אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ההפרשה של בנק הפועלים על החקירה בארה"ב עלולה לגדול צילום: אוראל כהן מיכאל קרמר

ההפרשה של בנק הפועלים על החקירה בארה"ב עלולה לגדול

עד כה ביצע בנק הפועלים הפרשה של 450 מיליון שקל בגלל חקירת העלמות המס בארה"ב. זאת, בניגוד לבנק לאומי שכבר רשם הפחתה של 1.5 מיליארד שקל על אותו עניין

09.10.2016, 08:17 | רעות שפיגלמן
לקראת סוף השבוע בנק הפועלים ביצע לראשונה הפרשה יזומה מצידו בגין החקירה שמנהל נגדו משרד המשפטים האמריקאי בחשד כי הבנק סייע בעבר ללקוחותיו האמריקאיים בהעלמת מס. הבנק הודיע כי יבצע הפרשה של 70 מיליון דולר, זו תתווסף להפרשה של 50 מיליון דולר שאותה לא יזם הבנק אלא המפקח על הבנקים לשעבר, דודו זקן. בסה"כ תעמוד ההפרשה על 120 מיליון דולר (450 מיליון שקל).

קראו עוד בכלכליסט

המהלך מלמד כי המנכ"ל החדש, אריק פינטו, רוצה לנקות את השטח. ההפרשה עצמה תשפיע מהותית על תוצאות הבנק ברבעון השלישי (רבעון שתוצאותיו יתפרסו בחודש הבא). ההפרשה צפויה לגרוע כ-3% מהתשואה על ההון שיציג הבנק אך עדיין לא תפגע בעמידה ביעדי הלימות ההון שלו.

התשואה על ההון

 

אם ברבעון הקודם התהדר הבנק בתשואה על ההון דו ספרתית גבוהה במיוחד של 13.9% הרי שהפעם הבנק יספוג פגיעה. אך העובדה שהבנק מצליח לשמור בשנים האחרונות על תשואה על ההון יציבה שנעה בין 9-10% תעמוד לזכותו. גם הלימות ההון, אותו יעד שדובר עליו רבות, תיפגע, אך עדיין צפוי הבנק להציג עמידה מעל יעד הלימות ההון שהוצב לו.

יחסי הכוחות כעת מוטים עוד יותר לטובת האמריקאים

 

האמריקאים הם הצד החזק בסיפור. בנק הפועלים לא ירשה לעצמו שלא לשתף פעולה או להתווכח עם האמריקאים. אלא שחוץ מיחסי הכוחות הבסיסיים שהיו ידועים לכולם מראש ומוטים, הפעם נכנס כאן למשחק נתון נוסף. המנכ"ל החדש פינטו רוצה להוכיח את עצמו ולהצליח לא פחות מקודמו. האמריקאים יודעים את זה, והם לא ייתעלמו מזה. שעון החול בבנק הפועלים דוחק. הבנק גם רוצה מאוד להגדיל את שיעור חלוקת הדיבידנד שלו. על פי המדיניות המאושרת לו מבנק ישראל הוא יכול לחלק כדיבידנד 20% מהרווחים. הבנק שואף להגיע לשיעור חלוקה של 50%. רק אחרי שישאיר מאחוריו את הפרשה הזו יוכל להתקדם עם סוגיית הדיבידנד. הפועלים בתור בנק שגם רוצה להרחיב את פעילותו בארה"ב יהיה חייב כנראה להסכים עם כל דרישה שתבוא מארה"ב.

ומה הלאה - לאילו ממדים תגדל ההפרשה?

ההפרשה עומדת כעת על 450 מיליון שקל ובשילוב עם הוצאות משפטיות שוטפות שרשם הבנק לאורך הרבעונים בשנתיים האחרונות הסכום המוערך הוא 600 מיליון שקל בסה"כ. בבנק לאומי הפרישו בסה"כ 1.5 מיליארד שקל כולל הוצאות משפטיות.

בדיווח למשקיעים על ההפרשה ביום חמישי האחרון ציין הבנק כי מדובר ב"אומדן ראשוני גס". בהמשך ציין הבנק "הבנק ימשיך באיסוף נתונים ובעריכת חישובים ובהמשך שיחות עם הרשויות האמריקאיות". במילים אחרות: כנראה שצפויות עוד הפרשות.

בנוסף הבנק עוד לא הפריש בכלל ביחס לחזית נוספת שמתנהלת בפרשה זו. מחלקת השירותים הפיננסיים של מדינת ניו יורק NYDFS מבצעת אל מול הבנק את החקירה במישור האזרחי (בעוד שמשרד המשפטים האמריקאי פועל גם במישור פלילי). בהקשר זה אמר ל"כלכליסט" אלון גלזר, סמנכ"ל מחקר בלידר שוקי הון, כי "הבנק מקיים סבב שיחות ודיונים עם משרד המשפטים האמריקאי ונראה שעד עכשיו לא הגיע לשלב המו"מ. כעת כאשר מגיעים לישורת האחרונה נראה שהמקרה של הפועלים לא שונה כל כך מזה של בנק לאומי. גם בלאומי נוספו עוד הפרשות ודרישות מהאמריקאים וההפרשה הלכה וגדלה מאוד. בנוסף הזמן דוחק בפינטו להתחיל את 2017 בצורה נקייה והרצון של הבנק להגדיל את חלוקת הדיבידנדים שלו לא עומדים לצידו במו"מ". ולכן מסכם גלזר ומציין כי ההפרשה מיום חמישי מגדילה את החשש כי ההפרשה הכוללת תהיה גדולה מההערכות הקודמות.
אריק פינטו, צילום: בנק הפועלים אריק פינטו | צילום: בנק הפועלים אריק פינטו, צילום: בנק הפועלים

תגיות