אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
סופית: בית החולים החדש של אסותא באשדוד יהיה ללא שר"פ צילום: עמית שעל

סופית: בית החולים החדש של אסותא באשדוד יהיה ללא שר"פ

ל"כלכליסט" נודע כי המדינה חתמה על הסכם עם אסותא לפיו הרשת תוותר על ההיתר שניתן לה להפעלת 25% שר"פ בבית החולים הציבורי החדש שהיא בונה באשדוד בתמורה לפיצוי של יותר מ־400 מיליון שקל, שיועבר במזומן, בפריסה לתשע שנים

06.10.2016, 08:10 | ספי קרופסקי

המדינה ואסותא הגיעו סופית להסכם שבמסגרתו תוותר רשת בתי החולים על ההיתר שניתן לה בזמנו להפעיל שר"פ (שירותי רפואה פרטיים) בבית החולים הציבורי שהיא בונה באשדוד וצפוי להיפתח בקיץ 2017.

קראו עוד בכלכליסט

במסגרת ההסכם, שנחתם בימים האחרונים, צפויה אסותא לקבל בתמורה לוויתור על השר"פ סכום של 409.5 מיליון שקל (365 מיליון שקל פלוס מע"מ) וכן שורת היתרים ורישיונות שיאפשרו לה להפעיל שירותים רפואיים שנחשבים לרווחיים בבית החולים.ההסכם הושג בליווי שר האוצר משה כחלון ושר הבריאות יעקב ליצמן.

במסגרת ההסכם מוותרת למעשה אסותא, חברה־בת של קופת חולים מכבי, על תנאי המכרז שבו זכתה בזמנו לבנות את בית החולים באשדוד, שלפיהם היא זכאית להפעיל שר"פ בשיעור של 25% מפעילות המוסד. סעיף השר"פ הוכנס אז כדי לגרום לפרויקט הקמת בית החולים להיות אטרקטיבי יותר עבור כל הצדדים ובייחוד כדי למשוך רופאים מהמרכז לבית החולים הנבנה באשדוד. המשמעות של הכנסת שר"פ בהיקף כזה לבית חולים ציבורי היא שיתאפשר לרופאיו לעבוד באופן פרטי בהיקפים גדולים ובכך לשלשל כסף רב לכיסיהם.

אמיר לוי, הממונה על התקציבים, צילום: חגי דקל אמיר לוי, הממונה על התקציבים | צילום: חגי דקל אמיר לוי, הממונה על התקציבים, צילום: חגי דקל

בימים אלו ממשיכה אסותא, שבית החולים באשדוד עתיד להיות המוסד הציבורי הראשון שתנהל, בהליכי הגיוס וההכנות לקראת הפתיחה. האתגר הגדול מבחינתה הוא גיוס הרופאים לתפעול השוטף של בית החולים, הן מבחינת הכמות והן מבחינת הגיוון הנדרש במקצועות הרפואה השונים.

את הסכום החד־פעמי בתמורה לוויתור על השר"פ תקבל אסותא במזומן, בפריסה לתשע שנים, אם כי מרב הסכום יעבור בהתחלה. הסכום נקבע לאחר מו"מ בין הצדדים, כשייעודו העיקרי לאפשר לאסותא למשוך רופאים לבית החולים על ידי משכורות גבוהות יותר ותנאים אטרקטיביים. בין השירותים הרווחיים עבורם קיבלה אסותא היתרים ורישיונות להפעלתם: יחידת IVF (הפריה חוץ־גופית), יחידת צנתורים ושני מאיצים קוויים (מכונות הקרנה).

המגעים בין נציגי המדינה לאסותא, בהובלת אנשי אגף תקציבים באוצר, ידעו עליות ומורדות ונמשכו חודשים ארוכים, עד שלבסוף הגיעו להבנות האחרונות שאפשרו כעת חתימה על ההסכם.

אף שהמדינה אפשרה באופן חריג בתנאי המכרז להפעיל שר"פ בבית החולים, עמדתה המובהקת היא שיש להפריד בין הציבורי לפרטי ולצמצם את פעילות השר"פ בבתי החולים הציבוריים בארץ. בכלל, הנחת העבודה הנוכחית של משרדי הבריאות והאוצר היא כי יש לחזק את מעמדה של מערכת הבריאות הציבורית על חשבון המערכת הפרטית שצמחה עם השנים לממדים עצומים. בהקשר הספציפי של שר"פ בבתי חולים, לקחים רבים נצברו בשנים האחרונות מפשיטת הרגל של בית החולים הדסה, כשבין השאר פעילות השר"פ בו היתה הרסנית במיוחד לניהול המוסד וכללה מקרים של רפואה פרטית שחורה מתחת לשולחן.

באוגוסט 2012 אף נדחתה עתירה שהגישו שורת ארגוני זכויות אדם נגד הפעלת שר"פ בבית החולים באשדוד. בתגובה לטענה שהושמעה בעתירה, שלפיה הפעלת שר"פ בבית חולים ציבורי תפגע בזכויות החוקתיות, ענה נשיא העליון בזמנו השופט אשר גרוניס כי "אף אם קיימת זכות לנגישות שוויונית לשירותי בריאות, כנגזרת של הזכות לכבוד, הרי לא מדובר בזכות המצויה במרכזה של הזכות החוקתית". בתשובתו גם ציין גרוניס כי העתירה הוגשה באיחור.

בית החולים באשדוד נבנה בימים אלו מתוקף חוק שעבר בכנסת ב־2002 שקבע שיש להקים בית חולים כללי בעיר. אסותא זכתה במכרז להקמת בית החולים ב־2011 לאחר הליך מכרזי שנמשך שנתיים שבמסגרתו שתי המתמודדות האחרות, שירותי בריאות כללית ומעייני הישועה יחד עם אפריקה ישראל, פרשו מהמירוץ.

בית החולים אסותא־אשדוד נחשב לפרויקט הדגל של החברה. הוא יתפרס על פני 70 דונם ויכלול מבנה מרכזי בן 10 קומות, שבהן מחלקות כגון מיון, לידה, ילדים, דיאליזה וכירורגיה. חלקים רבים בבית החולים החדש נבנו דווקא כך שיתאימו לרפואה פרטית ומרווחת, למשל חדרי אשפוז שהותאמו לחולה יחיד ומסדרונות צרים כדי למנוע הנחת מיטות אשפוז בהם.

תגיות