אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
תל-אופן למתקדמים: הדור הבא של השכרת האופניים נחת בבייג'ינג צילום: mobike

תל-אופן למתקדמים: הדור הבא של השכרת האופניים נחת בבייג'ינג

בשירות של Mobike הסינית אין תחנות ואפשר לאסוף ולהשאיר את האופניים כמעט בכל מקום. זה מאוד נוח וזול אבל אם אתם מעל 1.70 מטר לא בטוח שתוכלו לרכוב על האופניים

15.10.2016, 14:01 | אופיר דור, בייג'ינג
מהשנים בהם השתמשתי בשירות השכרת האופניים בתל אביב תל-אופן זכורה לי חוויה מתסכלת אחת במיוחד. אתה מדווש ביום חם, מגיע למעוז חפצך במאמץ רב ואז נאלץ לחזור לאחור ולהתחיל לחפש מסביב תחנה להחזיר את האופניים. במקרים רבים תגיע לתחנה מלאה שאין בה מקום להשאיר את האופניים, כך שתצטרך להתרחק עוד יותר מהיעד הסופי בדרך לתחנה נוספת. בשלב הזה בדרך כלל כבר התחרטתי שלא הלכתי ברגל או לקחתי מונית וזהו.

השירות החדש של Mobike שהושק רק לפני חודש בבייג'ינג בא לענות בדיוק על בעיה זו. Mobike מגדירה את עצמה שירות שיתוף האופניים הראשון בעולם ללא תחנות. המשמעות היא שאת האופניים של Mobike ניתן לאסוף מכל מקום ולהשאיר כמעט מכל מקום.  

קראו עוד בכלכליסט

השירות של Mobike בנוי על אפליקציה מבוססת GPS שמציגה את האופניים הפנויים הנמצאים סביבך בכל רגע נתון. כשהגעת לאחד הזוגות אתה סורק באמצעות האפליקציה קוד QR שמוטבע על האופניים והמערכת משחררת מרחוק את הנעילה עליהם. כשהגעת ליעד אתה יכול להשאיר את האופניים כמעט בכל מקום מסביב, בלי לחפש תחנה.

פונקציה מגניבה נוספת מאפשרת לך לוודא שאף אחד לא יחטוף ממך ברגע האחרון את האופניים בזמן שאתה הולך לקראתם. המערכת מאפשרת לך להזמין מרחוק זוג אופניים ושומרת לך אותו במשך 15 דקות בהם אף אחד אחר אינו יכול להשתמש בהם.

האפליקציה של Mobike. רבע שעה והגעת לזוג האופניים, צילום: mobike האפליקציה של Mobike. רבע שעה והגעת לזוג האופניים | צילום: mobike האפליקציה של Mobike. רבע שעה והגעת לזוג האופניים, צילום: mobike

ל- Mobike יש גם מערכת ציונים כאשר רוכב שמחנה את האופניים במקום לא נגיש כמו מתחם מגורים, במקום שמפריע לתנועה או מחוץ לאזור הכיסוי מאבד נקודות. ירידה בציון תוביל לעלייה דרמטית במחיר ההשכרה ובהמשך להקפאת המנוי. לעומת זאת, אם תדווח על אופניים מקולקלים או על כאלו שחנו במקום לא בטיחותי, תוכל לקבל נקודות זכות.

גם התעריפים של השירות כרגע זולים מאוד: יש אמנם פיקדון ראשוני של 300 יואן (180 שקל, אותם אפשר לקבל חזרה כשעוזבים את השירות) אך לאחר מכן ההשכרה עולה 1 יואן (60 אגורות) בלבד לכל חצי שעת נסיעה.

שירות Mobike כבר מפעיל מעל 10,000 זוגות אופניים בשנגחאי, העיר בה הושק לראשונה לפני כשנה, ועוד כמה אלפים בבייג'ינג. קהל היעד העיקרי של האפליקציה הוא עובדי המשרדים שמשתמשים בתחבורה הציבורית אך זקוקים לאופניים לנסיעות קצרות, כמו מתחנת הסאבווי למשרד או מהמשרד לארוחת הצהריים.

לא מפתיע לגלות כי היזם העומד מאחורי החברה, ואנג שיאו פאנג (Wang Xiaofeng), שימש בעבר מנהל הפעילות של אובר בשנגחאי. למעשה Mobike מביאה לתחום האופניים מודל פעילות דומה מאוד לזה שמפעילה אובר בתחום הנסיעות. ואנג יכול לקוות רק כי הגורל של החברה שהקים יהיה מוצלח יותר מהפעילות של אובר בסין, שנרכשה על ידי המתחרה הסיני דידי לאחר שצברה הפסדי עתק. לעומתה, Mobike כבר גייסה מעל 110 מיליון דולר ממשקיעים.

על אף החדשנות של המיזם, לי הספיקו שתי נסיעות קצרות כדי לנטוש את השירות. האופניים הנמוכים במיוחד של Mobike, שהכיסא שלהם אינו ניתן לכיוון, פונים כנראה לסיני בגובה ממוצע, מה שהופך את הדיווש בהם לחוויה לא נעימה במיוחד לישראלי בגובה מעל הממוצע.

Mobike אמנם משקיעה סכום גבוה למדי של 3,000 יואן (1,800 שקל) בכל אופניים אותם היא מייצרת בעצמה, אך כדאי להקטין את השחיקה ועלויות התחזוקה, בחרה החברה לייצר אופנים כבדים יחסים וקשים לדווש גם עבור מי שנמצא בגובה הנכון. הדיווש המעייף הוא רק אחת התלונות של המשתמשים הסינים לצד טענות על חוסר דיוק של מערכת ה-GPS הממקמת את האופניים והמתנה ממושכת לפתיחת האופניים מרחוק.

האופניים של Mobike. נמוכים וקשיחים, צילום: mobike האופניים של Mobike. נמוכים וקשיחים | צילום: mobike האופניים של Mobike. נמוכים וקשיחים, צילום: mobike

אבל התלונות מצד המשתמשים הן לא הבעיה היחידה של אנשי Mobike כרגע. כאב ראש אולי גדול יותר מגיע משירות מקביל בשם OfO של השכרת אופניים שפועל כיום בקמפוסים של האוניברסיטאות ב-20 ערים בסין. השירות של OfO הוקם על ידי סטודנטים באוניברסיטת פקינג בבייג'ינג והוא אומנם פחות משוכלל טכנולוגית מזה של Mobike אך גם זול משמעותית לתפעול. ב- OfO אוספים אופניים ישנים ומשפצים אותם בעלות ממוצעת של 200 יואן בלבד (120 שקל) לזוג.

בחודש שעבר הודיעה OfO כי קיבלה השקעה של 130 מיליון דולר מקבוצת משקיעים ובראשם חברת הזמנת הנסיעות המובילה בסין דידי. OfO תשתמש בכסף כדי לצאת מהאוניברסיטאות ולפנות לאוכלוסייה הכללית, מה שעשוי להוביל למלחמה ראש בראש על שוק האופניים עם Mobike, סוג של שידור חוזר של מלחמת המחירים האכזרית שניהלו דידי ואובר בשוק הנסיעות בסין עד שהאחת רכשה את השנייה. אני מקווה שלפחות אחת משתי חברות האופניים תנסה להתאים אותם גם למי שגובהו מעל 1.70 מטר.

תגיות