אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הרופאים לבג"ץ: מינוי מנהל בי"ח שאינו רופא זו "פגיעה תעסוקתית" צילום: איציק בינייונסקי

הרופאים לבג"ץ: מינוי מנהל בי"ח שאינו רופא זו "פגיעה תעסוקתית"

ההסתדרות הרפואית השיבה לעתירת איריס לוונשטיין לוי נגד המדינה, שפסלה מועמדותה לניהול וולפסון כי אינה רופאה. הרופאים חוששים מתחרות במכרזים

13.10.2016, 08:09 | ספי קרופסקי

בקשת הצטרפות של ההסתדרות הרפואית (הר"י) לתשובת המדינה לעתירת מנהלת קרן המחקרים בוולפסון, איריס לוונשטיין לוי, מספקת הצצה לחשש הגדול של הארגון מפני תרחיש שבו ימונה בעתיד הקרוב או הרחוק מנהל בית חולים שאינו רופא. כל זאת לאחר שחומה מסוימת כבר הובקעה מבחינת הר"י בשנה שעברה, עם מינויו לראשונה של מנכ"ל משרד בריאות שאינו רופא, משה בר סימן טוב. אז הר"י היו אלה שהגישו עתירה נגד המינוי – ונדחו. בג"ץ הורה למדינה להגיש את תשובתה לעתירה של לוונשטיין לוי בגין פסילת מועמדותה לתפקיד מכיוון שאינה רופאה עד ה-27 באוקטובר.

קראו עוד בכלכליסט

"העתירה יכולה להביא, כעניין שבהגדרה, לפגיעה בציבור הרופאים במישור התעסוקתי", כתבו באי כוחם של הרופאים בנוגע לעתירה שהוגשה לבג"ץ, "ההשלכה הישירה והמיידית של קבלת העתירה תהיה פגיעה בסיכוייהם של רופאים להתמנות למשרות ניהול בתי חולים במדינה, מהסיבה הפשוטה שמאגר המועמדים האפשרי לתפקידים אלו יגדל בצורה ניכרת".

כלומר, נציגי ההסתדרות הרפואית מודים כי האפשרות שבעתיד יהיה מלאי מועמדים גדול יותר לתפקידי ניהול במערכת הבריאות הוא דבר בעייתי מבחינתם. בעייתי מאוד. כל זאת בתקופה שבה מכרזים לתפקידים ניהוליים בכירים במערכת הבריאות אינם מתמלאים במועמדים, בלשון המעטה. כך למשל במכרז האחרון לתפקיד מנהל בית החולים שיבא, המרכז הרפואי הגדול ביותר בישראל (וגם המאוזן ביותר תקציבית), לכאורה תפקיד אטרקטיבי במיוחד לדרגים הניהוליים הבכירים, התמודד אדם אחד שלבסוף, הפלא ופלא – גם זכה בתפקיד: פרופ' יצחק קרייס.  

בית החולים וולפסון, צילום: יובל חן בית החולים וולפסון | צילום: יובל חן בית החולים וולפסון, צילום: יובל חן

יחד עם זאת, יש לציין כי להסתדרות הרפואית ישנם גם טיעונים עקרוניים ומבוססים שקשה להתעלם מהם בנוגע לאפשרות שימונה מנהל בית חולים שאינו רופא. כך למשל בבקשה שהוגשה להצטרף לתשובת המדינה מהימים האחרונים כתבו עורכי הדין ארנה לין ואריאל דניאלי מטעם הר"י כי "קבלת העתירה עלולה להביא לכך שאנשים שאינם מחזיקים בהכשרה מקצועית מספקת, שאינם יכולים לשקול שיקולים הנוגעים לאיכות הרפואה, יופקדו על הניהול השוטף של בתי החולים במדינה".

הרופאים טוענים בעצם כי לתפקיד סבוך ומורכב של מנהל בית חולים דרוש אדם עם רקע מקצועי, מישהו שידע לאשר תרופה או טיפול נכון ויקר בשעת חירום. קשה להתעלם מהטיעון הזה, כשלמעשה גם הסעיף שעליו נשענת לוונשטיין לוי בחוקפקודתבריאותהעם, אמנם אינואוסרעלמינוימנהלביתחוליםשאינורופא– אך זאת כלעודימונהלצדו "מנהלרפואישהוארופאבעלרישיון, שייעץבנושאיםהרפואיים".

המצב הקיים הוא שב-30 באוקטובר צפוי מנהל בית החולים ד"ר יצחק ברלוביץ' לסיים את תפקידו, שלושה ימים אחרי הדד-ליין של המדינה לענות לעתירה. באופן לא מפתיע, עמדת המדינה הנוכחית, כפי שבאה לידי ביטוי בתגובה לבקשת לוונשטיין לוי מהימים האחרונים להוציא צו ביניים למכרז שהתפרסם בחודש שעבר, היא שאין לדחות את מועד עזיבתו של ד"ר ברלוביץ' (למרות שהביע נכונות לכך), וכן מוזכרת העובדה שהמכרז התעכב רבות בשל ההתייעצויות המשפטיות שהתנהלו במשרדי הממשלה סביב בקשת לוונשטיין לוי להשתתף בו, עד שלבסוף סורבה. כלומר, המדינה חצי זורקת את האשמה בנוגע לחלון הזמנים המצומצם שנותר לעריכת המכרז על לוונשטיין לוי עצמה.

ההסתדרות הרפואית מבחינתה מעוניינת להעביר כעת את הדיונים בעתירה לבית הדין לעבודה, מגרש משחקים הרבה יותר נוח מבחינתה, שכן ערכאה עליונה כמו בג"ץ עוד עלולה מבחינת הרופאים לקבל החלטה עקרונית כגון הכללת מנהל שאינו רופא במכרז שכזה, כעת או אולי בעתיד. בבית הדין לעבודה, סוברים הרופאים, האפשרות שתתקבל החלטה מהפכנית והיסטורית שכזו היא הרבה יותר קטנה.

תגיות

22 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

22.
אין דבר יותר מנותק מהחולה כמו אחות שהתקדמה
אין דבר יותר מנותק מהחולה כמו אחות שהתקדמה לתפקיד ניהולי בכיר. בניגוד לרופאים שהיו בתפקידי ניהול וחזרו להיות קלינאים, או אפילו רופאים שממשיכים במקביל לתפקידי ניהול לטפל בחולים (ויש כמה מנהלי בתי חולים שהם כאלה) - כשאחות הופכת להיות מנהלת - זה כבר לא מכבודה לגעת בחולה.  יכול להיות שזה נובע מרגשי נחיתות. ברגע שאחות תהיה ממונה על רופא - בכלל השתן יעלה לה לראש (כי הרי לפני כן היא קבלה ממנו הוראות).  בקיצור - מתכון לבעיות. 
Apple  |  20.10.16
20.
הם צודקים,שימנו מנהל אמניסטרטיבי, כזה שלמד ניהול רפואי,אבל
הם צודקים,שימנו מנהל אמניסטרטיבי, כזה שלמד ניהול רפואי,אבל אין צורך בלמידת "גוף האדם", אלא יש צורך בלמידת התנהלות הבן אדם. מנהל בית משפט לא חייב להיות עו"ד. כדי להזמין סחורה ולקבל רופאים לעבודה,די למנות סגן מנהל שיעסוק בזה,או אפילו עוזר.או ועדת רופאים שתבחן כל בקשה.
Cone  |  15.10.16
לכל התגובות