג'נט ילן, סטנלי פישר ואחרים בפדרל ריזרב כדי ליצור רושם של חזית אחידה וניצית לגבי החלטת הריבית הצפויה בארה"ב. שוק האג"ח הממשלתיות שם ספג חבטה. זמן קצר לאחר מכן הביעה נואמת אחרת מהפד עמדה יונית דווקא, שמשמעותה הצורך להמתין עם העלאת הריבית, והתגובה היתה עליות בשערי האג"ח הממשלתיות.

הגיע הזמן להבין כי לא אלה ולא אלה הם דברי אלוהים חיים, ולאמץ גישת השקעות מעט יותר מגובשת ועקבית.

השורה התחתונה: שחקני השוק שוכחים לעתים כי נתון אחד, חשוב ככל שיהיה, אינו מצביע על מגמה.

הכותב הוא מבעלי מיטב דש ויו"ר בית ההשקעות

תגיות

5 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

5.
למרות ההגיון והמקצועיות שבדבריו , השווקים פועלים לא
למרות ההגיון והמקצועיות שבדבריו , השווקים פועלים לא כמדע מדוייק ולא על פי סטטיסטיקות אלא כרולטה והימורים שכפופים לפסיכולוגיה של ההמון ואפקט העדר . אם סטפק היה צודק לא היה מתרחש המשבר הגדול ב 1929 ומשברים נוספים בהמשך עד ימינו . מי שלא רוצה להפסיד כסף בבורסות מוטב שיקרא את סטפק אבל בשורה התחתונה ייקח בחשבון את מה שהוא פוסל .
Bullhorn  |  30.09.16
4.
הגעתה לפסגת הפעילות מבחינה שיווקית ועל כך שאפו
הגעתה לפסגת הפעילות מבחינה שיווקית ועל כך שאפו ,בפועל שתינו  יודעים שבכתבה שכתבה אין שום כלי שמעניין את המשקיע המתקדם  והכתבה ממחזרת דברים ידועים ," אם זה היה אחרת ,זה לא היה בורסה " "ומי שזה לא מתאים לו " " שלא יהיה בבורסה "                                                                  שעתם היפה של שחקני המעוף
Lamp  |  30.09.16