אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
החשבת הכללית החליטה: ריבית הפיגורים תרד ל-6.1% לכל היותר צילום: עומר מסינגר

החשבת הכללית החליטה: ריבית הפיגורים תרד ל-6.1% לכל היותר

הריבית הנגבית כיום על ידי גופים ממשלתיים מאנשים פרטיים או חברות שלא עמדו בתשלומים במועד עומדת על 8.1% - ללא שינוי משנת 1998; הריבית החדשה תותאם לסביבת הריבית הנמוכה במשק מזה תקופה ארוכה

25.10.2016, 18:49 | עמרי מילמן

החשבת הכללית באוצר, מיכל עבאדי-בויאנג'ו, החליטה על הורדת ריבית הפיגורים משיעור של 8.1% לשיעור של 6.1%. מדובר בריבית המשולמת על ידי חייבים - פרטים או חברות - שלא שילמו במועד שנקבע לגופים ממשלתיים.

קראו עוד בכלכליסט

מנגנון החישוב הנוכחי קובע כי ריבית הפיגורים היום מורכבת מריבית בסיסית (למשל, המדינה מוסיפה את ריבית הפריים שעומדת היום על 1.6%) אליה מתווספת ריבית נוספת בגין אי תשלום העומדת על 6.5% החל מהיום הראשון של הפיגור בתשלום. שיעור הריבית נקבע כבר ב-1998 ולא שונה מאז.

החשבת הכללית באוצר, מיכל עבאדי בויאנג החשבת הכללית באוצר, מיכל עבאדי בויאנג'ו | צילום: מיקי אלון החשבת הכללית באוצר, מיכל עבאדי בויאנג

המנגנון החדש מקטין את התוספת הקבועה לעד 4.5% באופן הדרגתי בשנת החוב הראשונה: התוספת הקבועה תעמוד על 1.5% שיושתו על בעל החוב רק לאחר שלושה חודשים מיום הפיגור הראשון. בשנת החוב השנייה, התוספת תעמוד על 3%. לאחר שלוש שנים, התוספת תישאר קבועה על 4.5%.

הריבית החדשה מותאמת לסביבת הריבית הנמוכה השוררת במשק מזה תקופה ארוכה ואמורה להקל על החייבים. באוצר מעריכים כי שינוי גובה ריבית הפיגורים של אגף החשב הכללי עשוי להשפיע על כלל המשק כיוון שגופים רבים אימצו את השימוש בו.

היועמ"ש יכריע

במכתב ששלחה החשבת הכללית ליועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט ציינה כי "אני רואה חשיבות רבה באימוץ מנגנון שונה המותאם לסביבת הריבית הנמוכה המצויה בשווקים. לאור זאת נעשתה בשנה האחרונה באגף החשב הכללי עבודת מטה, שבסופה אנו מציעים להקטין את גובה ריבית הפיגורים וכן לשנות את מנגנון החישוב שלה".

מטרת ההתייעצות עם היועץ המשפטי היא לבחון האם אין קושי משפטי בשינוי, זאת מאחר שבעוד שהסמכות להפחתת הריבית נתונה בידי החשבת הכללית, ישנם מספר גופים הגובים על סמך חקיקה ראשית ריבית פיגורים של 6.5% שמבוססת על ריבית הפיגורים של החשבת הכללית, כמו למשל חוק בזק או הריביות על חשבונות המים. מאחר והמהלך לא כולל שינוי חקיקה, היועץ המשפטי יידרש להכריע כיצד על הגופים האחרים לפעול.

מטרת המהלך של אגף החשב הכללי הייתה ליצור מנגנון שמצד אחד יתמרץ את החייב להחזיר את החוב בזמן ולא יביא אותו לסף ייאוש (שכן ריבית גבוהה מידי עלולה להביא לכך שבעל החוב יוותר על החזרתו מראש) ומצד שני לא תהיה מסובכת מבחינה תפעולית.

הציפייה באוצר היא כי גופים שונים במשק, שאינם מחויבים לריבית הפיגורים של החשבת הכללית יישרו קו עם המדיניות החדשה ויקטינו בהתאם את ריבית הפיגורים שלהם. כעת בכוונת אגף החשב הכללי לבחון את מדיניות ריבית הפיגורים אחת לשלוש שנים.

תגיות