אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
רויאל בנק אוף סקוטלנד פגע במכוון בלקוחות - על מנת להגדיל את רווחיו צילום: בלומברג

רויאל בנק אוף סקוטלנד פגע במכוון בלקוחות - על מנת להגדיל את רווחיו

על פי מסמכים שחשף ה-BBC, הבנק העניק בונוסים גבוהים לעובדים שאיתרו עסק בקשיים - וכפו עליו תכנון מחודש של החוב תמורת קנסות וריביות גבוהות או מכירת נכסים לבנק במחיר זול במיוחד. RBS דחה את הטענות לפעולה מכוונת: "אכזבנו כמה מבתי העסק שהיו לקוחות שלנו לאחר 2008, מאז הבנק השתנה"

10.10.2016, 14:21 | מיקי גרינפלד

הענק הפיננסי הבריטי רויאל בנק אוף סקוטלנד (Royal Bank of Scotland - RBS), הבנק השלישי בגודלו בבריטניה, פעל במכוון לפגיעה בבתי עסק שהיו הלקוחות שלו, על מנת להגדיל את רווחיו. כך עולה מאלפי מסמכים שנחשפו היום בחלקם (ב') ב-BBC ובאתר BuzzFeed.  

קראו עוד בכלכליסט

על פי הדיווחים, בשנים 2007 עד 20012 נקט RBS בשורה של צעדים מכוונים נגד בתי עסק ( בעיקר מול עסקים חלשים), באופן מודע ומתוכנן מראש, באופן שהגדיל את הכנסותיו על חשבונם. צעדים אלה והבונוסים שניתנו בעקבותיהם נעשו במסגרת מדיניות שכונתה על ידי עובדי הבנק "Dash for Cash" ("הריצה למזומן"), ושבמסגרתה התבקשו העובדים לפעול לאיתור חברות שנמצאות בקשיים.

המסמכים המודלפים מלמדים כי עובדי הבנק זכו לבונוסים מיוחדים על מהלכי "תכנון מחדש" של חובות בתי העסק והחברות שאותרו. בפועל דובר על שתי פרקטיקות עיקריות שננקטו על ידי עובדיRBS : הקטנת החוב תמורת העברת הבעלות על נכס של העסק לבעלות הבנק תמורת סכום נמוך במיוחד, או הארכת מועדי החזרי ההלוואה תמורת הגדלה משמעותית מאד של הריבית וקנסות.

מסמך המתייחס לתוכנית "תכנון החוב" מסמך המתייחס לתוכנית "תכנון החוב" מסמך המתייחס לתוכנית "תכנון החוב"

המסמכים מראים עוד שפעמים רבות, הבנק מצא דרכים שונות להכניס בתי עסק למצב של חדלות פירעון, גם כשעל פניו הוא היה במצב סביר, רחוק מחדלות פירעון.

יותר מ-12 אלף חברות הוכנסו באופן מעורר סימני שאלה לטיפול החטיבה הבעייתית מאד של הבנק - שכונתה אז Global Restructuring Group (GRG) - חלקן הגדול בשל חוב קטן או רק בשל חילוקי דעות מול הבנק על עניינים כספיים. 

הכנסתן לאחריות הפקידים בחטיבה זו גררה את הפרקטיקות האמורות, שהובילו לגידול עצום בהכנסות החברה מאשראי. בשנים 2012-2007 קפצו ההכנסות של הבנק מהלוואות לבתי עסק תחת אחריות החטיבה פי 5 ליותר מ-65 מיליארד פאונד.

בבנק הכחישו את הטענות ואמרו כי אף שאכן אכזבו כמה וכמה לקוחות שהיו בתי עסק קטנים, ודאי שלא דובר בהיקף גדול ומתוך כוונה, וכי המסמכים לא מציגים תמונה חד משמעית שכזו. כך או כך, המסמכים כן מלמדים על החמרת היחס ללקוחות לאחר המשבר הפיננסי של 2008.

בין היתר טען הבנק כי "RBS הבהיר כי תפקידה של RGR היה להגן על הפוזיציה של הבנק. בימים שלאחר המשבר הפיננסי, לא תמיד עמדנו בסטנדרטים הגבוהים שלנו ובמסגרת זו אכזבנו כמה מבתי העסק שהיו לקוחות שלנו. מאז הדברים השתנו ו-RBS הפך לבנק מסוג אחר, לאחר שבוצעו בו שינויים מבניים ותרבותיים, שכוללים דרכי התנהלות מול לקוחות במצוקה".

 , צילום: בלומברג צילום: בלומברג  , צילום: בלומברג

תגיות

4 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

3.
איפה יש בנק, שם הרוע בהתגלמותו. ברגע שמגיעים
איפה יש בנק, שם הרוע בהתגלמותו. ברגע שמגיעים לבנק, מריחים באוויר את ההנשאות, היוהרה ואת הזלזול בלקוחות. מתייחסים לציבור כחפץ הניתן למניפולציות לניצול מצבו הפיננסי. ככל שהאדם חלש מבחינה אקונומית, מנצלים את מצבו כמיטב הרשעות, גובים ממנו עמלות וריביות מן הגבוהות ביותר בשוק וכך משעבדים אותו לאורך שנים על שנים. אפשר לומר בוודאות שבנקים, תורמים תרומה גדולה להגברת העוני. פעם הבנק היה החמצן של המדינה. היום הבנקים הפכו לחנקן של המדינה, החונק כל אחד מהציבור, המפתח תלות בחסדיהם. סיגרו את החשבון בבנק, ותחיו על מזומן. לשם מה הלוואות ההופכות לחובות, הקוברים את הציבור תחת עול החובות.
Lobster  |  11.10.16