אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מחירי הפירות והירקות עולים - המדינה אוספת נתונים צילום: מיקי נעם אלון

ניתוח כלכליסט

מחירי הפירות והירקות עולים - המדינה אוספת נתונים

שר החקלאות אורי אריאל מתהדר בחיוב הרשתות לדווח על רווחיות הירקות והפירות. אבל משרדו אוסף נתונים דומים כבר 3 שנים וממסמס פיקוח אמיתי על המחיר לצרכן

30.10.2016, 18:07 | נורית קדוש

שר החקלאות אורי אריאל התהדר בשבוע שעבר בחתימה על צו המחייב את רשתות השיווק למסור נתונים המפרטים את עלויות הרכישה והמכירה של פירות וירקות. לכאורה מדובר בבשורה משמחת, אלא שנדמה כי מאחורי המהלך אין אלא דחייה נוספת של הטיפול בכשל השוק המתמשך בתחום הפירות והירקות, אחד מהענפים הריכוזיים ביותר בשוק המזון.

משמעות החתימה על הצו היא שרשתות השיווק יידרשו למסור עד סוף השנה נתונים על המכירות שהחלו בשנת 2015, חובה שתחול עד סוף 2017. אז, לפי הערכת ועדת המחירים, יהיו בידיה די נתונים לקיים מדגם מייצג של התפלגות מחירי הפירות והירקות. אלא שלמשרד החקלאות אין חוסר בנתונים על המחירים, והוא עצמו מפרסם דו"חות מעקב שבועיים בנושא.

הרווחיות ידועה לכל

 

במסגרת הצו יידרשו המשווקים והסיטונאים הגדולים לדווח בפרקי זמן קבועים הן על הגדרת מחירי הפירות והירקות בשוק והן על הרווח שלהם מהמכירות. הצווים נחתמו בעקבות מסקנות ועדת המחירים המשותפת למשרדי החקלאות והאוצר, שהמליצה לפני כחצי שנה להתחיל בפיקוח על מחירי הפירות והירקות.

ואולם, למשרד החקלאות כבר יש מידע רב על מחירי הירקות והפירות ועל הרווחיות העודפת שיש לרשתות השיווק ממכירתם, משום שכבר ב־2013 הוא החל לעקוב אחריהם ואף לפרסם דו"חות שבועיים.

אם לא די בכך, הרי שחלק ניכר מרשתות השיווק הגדולות הן חברות ציבוריות, המפרסמות פעם בשנה את הרווחיות הגולמית שלהן, תוך פירוט הרווחיות שמניבה כל אחת מהמחלקות. נתונים אלה ידועים למשרדי החקלאות והאוצר וכן לוועדת המחירים, שציינה בסיכום הדיון שקיימה בנושא פערי תיווך בפירות וירקות בחודש מאי האחרון כי ערכה בשנת 2015 בדיקה מדגמית על ידי רואה חשבון חיצוני לרווחיות מקטע הפירות והירקות ברשתות השיווק. ממצאי הבדיקה הראו כי שיעור הרווח הגולמי בכלל הרשתות עמד על 25%, ואילו במחלקת הירקות והפירות הוא הסתכם בלא פחות מ־34%. גם הטענות שמדובר במחלקה שעלויות התפעול בה גבוהות נתקלו בנתוני האמת שלפיהם הרווחיות התפעולית הכללית היא 2% בלבד, ואילו במחלקת הירקות והפירות מדובר ב־9%.

על היעדר הכוונה של משרד החקלאות לפקח על מחירי הירקות והפירות לצרכן ניתן ללמוד גם ממכתב ששלח לפני חצי שנה שר החקלאות אורי אריאל לח"כ עמר בר־לב, יו"ר השדולה החקלאית בכנסת, שבו כתב כי אין מקום לפיקוח על רווחי שיווק תוצרת חקלאית. "הנושא נידון מספר רב של פעמים בין משרדי החקלאות, האוצר והמשפטים, ונבחנו כמה פתרונות לבעיית התיווך והורדת המחירים לצרכן. פתרון אחד הוא להטיל פיקוח מחירים, אפשרות הנוגדת את עמדת משרדי ראש הממשלה, האוצר והמשפטים, הגורסת כי מנגנון פיקוח אינו יעיל וגורם עיוותים".

