אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אוקולוס טאץ' מוכיחים: המציאות המדומה עדיין לא מוכנה לקהל הרחב צילום: oculus.com

אוקולוס טאץ' מוכיחים: המציאות המדומה עדיין לא מוכנה לקהל הרחב

חשיפת בקרי התנועה של משקפי ה-VR מעידה בעיקר על הבעיות בתחום - למרות מירב מאמצי החברות להוזיל עלויות, המחשבים והקונסולות הקיימים עדיין מתקשים להתמודד עם כוח העיבוד הנדרש

09.10.2016, 16:29 | הראל עילם

במהלך סוף השבוע האחרון, פייסבוק ערכה את אירוע אוקולוס השנתי שלה. החברה חשפה בקול תרועה את אוקולוס טאץ', בקרי התנועה של משקפי המציאות המדומה שלה. הבקרים הודגמו בצורה מוגבלת לפני כשנה אבל עד כה מעט מאוד היה ידוע עליהם. הבקרים צפויים לצאת בדצמבר הקרוב במחיר של 199 דולר, ובדומה לבקרי ה-Move הוותיקים של הפלייסטיישן או אילו של ה-Wii, הם יאפשרו למשתמש לפעול בצורה אינטואיטיבית יותר בתוך סביבת מציאות מדומה.

קראו עוד בכלכליסט

לאקי פאלמר, מייסד אוקולוס, שספג לאחרונה ביקורת נוקבת על התמיכה שלו בארגון ימני אלטרנטיבי עם קשרים למועמד הרפובליקני לנשיאות דונלד טראמפ, לא נכח באירוע, אבל מנכ"ל פייסבוק דווקא כן. מארק צוקרברג דיבר בהתלהבות על העתיד תעשיית המציאות המדומה. זאת לא הפעם הראשונה שצוקרברג מתלהב ממציאות מדומה, אבל באירוע הנוכחי היה אפשר סוף סוף להרגיש שהחלום של צוקרברג מתחיל להתגשם. צוקרברג דיבר, בין השאר, על הדור הבא של משקפי ה-VR של אוקולוס, שאמורים להיות אלחוטיים, כלי פיתוח חדשים שאמורים להקל על היצירה של משחקי מציאות מדומה, ושיפורים במערכת של אוקולוס שאמורים להוריד את דרישות המערכת ולאפשר להם לעבוד על קשת רחבה יותר של מחשבים זולים יותר. החברה גם מתכוונת להשיק בדצמבר, יחד עם הטאץ', אוזניה אלחוטית שתעלה 49 דולר בלבד.

 , צילום: oculus.com צילום: oculus.com  , צילום: oculus.com

לפני כשנתיים, כאשר צוקרברג חזה שסרטוני מציאות מדומה יהפכו להיות דרך השיתוף הנפוצה ביותר בתוך כמה שנים, ויחליפו אפילו את התמונות והסרטונים הסטנדרטיים, רבים הגיבו בספקנות. אבל אפשר לראות את העלייה המשמעותית בכמות השיתופים של סרטונים פנורמיים וסרטוני תלת-ממד בפייסבוק בחודשים האחרונים.

להכרזות של אוקולוס אין קשר ישיר למגמה הזאת – את העלייה בכמות הסרטונים התלת-ממדים אפשר לרשום לזכות הכניסה לשוק של מצלמות תלת-ממד זולות ונגישות כגון LG 360. אבל אחרי ההכרזה של אוקולוס, אפשר להגיד בביטחון יחסי שאוקטובר 2016 יהיה החודש שבה מציאות מדומה הוכיחה שהיא לא הולכת לשום מקום.

מועד האירוע של פייסבוק אינו מקרי – הרשת החברתית ניסתה להקדים במספר ימים את מועד ההשקה של פלייסטיישן VR, משקפי המציאות המדומה של סוני. המשקפיים של סוני אומנם מתבססים על טכנולוגיה ישנה יחסית ואינם יכולים להתחרות בביצועים של המשקפיים של אוקולוס או Vive מבית HTC, אבל הם זולים משמעותית. פלייסטיישן VR עולה 400 דולר ודורש רק קונסולת פלייסטיישן 4, שמחירה אפילו נמוך יותר. Vive לעומת זאת עולה 800 דולר, ודורש מחשב גיימרים עם כוח רב, שמחירו הראשוני כ-2,000 דולר.

מבחינות רבות ההכרזה של פייסבוק נועדה להתחרות ישירות בסוני. פייסבוק רוצה להוריד את תג המחיר של המחשבים שתומכים בפלטפורמה שלה, להציע משקפי מציאות מדומה זולים יותר, וגם להעלים את הכבלים. כיום אין פתרון איכותי ואלחוטי למציאות מדומה – מה שדרש ממספר חברות להציע פתרונות יצירתיים לבעיה.

הפתרונות של אוקולוס וסוני לבעיה של משקפיים אלחוטיים אינם אופטימליים. הבעיה העיקרית היא המעקב אחרי תנועות הראש, שחייב להיות מהיר ומדויק או שהוא עלול לגרום לכאבי ראש קשים ואפילו לתחושת בחילה. סוני משתמשת ברכיבי המצלמה הישנה שלה על מנת לעקוב אחרי תנועות המשתמש בעוד שאוקולוס רוצה להשתמש בקסדה הבאה שלה באלגוריתמיקה מתקדמת בשם Timewarp, שיכולה לרנדר חלקים מהפריימים אחרי תנועות ראש, בלי צורך לרנדר כל פריים בצורה מלאה. שני הפתרונות אומנם יכולים לאפשר למשקפיים לעבוד בקצב פריימים נמוך יותר – אוקולוס טוענת שאפילו ניתן לרדת כך לקצב של 45 פריימים לשנייה, מחצית מקצב הפריימים המינימלי שהיא דורשת כעת למשחקים המותאמים לאוקולוס - אבל שניהם מספקים פתרון חלקי בלבד.

כתוצאה, ההכרזה של אוקולוס מעידה על כך שהמציאות המדומה עדיין אינה מוכנה לשוק הרחב. המחשבים והקונסולות היום עדיין מתקשים להתמודד עם כוח העיבוד הנדרש, בוודאי שלא במחירים שווים לכל נפש. החיישנים ורכיבי התקשורת עדיין לא מסוגלים להזרים את המידע הנדרש בצורה אלחוטית ובמהירות הנדרשת. סוני אומנם הקדימה את השוק, אבל הביקורות הראשוניות מראות שמדובר במוצר בינוני, שסובל מבעיות של מעקב אחרי תנועות ראש ורזולוציה נמוכה יחסית. עבור קהל של גיימרים חובבים זה בהחלט יכול להיות גימיק חביב, אבל אין ספק שזה לא היה המוצר שיפרוץ את הדרך למציאות מדומה. בשביל זה נצטרך כנראה לחכות עוד שנה-שנתיים.

תגיות