אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שליש מהמזון שמיוצר בעולם מושלך לפני שימוש; תראו מה אנחנו זורקים צילום: flickr / jbloom

שליש מהמזון שמיוצר בעולם מושלך לפני שימוש; תראו מה אנחנו זורקים

על פי נתוני סוכנות המזון של האו"ם, אנו משליכים מדי שנה 1.3 טריליון ק"ג של מזון טוב למאכל, לעתים קרובות בגלל מראהו. זה לבד היה מספיק להאכיל 2 מיליארד בני אדם ולפתור לחלוטין את בעיית הרעב בעולם

17.10.2016, 21:25 | שירות כלכליסט

מדי שנה נזרק לזבל מזון טוב לאכילה בהיקף של 1.3 טריליון ק"ג - שליש מייצור המזון העולמי. במונחים יומיים מדובר על 3.6 מיליון ק"ג של מזון מושלך. על פי נתוני סוכנות המזון של האו"ם יש כיום כ-800 מיליון איש בעולם החיים בתנאי רעב. המזון הנזרק לזבל יכול היה להאכיל כ-2 מיליארד בני אדם ולפתור בקלות את בעיית הרעב בעולם.

 

תופעת המזון הטוב המושלך לזבל מתרחשת בכל שלבי הייצור והצריכה, משדות ומטעי הגידול, דרך רשתות השיווק ועד לצלחת בשולחן האוכל שלנו. לעתים קרובות מושלך מזון טוב לאכילה רק בגלל שהמראה שלו אינו מושלם. בשדות, תוצרת מכוערת למראה אינה נקטפת ונשארת להירקב באדמה. ברשתות השיווק עובדי מחלקת הירקות והפירות מסננים ומשליכים תוצרת בשלה מדי (אך עדיין אכילה), ובבית אנו משליכים בלי לחשוב פעמיים שאריות מהצלחת וזורקים מזון שלא השתמשנו בו עם תום, עוד בטרם פג תוקפו, או כי שכחנו מקיומו במדף האחורי בארון או במקרר.

 

השלכת מזון יש אינה רק בזבוז כלכלי. יש לה השלכות כבדות גם על הסביבה. ייצור מזון שאיש אינו צורך כרוך בבזבוז אדיר של משאבי טבע  - אדמה, מים, דלק, גרעינים, דשנים וחומרי הדברה. כשמדובר בשליש מיותר מכלל הייצור של מזון, הבזבוז של אמצעי ייצור הוא ענק - הייצור של מזון מבוזבז צורך למשל את כל כמות המים השנתית הזורמת בנהר הוולגה, הנהר בעל כמות המים הגדולה ביותר באירופה. אם מזון מבוזבז היה מדינה, היא היתה השלישית בגודלה, אחרי ארה"ב וסין, בתרומה השלילית לפליטת גזי החממה בעולם.

מגזין "נשיונל ג'יאוגרפיק" בדק את המחקרים של סוכנות המזון של האו"ם, ומצא כי מספר סוגי מזון מושלכים לזבל יותר מאחרים. הנה הם לפניכם אלופי הבזבוז במזון. האחוזים מציינים את שיעור המזון הנזרק לזבל בכל קטגוריה.

מוצרי חלב (גבינות, חלב, יוגורט)

17.1% מהייצור נזרק ללא שימוש

 

 , צילום: שאטרסטוק צילום: שאטרסטוק  , צילום: שאטרסטוק

בשר (בקר, עופות, חזיר)

21.5% מהייצור נזרק

 , צילום: שאטרסטוק צילום: שאטרסטוק  , צילום: שאטרסטוק

גרעינים וקטניות

22.1% מהייצור נזרק  

 , צילום: שאטרסטוק צילום: שאטרסטוק  , צילום: שאטרסטוק

לחם, אורז, דגנים

29.1% מהייצור נזרק 

 

 , צילום: גטי אימג צילום: גטי אימג'ס  , צילום: גטי אימג

דגים ופירות ים

34.7% מהייצור נזרק 

 

 , צילום: שאטרסטוק צילום: שאטרסטוק  , צילום: שאטרסטוק

 

פירות וירקות

45.7% מהייצור נזרק 

 

 , צילום: שאטרסטוק צילום: שאטרסטוק  , צילום: שאטרסטוק

ירקות שורש (תפוחי אדמה, גזר, סלק, צנון)

46.2% מהייצור נזרק 

 , צילום: רויטרס צילום: רויטרס  , צילום: רויטרס

תגיות

17 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

16.
בישראל תורמים את זה לנזקקים. אתה לא רואה
בישראל תורמים את זה לנזקקים. אתה לא רואה אבל מגיעים רכבים של בתי תמחוי וגמ"חים ועמותות צדקה למיניהן ואוספות הרבה מאד מזון שלא נמכר, נהוג בחנויות ירקות, סופרמרקטים, מאפיות. אתה פשוט לא רואה את זה כי זה נעשה אחרי או לפני שעות הפתיחה.
Ring  |  18.10.16
15.
עודף הייצור אינו מונע הורדת מחירים ... על
עודף הייצור אינו מונע הורדת מחירים ... על הרקע הזה קמו עמותות ליקוט שממומנות ע"י תורמים ולא ע"י ממשלות שזה ביזיון ! שמגיעות ליצרני המזון וקולטות את העודפים ללא תמורה ומספקות את המזון העודף לעמותות משנה ובתי תמחוי מוכרים ע"י "שירותי הרווחה" הכל בחסות ממשלתית כדי לשמור על מחירים יקרים ועל המיסוי הממשלתי שחלילה לא ייפגע ... !!! ...  
Cupcake  |  18.10.16
13.
אני כמובן מאמין לכל השטויות שיוצאות מהאו"ם.. לכל
אני כמובן מאמין לכל השטויות שיוצאות מהאו"ם.. לכל דיווחי האו"ם. הרי הוכח שזה ארגון מהימן, שיודע לפתור בעיות, שמדווח רק אמת, שאינו מוטה כלל וכלל ומחקריו נסמכים על מקורות אמינים... או במילים אחרות: כל דבר שיוצא מהאו"ם זה חרטוט מחורטט.
Ring  |  18.10.16
לכל התגובות