אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שלושה בתים וילד: סדנה חדשה תייעץ למשפחות מרובות הורים צילום: נמרוד גליקמן

שלושה בתים וילד: סדנה חדשה תייעץ למשפחות מרובות הורים

במכון אדלר החליטו לתכנן סדנה חדשה לסוג חדש של משפחות שבהם שלושה וארבעה הורים

19.10.2016, 08:17 | רעות ברנע

אצל רוב הזוגות חילוקי הדעות התדירים ביותר הם על רקע חינוך הילדים. זה טבעי שלאנשים שבאים מרקע שונה יהיו ערכים או סדרי עדיפויות שונים, אבל מה קורה בבתים שבהם יש ארבעה הורים? לסיטואציה שהופכת לשכיחה יותר ויותר מצאו מענה במכון אדלר, ותכננו סדנה שמייעצת ל"משפחות חדשות". "לחדר הייעוץ הפרטי שלי הגיעו בשנים האחרונות הרבה הורים שהם חלק מ'משפחות חדשות'", אומרת רננה מישורי־צימבליסטה, יועצת משפחתית ומנחת קבוצות הורים, שתחל להעביר את הסדנה החדשה בסוף החודש.

למשפחות החדשות הרכבים שונים, אך הסדנה הזו מיועדת להורים שמגדלים את ילדיהם בשני בתים (או יותר): ייתכן שיהיו אלה שני הורים שאינם זוג והחליטו להביא ילד בהורות משותפת, זוג גברים עם אשה ולהפך, או זוג גברים וזוג נשים ששילבו כוחות למען המטרה הזו.

הורות רבת־דמויות

"אנחנו נתקלים בהרבה הורים שיצרו חוזים לפני ההחלטה ללדת", אומרת מישורי־צימבליסטה. "אך הבעיות מתעוררות לרוב כיוון שאין ליווי בהמשך הדרך, אחרי הלידה".

מנחת הסדנה רננה מישורי־צימבליסטה. "להורים כאלה אין ליווי אחרי הלידה", צילום: נמרוד גליקמן מנחת הסדנה רננה מישורי־צימבליסטה. "להורים כאלה אין ליווי אחרי הלידה" | צילום: נמרוד גליקמן מנחת הסדנה רננה מישורי־צימבליסטה. "להורים כאלה אין ליווי אחרי הלידה", צילום: נמרוד גליקמן

מהן הבעיות הנפוצות?

"ילדים כאלה גדלים בכמה בתים, ובכל אחד מהבתים יש ערכים, אווירה ודרכי תקשורת שונים. נכון שאפשר להגיד שהמצב הזה אינו שונה בהרבה מהורים גרושים, אבל כאן יש הורות רבת־דמויות, שלכל אחת מהן אכפת מאוד.

"נושא נוסף הוא יציאה וכניסה של דמויות הוריות חדשות. אם זוג גברים מביא ילד עם אשה ובהמשך בני הזוג נפרדים, יכול להיות שהוא יגדל לבסוף בשלושה בתים שונים. במקרה אחר יכול להיות שגבר ואשה התחברו למען הורות משותפת, ואחרי שנתיים הגבר מצרף לחייו בן זוג, מה שמטלטל את המערכת הקיימת. אחת ממטרות הסדנה היא ללמוד איך מציגים מצבים כאלה לילדים, איך מגנים על המשפחה מפני פירוק, איך נמנעים מהאשמות הדדיות ומקנאה".

לא לשם כך יוצרים חוזה לפני הבאת הילד לעולם?

"כן, אבל גם סביב החוזה יכולות לצוץ בעיות. לדוגמה, בחלק מהמקרים האמהות מסכימות לחתום על חוזה שלפיו בערך בגיל חצי שנה יוכל/ו האב/האבות לקחת את התינוק ללילה בשבוע. כשהוא מגיע לגיל חצי שנה היא מגלה פתאום שהמשמעות של זה היא פגיעה בהנקה, יציאה מהסימביוזה של אם ותינוק — מה שלא חשבה שיהיה כל כך קשה - ומבקשת לשנות את החוזה. יש שותפים שמבינים את המצב ונענים לדרישה, ויש כאלה שמתקשים".

חוזה זה לא קיר

"אם יש כל כך הרבה שינויים בחברה ובמשפחה, הרי שגם אנחנו צריכים להתאים את עצמנו בסדנה כזו שהיא ראשונה מסוגה", אומרת אסנת הראל, מנכ"לית המכון. "בהנחיית המשפחות החדשות אחת המטרות היא ללמד את ההורים לא להתמקד בשונות, אלא לקחת אחריות לחיים שבחר, לחזק אצל הילדים את תחושת הערך וללמד אותם להתמודד מול הסביבה. הגישה מחברת לחוזקות ומסיטה את המוקד מהחולשות, שהרי לכולנו יש כאלה".

ולנברג 6 תל אביב. 960 שקל ליחיד, 1,200 שקל לזוג, 050-7676731

תגיות