אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"יש אווירה שמאפשרת למונופולים להיות חזירים גדולים במקום סתם חזירים" צילום: אוראל כהן

"יש אווירה שמאפשרת למונופולים להיות חזירים גדולים במקום סתם חזירים"

כך טוען מייצגם של העותרים בתביעה הייצוגית נגד תנובה על גביית מחיר מופרז בקוטג'. מאז הגשת העתירה חזרה בה הממונה מכוונתה לחדול מלקנוס מונופולים שגובים מחירים מופרזים ועתה היא עורכת שימוע ציבורי בנושא

05.10.2016, 17:20 | תומר גנון

"דגל לבן של כניעה, גדול ובולט, שאומר למונופולים ולציבור שאתם אמורים לשרת: 'אין לנו כוונה ולא רצון לטפל ביוקר המחיה בנוגע לגביית מחיר מופרז על מונופולים". כך מגדיר עו"ד שחר בן מאיר, המייצג את התובעים הייצוגיים נגד תנובה על גביית מחיר מופרז בקוטג', את טיוטת גילוי הדעת החדשה שפרסמה בחודש שעבר הממונה על ההגבלים העסקיים, עו"ד מיכל הלפרין, בנושא זה.

 

קראו עוד בכלכליסט

עו"ד בן מאיר כותב את הדברים בנייר עמדה שהגיש במסגרת השימוע הציבורי שעורכת הרשות לגבי מדיניות הטלת הקנסות.

הלפרין הודיעה עם כניסתה לתפקיד כי היא שוקלת לבטל את מדיניות האכיפה של הרשות לפיה יוטלו קנסות שיכולים להגיע ליותר מ-24 מיליון שקל על מונופולים שיגבו מחירים מופרזים. היא טענה שהיא אינה אפקטיבית, ומעלה קשיים לזיהוי מקרים שבהם הדבר נעשה.

עם זאת, ולאחר שהוגשה עתירה לבג"ץ בנושא, הוציא השופט חנן מלצר צו ביניים האוסר על הרשות להקפיא את המדיניות. לפני כשבועיים נמחקה העתירה, לאחר שלדברי העותרים עו"ד אופיר נאור ופרופ' ירון זליכה היא מוצתה.

 מיכל הלפרין, הממונה על ההגבלים העסקיים, צילום: צביקה טישלר מיכל הלפרין, הממונה על ההגבלים העסקיים | צילום: צביקה טישלר  מיכל הלפרין, הממונה על ההגבלים העסקיים, צילום: צביקה טישלר

סיבה נוספת למחיקה היתה תפנית שחלה בעמדת הרשות. בנייר עמדה שפרסמה כאמור עו"ד הלפרין להערות הציבור, היא חזרה בה בפועל מכוונתה לחדול מלאכוף את האיסור, אולם במקביל היא ביקשה לערוך שינויים במדיניות הקודמת. כך למשל הרשות הודיעה שהיא רוצה להטיל קנסות על מונופולים שגובים מחירים מופרזים, רק במקרים בהם אין פתרון תחרותי אחר שניתן להפעיל על מנת לטפל בבעיית השורש של השוק שנבחן.

כמו כן, הרשות רוצה לבטל את הגנת "נמל המבטחים" שהעניק גילוי הדעת הקודם, לפיה כל עוד הפער בין מחיר המוצר לעלות ייצורו אינו עולה על 20%, לא ינקטו כנגד בעל המונופול פעולות אכיפה. לטענת הרשות, ההחלטה על ביטול נמל המבטחים התקבלה על רקע קשיים רבים שעלו מעצם קיומו, בדגש על התפיסה השגויה בציבור, כי רווח של מונופול מעל 20% נחשב לפסול ולא חוקי. בנוסף, הרשות רוצה להימנע מאכיפה בשוק שבו פועל רגולטור ענפי לקביעת המחירים בשוק. למשל בתחום התקשורת.

צרכן בודק מחירים של קוטג צרכן בודק מחירים של קוטג' בסופרמרקט (ארכיון) | צילו: אוראל כהן צרכן בודק מחירים של קוטג

"לאור החזרה של הממונה מעמדתה והודעתה כי בכוונתה לאכוף את האיסור החל על מונופול לעשות שימוש לרעה בכוחו המונופוליסטי

בקביעת מחיר מופרז", נכתב בהודעה לבג"ץ, "העותרים אינם עומדים עוד על העתירה, שבחלקה נוגעת במעשה עשוי והם מבקשים, גם על מנת לחסוך מזמנו של בית המשפט הנכבד, למחוק אותה.

"יודגש כי אין במחיקתה משום הסכמה לכשרותם ותקינותם של המהלכים שנקטה הממונה בעת מינויה. העותרים מסתפקים בכך שעצם הגשת העתירה ועצם קבלת צו הביניים, היתה להם – לדעתם – השפעה על כוונתה המקורית של הממונה אשר הובילה לתיקון מהותי בעמדתה, כעולה מגילוי הדעת החדש", נכתב בהודעה לבג"ץ.

כעת החל שלב הגשת ניירות העמדה לטיוטה החדשה. בן מאיר טוען בנייר העמדה שהגיש כי בעיית יוקר המחיה בישראל היא גדולה משום "שיש אווירה משפטית חוקית רגולטורית שמאפשרת למונופולים להיות חזירים גדולים במקום סתם חזירים. זו עובדה שעליה לא ניתן לחלוק. בהינתן שגוף כמו הרשות השתמש בכלים שלא צלחו במשך 30 שנה, יש מקום לכלים אחרים. הטיוטה שלכם הולכת בדיוק בכיוון ההפוך".

תגיות