אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
100 ימים מההצבעה על הברקזיט - וחוסר הוודאות בבריטניה שולט צילום: גטי אימג'ס

100 ימים מההצבעה על הברקזיט - וחוסר הוודאות בבריטניה שולט

משאל העם הגורלי נערך אמנם ב-23 ביוני, אך המו"מ על עזיבת האיחוד האירופי צפוי להתחיל רק בשנה הבאה ולהימשך שנתיים. מרצה בכיר בלונדון סקול אוף אקונומיקס: "לממשלה אין תוכנית, ועד שהיא תחליט כיצד לפעול קשה מאוד להתכונן"

30.09.2016, 20:45 | בלומברג

עברו כמעט מאה ימים מאז משאל העם בבריטניה שבו הוחלט לעזוב את האיחוד האירופי, אך החברות עדיין לא יודעות מה יעלה בגורלן. ראשת הממשלה תרזה מיי לא חושפת יותר מדי מידע לגבי אסטרטגיית הברקזיט, כך שלמנכ"לים לא נותרה ברירה אלא לקבל החלטות בנוגע להשקעות וגיוסי עובדים מבלי שידעו בדיוק כיצד תיראה סביבת העסקים, או באילו תנאים תוכל בריטניה להמשיך ולסחור עם שאר האיחוד. "החלק הבעייתי כיום הוא חוסר הוודאות", מודה מנכ"ל יצרנית הרכב ניסאן, קרלוס גוהן, שתוהה "מה יהיו התנאים של הברקזיט?"

קראו עוד בכלכליסט

חוסר הוודאות הזה חג מעל הכלכלה שהפתיעה והראתה עמידות חזקה יותר מכפי שהעריכו מאז משאל העם ב-23 ביוני. עם זאת, הכלכלנים מעריכים שכתוצאה מהצמצום העתידי של היחסים עם שותפות הייצוא הגדולות של בריטניה, שיעור הצמיחה במדינה יצטמצם בשנה הבאה בחצי.

"לממשלה אין תוכנית, ועד שהיא תחליט כיצד לפעול קשה מאד להתכונן", אומר תומאס סמפסון, מרצה בלונדון סקול אוף אקונומיקס. "בטווח הקצר חוסר הוודאות עלול להוביל לירידה בפעילות, אך זהו נושא נפרד ממה שצפוי לקרות בטווח הארוך ברגע שנשנה את מערכת היחסים שלנו עם האיחוד האירופי, ואני הרבה יותר מוטרד מזה".

מנכ"ל ניסאן קרלוס גוהן, צילום: בלומברג מנכ"ל ניסאן קרלוס גוהן | צילום: בלומברג מנכ"ל ניסאן קרלוס גוהן, צילום: בלומברג

בשלב זה נראה כי המו"מ על העזיבה ייצא לדרך רק בשנה הבאה, והוא עצמו אמור לקחת שנתיים, כך שאין שום רמזים לגבי האופן שבו מערכת היחסים החדשה עם האיחוד תיראה. כתוצאה מכך, הביקוש לחברות ייעוץ עלה ב-10% לעומת השנה שעברה.

חוסר הוודאות לא משפיע רק על החברות המקומיות. חברת התעופה לופטהנזה לדוגמה, בוחנת לראות אם תצטרך לשנות את תדירות הטיסות שלה לבריטניה, זאת במידה והביקוש ישתנה לנוכח הברקזיט.

חוסר הבהירות מעלה מכשולים גם בפני קובעי המדיניות. קריסטין פורבס מהבנק המרכזי של בריטניה מודה כי ייתכן והבנק אינו מחשב נכון את ההשפעה הכוללת של המצב על הכלכלה. הבנק הוריד את הריבית והחזיר הקיץ לכנה תוכנית רכישת אג"ח, אך הוא לא יתייחס להשפעות ארוכות הטווח עד ה-3 בנובמבר, שלושה שבועות בלבד לפני פרסום הדו"ח של שר האוצר פיליפ המונד, שייתכן ויכלול מעט יותר מידע על המתרחש.

תגיות