אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
יש סיבות לאופטימיות לגבי הכלכלה העולמית בשנה הבאה צילום: אמנון גוטמן

יש סיבות לאופטימיות לגבי הכלכלה העולמית בשנה הבאה

בנסיבות הקיימות, קשה להבחין דווקא בחצי הכוס המלאה ולשאוף סיבות לאופטימיות, למרות שהן בהחלט קיימות

02.10.2016, 06:52 | אלכס זבז'ינסקי

השנה העברית העומדת להסתיים הביאה עמה מספר התפתחויות חסרות תקדים בכלכלה ובשווקים. האפיק שניצח בשנה האחרונה בארה"ב, אירופה וגם בישראל היה האג"ח הממשלתי לטווח ארוך שהציג תשואה טובה יותר ממדדי המניות שגם הם עלו.

יש לכך הסברים שונים שקשורים בין היתר לבנקים המרכזיים, האינפלציה הנמוכה ולעוד סיבות, אבל אפשר להסכים שאילו המצב הכלכלי היה תקין כנראה שזה לא היה קורה.

ואכן הדעה השולטת על מצבה של כלכלת העולם די פסימית. אנחנו כבר 5 שנים חיים בעולם בו התחזיות לצמיחה משתנות בעיקר כלפי מטה, הסיכונים לא נעלמים אלא בעיקר מתחלפים וחוסר האיזון בחלקים שונים של השווקים הפיננסיים מחריף.

התחזיות לעתיד הן לא רק התוצאה של ניתוח קר, אלא גם הנטייה של המתבונן לראות את חצי הכוס הריקה או המלאה. אין הרבה קושי להבחין בחצי הכוס הריקה. הסיכונים הפוליטיים באירופה ובארה"ב, בעיית החובות של המגזר העסקי במדינות המתפתחות ובפרט בסין, הסיכונים הכרוכים בעליית ריבית הפד האמריקאי, עליית הפרוטקציוניזם בסחר החוץ, היעדר מרחב הפעולה לבנקים המרכזיים באירופה ויפן, פיצוץ בועת הנכסים, הנזקים המצטברים של הריבית השלילית - כל הסיכונים הללו ובוודאי עוד כמה שנשכחו הם ממשיים ומאיימים בשנה הקרובה.

בנסיבות הקיימות, קשה להבחין דווקא בחצי הכוס המלאה ולשאוף סיבות לאופטימיות, למרות שהן בהחלט קיימות. ראשית, המצב בכלכלה האמריקאית יכול לתת הרבה סיבות להתעודד.

המשק האמריקאי הגיע לתעסוקה מלאה. רוב האנשים שרוצים ויכולים לעבוד עובדים או נמצאים במעברים בין מקומות העבודה. בנסיבות אלה, עליית שכר העבודה תתגבר ותוביל להמשך גידול בצריכה הפרטית, שכבר במחצית הראשונה של השנה הייתה חזקה. שכר העבודה כבר עולה ובשיעור לא נמוך בהתחשב באינפלציה הנמוכה ובפריון הנמוך של החברות האמריקאיות.

החולשה הניכרת שנרשמה בהשקעות מצד החברות צפויה לחלוף. החברות יהיו חייבות לגביר את ההשקעות כדי לתת מענה להגדלת הביקוש של הצרכנים. בנוסף, כשהפריון (תפוקה לשעת העבודה) יורד ועלות העסקה של העובדים עולה, החברות חייבות לבצע השקעות חדשות. לבסוף, הירידה הגדולה בהשקעות בשנתיים האחרונות הייתה קשורה לירידה חדה במחירי הנפט, שגרמה לקיפאון בהשקעות הקשורות לתחום ומהוות כשליש מההשקעות של המגזר העסקי. נראה שמחירי הנפט התייצבו וההשקעות צפויות להתחדש, גם אם בקצב איטי יותר מבעבר.

התחום הנוסף שיכול לתת דחיפה למשק האמריקאי צפוי להיות ההשקעות הממשלתיות בתשתיות. הדעה המתגבשת, גם בקרב שני המועמדים לנשיאות בארה"ב, שהממשלה חייבת להגביר את ההשקעות בתשתיות הפיסיות המפגרות ובתשתיות המודרניות של רשתות התקשורת.

