אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מה צריך לעשות מנכ"ל ביטוח לאומי החדש? צילום: עופר ריבק

מה צריך לעשות מנכ"ל ביטוח לאומי החדש?

מחליפו של שלמה מור יוסף צריך להוביל שינויים ולראות לנגד עיניו את טובת האזרח על כלל היבטיו: יסיים את הפרטת הוועדות, ישפר את השירות ע"י הגדלת כוח אדם ויצור "אופק חדש" לטובת האזרח

16.10.2016, 08:07 | אייל פייפר

תפקיד מנכ"ל המוסד לביטוח לאומי הוא אחד התפקידים הכי רגישים במערכת האזרחית הישראלית, ומצופה ממנו לשאוף לעשות ככל שביכולתו לטובת האזרח הפשוט ולהוביל מתן עזרה לשכבה הנמוכה בחברה. לאחרונה פורסם כי מנכ"ל המוסד לביטוח לאומי פרופ' שלמה מור יוסף יעזוב את תפקידו בסוף השנה. מור יוסף מסיים קדנציה בת ארבע שנים בראש המוסד לביטוח לאומי, תוך שהוא משאיר אחריו עוד עבודה רבה למחליפו. אז אלו תהליכים נדרשים מהמנכ"ל החדש?

אחת הפעולות שהיינו מצפים ממנכ"ל הביטוח הלאומי היא להפריט את הוועדות הרפואיות ולמנוע את מסכת ההתעללות אותם עוברים מגישי תביעות רבים. לא אחת אנו נתקלים במבוטחים שמספרים על רופא שגרם להם לכאב מיותר, או על רופא שקורא לאישה "מלאה", "שמנה", או במקרה אחר שמעתי על רופאים בוועדות הרפואיות המעבירים ביקורת על הטיפול של המבוטח ומביעים דעתם על המצב הבריאותי אליו נקלעו המבוטחים, זאת, בניגוד לנהלים המחייבים אותם שלא להעביר ביקורת על הטיפולים אותם עוברים המבוטחים.

עוד עניין שלא השתנה במשך השנים האחרונות הוא הוועדות הפסיכיאטריות. לכאורה מאפשר המוסד לביטוח לאומי למבוטחים להיות מיוצגים על ידי עורך דין גם בוועדה הפסיכיאטרית, אולם לעורך הדין קיימת האפשרות רק להעלות את הטענות בתחילת הוועדה, ולאחר מכן הוא מוצא מהחדר. מדובר בנוהל שנקבע על פי וועדות האתיקה של ארגון הפסיכיאטרים, נוהל שתוקן ללא הוראת חקיקה בכנסת ומאפשר באופן מוחלט לפסיכיאטרים לנהל וועדה רגישה ללא נוכחות עורך דין במהלך הבדיקה. היינו מצפים ממי שעומד בראש המוסד לביטוח לאומי שיפעל לשנות את נוהל זה ויאפשר את השמירה על זכויות המבוטחים, שהרי הוועדה הפסיכיאטרית נחשבת לוועדה מבין הרגישות ביותר לטיפול, בהן מבוטחים שעברו טראומות מבקשים להיתמך על ידי מי שמכיר אותם ולא על ידי פסיכיאטר של המוסד לביטוח לאומי.

תחום נוסף שנצפה מהמנכ"ל להוביל בו שינוי הוא השירות של המוסד לאזרחים. העומס על עובדי המוסד רק הולך וגדל מידי שנה בשנה בשל הגידול בשיעורי התחלואה ופציעות עובדים בעבודה. אולם לצד הגידול בעומס, המוסד לביטוח לאומי לא פועל להגדלת מצבת כוח האדם, ולכן משך זמן הטיפול בתביעה ארוך מהרגיל ולא אחת תשלומי תביעות מתעכבים בשל העומס הרב המונח על כתפיהם של העובדים.

יתרה מכך, תובעים רבים מוצאים את עצמם נבדקים על ידי רופאים כלליים בשל המחסור בכוח אדם ובכך נפגעת אמינות תוצאות הוועדה. למשל, היו מקרים בהם אדם תבע על מחלת לב והוא נבדק על ידי רופא פנימאי ולא רופא לב. או למשל באחד הסניפים במרכז הארץ יש שני רופאים בוועדות - פסיכיאטר ופנימאי, ובמו עיניי ראיתי תובע אשר התלונן על בעיות אורטופדיות ונבדק על ידי רופא פנימאי, למרות שזה אינו תחום התמחותו.

אם לא די בכך, לאחרונה החל דיון בנושא שינוי ספר הנכויות, מה שעשוי להקשות על חולים המנסים להשיג קצבאות המגיעות להם. התיקונים האחרונים שלכאורה הם לטובת החולים, יקשו עליהם להשיג גמלאות, ויפחיתו את מספר מקבלי הקצבאות בצורה ניכרת. על המנכ"ל החדש לבחון שינויים אלו לעומק ולשאוף ליצירת מצב בו החוקים לא יקשו על בעלי הנכויות, אלא יבואו לטובתם ואף יקלו עליהם, כמידת האפשר.

כאמור, אנו מצפים מהמנכ"ל החדש להוביל שינויים ולראות לנגד עיניו את טובת האזרח על כלל היבטיו. על המנכ"ל לפעול לסיים את הפרטת הוועדות, לשפר את השירות על ידי הגדלת כוח אדם והתייעלותו ולבחון לעומק ובאופן מקיף את השינויים המסתמנים, שישפיעו ישירות על הציבור הישראלי. כולנו ציפייה ליצירת "אופק חדש" לטובת האזרח, על ידי המנכ"ל שייבחר ויבוא עלינו לטובה.

הכותב הוא עו"ד, מומחה לתביעות ביטוח לאומי וחברות ביטוח ומייסד אתר "ביטוח לאומי – עשה זאת בעצמך"

תגיות

5 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

2.
שילמתי שנים ביטוח לאומי.  ומה מקבלת.?   לעומת
שילמתי שנים ביטוח לאומי.  ומה מקבלת.?   לעומת מי שלא מדווח על עבודה?  לעומת מי שמגייס רואה חשבון?  אז נתפסו כמה ...   אבל לכן מציעה, חלוקה לכולם....כי,  יתכן והיתה מפשטת ומייתרת חלוקת בונוס ודיבידנדים כמו למשל למר מור חיים .  שנהנה גם משכר גבוהה שכמןבן נחשף רק לאחרונה 
Trumpet  |  17.10.16