החקלאים: "מעט מדי"

 

בקרב החקלאים התקבלה ההחלטה בתרעומת רבה: "זה צעד קטן ומאוחר מדי בשוק שצריך לנקוט בו פעולות דרסטיות. הציבור לא יכול להמתין עד שנת 2018, אז ירוכזו הנתונים שנאספו ועל בסיסם ייבחן הנושא. יש כשל שוק ואנחנו רצים שנים אחרי הרעה החולה של פערי התיווך. בסוף זה נגמר באיסוף נתונים", מסר בכיר בתחום החקלאות. לדבריו, המשרד צריך היה לבחור חמישה סוגי ירקות ופירות בסיסיים ולפקח על מחיריהם לצרכן במשך שנה, ואז לבדוק מה זה עשה לשוק.

שר החקלאות אורי אריאל. קושי בקביעת מחיר אחיד לצרכן שר החקלאות אורי אריאל. קושי בקביעת מחיר אחיד לצרכן שר החקלאות אורי אריאל. קושי בקביעת מחיר אחיד לצרכן

במשרד החקלאות טוענים להגנתם כי אמנם יש בידיהם נתונים מהשנים האחרונות, אך לא נכון יהיה לעשות בהם שימוש מסיבות שונות, ובראשן שבמשרד מטילים ספק בנתונים שלא נמסרו להם בעקבות צו רשמי. הנתונים נאספו בעיקר בשוק הסיטונאי ואינם מייצגים מספיק את הנעשה בשוק. במשרד מעריכים כי כל החלטה שהיתה מתקבלת על סמך הפרטים שאספו עד כה היתה מובילה אותם לבית המשפט, זאת כיוון שהרבה גורמים מושפעים מקביעת מרווח שיווק, וההחלטה על גובהו חייבת להיות מעוגנת בנתונים שדורשים צו.

במשרד דוחים את הטענה שהיו צריכים לפעול, לצד איסוף הנתונים, גם לקביעת סל מוצרים בפיקוח מחירים. להערכת גורמים מקצועיים, יש קושי ממשי בקביעת מחיר לצרכן למוצר לא אחיד. לעומת שקית חלב או גבינה צהובה, בירקות ובפירות קיימת שונות באיכות וסוג התוצרת.

הפופולריות הרבה שלה יזכה מי שיוביל את החקיקה לפיקוח על הירקות והפירות הפכה את הגשת הצעות החוק לעניין תדיר. לאורך השנים הוגשו הצעות, ושרי חקלאות שונים הצהירו שהם בוחנים את הנושא. הבוקר תוגש גם הצעתו של ח"כ איתן ברושי (המחנה הציוני) לוועדת השרים לחקיקה, אבל לנוכח התנגדות משרד האוצר להרחבת הפיקוח על המחירים כמו גם הקושי לממש את קביעת המחיר המפוקח צפויה גם היא להיפסל.

תגיות

9 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

8.
כשאורי אריאל היה שר השיכון מחירי הדירות ירדו??
כשאורי אריאל היה שר השיכון מחירי הדירות ירדו?? כשאורי אריאל עכשיו הוא שר החקלאוצ כבר שנה וחצי מחירי הםירות והירקות ירדו??? מה פתאום??? אורי אריאל עסוק במיליארדים של כספי המחלקה להתישבות שהם כספים גנובים ממשלם המיסים האמריקאי ומעברים לעבריינים מובהקים מעבר לקו הירוק. בנוסך הוא בוחש בממשלה למימון נוסף של ההתנחלויות על חשבון הפקקים בכבישים הצפיפות במסדרונות בתי החולים וכיתות הלימוד ובכלל הוא שייך למפחגה קטנה שמשפיעה על מיליארדים. למה??? זה דמוקרטיה??? ואני שמשלם מיסים מעסיק אנשים לוקח סיכונים מתמקח עם הבנקים העושקים ולא מקבל קצבת זיקנה כי אני עובד ומרוויח מעבודה  למעלה מ5494שח שהוא שכר המינימום צריך לממן את אורי אריאל חבר מרעיו ומקורביו ובוחריו אוכלי החינם??? עד מתי??
Cupcake  |  30.10.16
לכל התגובות