חלק אחר בעולם שממנו אפשר לשאוף אופטימיות נמצא במדינות המתפתחות. חלקן ספגו מכה חזקה ונכנסו למשבר בעקבות הירידה במחירי הסחורות. כעת המצב במדינות אלה מתייצב לאחר שהזעזוע חלף. מדינות אלה נאלצו להסתגל למצב החדש של מחירי הסחורות וחלקן אף עשו רפורמות שונות כדי לפתח תחומי פעילות חדשים. ברזיל ורוסיה שעברו בנוסף משברים פוליטיים מקומיים ובינלאומיים מתחילות להראות סימנים של יציאה איטית מהם.

אחד המפתחות העיקריים למצבה של הכלכלה העולמית בשנה הקרובה נמצא בסין. הסינים עדיין לא הציגו פתרון משכנע לבעיית החובות של המגזר העסקי, בעיקר בתעשיות המסורתיות ואלה הקשורות לממשל, אך חלק מהבעיות האקוטיות פחתו. בחצי השנה האחרונה רואים התייצבות ואף שיפור במשק הסיני בזכות התמריצים של הממשלה ושל הבנק המרכזי.

הכלכלה החדשה בסין, שכוללת את תחום השירותים, היי טק, אנרגיה ירוקה וכו', צומחת ופורחת במהירות. רמת החיים עולה. זליגת המט"ח מהבנק המרכזי נעצרה והשווקים הפיננסיים התייצבו. אם סין תיתן עוד שנה של שיפור מתון בפעילות תוך מעבר מהכלכלה הישנה לחדשה, העולם יכול לקבל מכך תמיכה משמעותית.

מימין: ראש ממשלת סין לי קצ מימין: ראש ממשלת סין לי קצ'יאנג ונשיא סין שי ג'ינפינג | צילום: אי פי איי מימין: ראש ממשלת סין לי קצ

גם במדינות המתפתחות האחרות באסיה מופיעים סימנים של שיפור בפעילות הכלכלית. המשקיעים כבר שמו לב לכך והשווקים באזורים אלה רשמו עליות שערים חדות בחודשים האחרונים.

צריך לזכור שאם העולם יצליח להימנע מהסיכונים הפוליטיים השונים ולשפר את הצמיחה הכלכלית, הרבה מהבעיות שקשורות לעומס החובות של המגזר העסקי, הממשלתי או הפרטי במקומות שונים יהפכו לפחות חריפות.

קשה לראות בשלב זה גם איום רציני מעליית הריביות. הריביות הנמוכות הם לא רק התוצאה של הסיכונים הגדולים, אלא הן גם מבוססות על המשתנים המבניים ארוכי הטווח, כגון הדמוגרפיה, עלייה בחיסכון, שינוי המבנה הכלכליו גורמים נוספים שלא עומדים להשתנות.

לבסוף, הכוח שהשפעתו לא תמיד ניכרת וברורה בנתונים הכלכליים,הוא המהפכה הטכנולוגית המתרחשת בכל מקום, ומשנה בצורה דרמטי את דרך עשיית העסקים, הרגלי הצריכה וכללי המדיניות הכלכלית. כדי להמחיש זאת בדוגמה קטנה, נציג ממצאי הסקר בקרב 1,100 האנשים המובילים בענפים שונים שפורסם ע"י חברת ודאפון (Vodafone) לפני מספר ימים לגבי השפעת אינטרנט של דברים (IOT) על החברות שלהן. 63% מהנשאלים צופים יישום פרויקטים בתחום בשנה הקרובה. החברות שיישמו IOT צפויות שיפור של 20% בפרמטרים הפיננסיים העיקריים, כגון צמיחה במכירות וירידה בעלויות.

נאחל לכולנו שכוחה של חצי הכוס המלאה יגבר בשנה הקרובה. 

טכנולוגיה והשקעות (אילוסטרציה), צילום: שאטרסטוק טכנולוגיה והשקעות (אילוסטרציה) | צילום: שאטרסטוק טכנולוגיה והשקעות (אילוסטרציה), צילום: שאטרסטוק

תגיות